Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Sibiul reciclează... de la un slogan, la o viziune “fresh” a gestiunii deșeurilor menajere (CP)

Sibiul reciclează... de la un slogan, la o viziune “fresh” a gestiunii deșeurilor menajere (CP)

Acest final de an reprezintă pentru Autoritățile din Sibiu un moment de mare efervescență: se pregătesc noi planuri pentru dezvoltarea sistemului de management al deșeurilor municipale!

La doar 2 ani de la lansarea Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor (SMID) în Județul Sibiu sub sloganul “Sibiul Reciclează”, ADI ECO Sibiu, nemulțumită de rezultatele de până în prezent, propune autorităților locale schimbări menite să determine ajustarea comportamentului sibienilor de separare a deșeurilor menajere, cu beneficii atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru locuitorii care se vor conforma noului sistem.

Noul proiect de gestiune a deșeurilor va include și prevederile legislative imperative de ultimă oră, referitoare la tarife și taxe diferențiate de tipul și cantitatea de deșeuri colectate de la cetățeni și agenți economici, va aduce un aflux financiar prin protocoalele încheiate cu Organizațiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) privitor la deșeurile de ambalaje colectate și va prevedea penalități mari pentru operatorii din sistemul public de salubrizare care nu îndeplinesc indicatorii de performanță ai serviciului, delegate acestora. Se dorește creșterea etapizată a cantităților fracțiilor reciclate și valorificate din deșeurile menajere, cu scopul final de a devia de la depozitare gunoiul care poate fi transformat în resurse, așa cum, de altfel, prevede și pachetul economiei circulare, adoptat de noua legislație europeană.

Proiectele la care Autoritățile lucrează în aceste zile au în vedere extinderea colectării din poartă în poartă a fracțiilor reciclabile și a deșeurilor de gradină, monitorizarea digitală a fluxurilor deșeurilor de la populație, dar vizează și implicarea cetățenilor în acest proces de colectare separată, prin introducerea unui sistem de plată diferențiată a taxei de salubrizare, intitulat “Plătește pentru cât arunci”, în care selectarea deșeurilor la sursă va fi recompensată, iar contaminarea fracțiilor reciclabile va fi penalizată.

Se speră o schimbare mai profundă a mentalității și a modului cum sunt privite astăzi deșeurile de către locuitorii Sibiului, pornind de la premisele unei comunicări continue între autorități și cetățeni, având ca rezultat transformarea multora dintre locuitorii comunității noastre în activiști de mediu, ne-au declarat responsabilii din ADI ECO SIBIU, asociație mandatată de administrațiile publice locale să gestioneze în numele acestora sistemul de deșeuri al județului.

Am aflat că proiectanții noului sistem de management al deșeurilor din Zona 1 (Municipiul Sibiu și încă 22 de localități din proximitate) sunt hotărâți să dea un exemplu de bune practici pentru România odată cu noua schimbare în atitudinea față de mediu, comunicare cu cetățenii și tehnica modernă a deșeurilor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Mihai

Acum 3 ani

Bla...
Raspunde

Calator

Acum 3 ani

Personal selectez cu mare constiinciozitate deseurile. Dar consider ca mai sunt multe de facut. In primul rand o informare mai buna a locuitorilor orasului. Spre exmplu nu se stie unde se arunca deseurile plastic-metal (mina de pix, aparatul de ras BIC, etc ) , deseurile periculoase ( sunt multe containere negre si nu se stie care dintre ele sunt destinate deseurilor periculoase). O alta problema sunt cartoanele, foarte greu de pliat astfel incat sa incapa in mica fanta a conainerului. Apoi sunt blocurile, mai noi sau mai vechi, care nu au containere fiindca le refuza sau "dezvoltatorii" nu au prevazut un loc pentru ele. Locatarii acestora arunca gunoiul menajer nesortat in cosurile de pe strazi. Acestia merita amenzi drastice si aici va fi necesara interventia politiei locale. Altfel......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus