Miercuri,
21.04.2021
Ploi Scurte
Acum
8°C

Azi n-am de ce să fiu mândru

Ca și acum 100 de ani, România e suma oamenilor săi. Și mai bine, a acțiunilor oamenilor săi. Iar degradarea ei este vizibilă cu ochiul liber și accelerează mai ceva ca un bolid. Mândria de a aparține neamului e desuetă pentru că mai bine de jumătate din locuitorii care au rămas în țară n-ar putea să îți enumere trei reușite pentru care să te mândrești cu ceea ce-au făcut românii exceptând sportul. Ce motive ai avea să fii mândru când armata română, care a produs majoritatea momentelor de mândrie din istoria recentă a țării, trebuie să dea onorul unei analfabete precum Viorica Dăncilă. Sau infractorilor care o înconjoară în tribuna oficială? Mult așteptatul 1 decembrie centenar n-a adus nimic mai mult față de ceilalți 99 de frați ai săi. Aceleași chipuri plictisite, care și-ar dori să fie oriunde altundeva, la căldurică, aceleași discursuri răsuflate, aceleași îndemnuri patetice la un patriotism care astăzi e pur și simplu nefuncțional. Pentru că nimic din jurul tău nu îți inspiră nici măcar o rămurică de patriotism.

Astăzi, în România, nu ai de ce să te mândrești că ești român. În plină campanie împotriva defrisărilor abuzive și furtului de lemn prin fața ta trec trenuri încărcate la refuz cu bușteni. Pe patul de spital din salonul vecin sunt copii care mor de foame, internați de părinți în spital pentru câteva zile cu mese calde. Sunt trei ani de când o mână de tineri au murit cu zile în incendiul de la Colectiv și în trei ani de zile România încă nu le-a făcut dreptate. Nu e film de prezentare al României să nu se laude cu Delta iar acolo oamenii se trezesc în fiecare dimineață cu gândul doar la supraviețuire, pentru că România le-a omorât porcii și i-a lăsat să moară de foame.

Ce motive ai astăzi să fii mândru că ești român?

Ne mândrim cu o sumă de construcții realizate de alte generații pe care nu ezităm nicio secundă să le batjocorim sau să le tratăm cu dispreț. Le păstrăm doar ca să avem ce filma din dronă pentru următorul film de prezentare. Sau să fim mândri că am chemat la Sibiu pentru weekendul acesta prelungit turiști din toată țara și i-am întâmpinat cu legiunea de mașini de ridicat mașini? Suntem oraș turistic sau nu? Pentru că dacă suntem, fie oferim turiștilor condiții, locuri de parcare, fie dăm o amnistie temporară pentru puținele weekenduri prelungite în care vin și umplu buzunarele Sibiului și localităților din preajmă. Dacă nu, măcar să punem și mașina de ridicat mașini în logo-ul Regiunii Gastronomice, să știe lumea la ce să se aștepte.

 

Vizualizari: 1159

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

6 comentarii

George

Acum 2 ani

Exagerezi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mata din Centru

Acum 2 ani

Se putea mai bine. La cati musterii au avut.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

In sine ideea ''sunt mindru ca-s roman(rus,american,englez,scotian,congolez,chinez,vietnamez etc.)'' e o mare prostie,un concept media deci,prin definitie,o idiotenie.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Completez:Sunt mindru ca-s ardelean nu oltean,sunt mindru ca-s sibian nu brasovean,sunt mindru ca-s din Terezian nu din Gusterita ,sunt mindru ca-s neamt nu polonez,sunt mindru ca-s ortodox nu evreu etc etc etc...Pacat ca-s cam prostalau !
Raspunde

raspandache

Acum 2 ani

Culcă-te liniștit, nici România nu se mândrește cu tine. Că n-are pentru ce.
Raspunde

Robrambureala

Acum 2 ani

sunt mandru ca nu-s mandru de mizeriile astea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus