Câteva zeci de sibieni au asistat la ceremonia de depunere de coroane organizată de autoritățile locale în fața Cercului militar din Sibiu, cu ocazia Zilei naționale a României. Prilej cu care, primarul Sibiului, președinta CJ Sibiu și prefectul județului au susținut discursuri în care au îndemnat la unitate.
Numărul sibienilor care au asistat, la mai puțin de minus cinci grade Celsius, la ceremonia din fața Cercului Militar a fost cu mult depășit de cel al oficialităților locale, cărora le-a fost rezervat câte un loc pe un podium amenajat în intersecția din fața clădirii militare. Alături de reprezentanții principalelor instituții locale au participat și politicieni, fețe bisericești, dar și reprezentanți ai organizațiilor de revoluționari sau alte organizații socio-profesionale din Sibiu.
Este pentru prima dată în ultimii cel puțin zece ani când depunerea de coroane cu ocazia Zilei naționale a României a fost organizată în fața Cercului Militar, în “detrimentul“ fostului sediu al Consiliului Dirigent, de pe str. Nicolae Bălcescu. Inițial, autoritățile plănuiau ca anul acesta coroanele să fie depuse în fața bustului lui Alexandru Vaida Voevod, recent dezvelit în parcul Astra.
Unitate și Europa
Ceremonia depunerii de coroane a fost deschisă de un moment religios, căruia i-a dat voce PS Ilarion Făgărășanul, episcop al Arhiepiscopiei Sibiului. Ulterior, la microfon au fost invitate, pe rând, primarul Sibiului, Astrid Fodor, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și prefectul Sibiului, Adela Muntean. Toate trei au avut mesaje care au îndemnat la unitate, dar au amintit și de destinul european pe care trebuie să îl urmeze țara noastră. “Spunem azi, împreună, «La mulți ani, România!», la un veac de la Marea Unire. Românii au fost mereu uniți prin limbă și prin spiritualitate, având conștiința apartenenței la același popor, în ciuda împărțirilor arbitrare administrative și politice. Mereu am știut că locul nostru este împreună și am luptat pentru asta“, și-a început primarul Astrid Fodor discursul. Ea a amintit și de responsabilitatea preluării președinției Consiliului Europei, de la 1 ianuarie 2019. “Uniți trebuie să trecem peste toate provocările cu care ne confruntăm pentru ca, prin noi, România să își continue drumul strălucit pe care îl merită. Acum, la un veac de la Marea Unire, trebuie să dăm dovadă de maturitate și în fața partenerilor noștri europeni, deoarece peste o lună România va prelua Președinția Consiliului Europei. Iată că, de la țara care acum la 100 de ani și-a câștigat dreptul de a se uni, România este azi un stat independent cu drepturi egale în Uniunea Europeană. În următoarele șase luni avem șansa de a dovedi că 100 de ani nu au trecut degeaba peste noi, că suntem un popor puternic, cu oameni capabili, cu spirit european“, a mai spus Astrid Fodor.Un mesaj pozitiv a transmis și Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. “Pentru a ne păstra românii acasă, avem nevoie să clădim un atașament autentic. Am trecut de-a lungul timpului prin multe suișuri și coborâșuri, război, dictatură, dar și dezvoltare socio-economică și renașterea democrației“, a apreciat ea.
În fine, prefectul Adela Muntean și-a pigmentat alocuțiunea sintagme precum “interes comun“ sau “proiecte strategice“ care solicită “unitate“. “Le adresez tuturor românilor un mesaj de pace și unitate. Am încredere că societatea românească are în continuare suficiente resurse pentru consens, echilibru și înțelepciune astfel încât să promovăm interesul nostru comun ca națiune europeană. Să intrăm în al doilea secol de existență a României, repetând exemplul părinților Marii Uniri, pentru a duce la bun sfârșit proiectele strategice pe care ni le-am propus pentru România. Să nu le mai întrerupem pentru că le-au început ceilalți“, a spus prefectul. De sorginte social-democrată (în 2016 a candidat sub sigla PSD pentru Primăria Roșia), prefectul Adela Muntean a invocat și din doctrinele politice ale liberalilor de la începutul secolului trecut. “Celebra deviză, «prin noi înșine», pusă de brătieni pe frontispiciul Marii Uniri trebuie să își găsească un corespondent și în actualitatea noastră, iar asta nu ne face mai puțin pro-europeni“, a mai spus prefectul, amintind ce cele șase luni în care România va prelua președinția Consiliului Europei. Totodată, în discursul ei a mai făcut referiri și la trecerea la moneda euro și la intrare în spațiul Schengen, ca “motive de unire“, dar și la frumusețile naturale ale României, la resurse, istorie, tradiție, cultură și oameni de știință și politică. “Dumnezeu să ne țină uniți“, a încheiat Adela Muntean.
Au depus coroane, mai apoi, reprezentanții principalelor instituții locale, ai principalelor formațiuni politice din Sibiu, dar și reprezentanți ai mai multor asociații și organizații private. Ceremonia a fost încheiată de corul studențesc al Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu“, care a interpretat două cântece patriotice.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astrid Fodor , Primăria Roşia , ceremonie , Consiliului Europei , Consiliului Județean Sibiu , Cercului Militar Sibiu , Uniunea Europeană Guvernului P , Marea Unire , Arhiepiscopiei Sibiului , Daniela Cîmpean , Academiei Forțelor Terestre , Alexandru Vaida Voevod , Episcop Ilarion Făgărăşanul , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Pentru Sibiu , Consiliului Dirigent , Ziua Națională , Centenarului Marii Uniri , 1 decembrie , Președinția Consiliului Europe , Adela Muntean
Vizualizari: 8050
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Diana
Acum 9 ore
Il ie
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
Eori
Acum 10 ore
Nelutu O