Miercuri,
15.07.2020
Innorat
Acum
19°C

Interviu cu Horațiu Marin, subprefectul județului: Suntem aici 24 de ore din 24

02 Decembrie 2018 21:05

Interviu cu Horațiu Marin, subprefectul județului: Suntem aici 24 de ore din 24

Avocat de profesie, Horațiu Marin a împlinit de curând un an de când ocupă funcția de subprefect al județului Sibiu. Ocazie perfectă pentru a vedea ce realizări are în această funcție, dar și cu ce planuri vine pentru următorul an.

 

Ați observat că în ultima vreme, pentru a evita aglomerația de pe Calea Cisnădiei, foarte mulți locuitori ai cartierului Arhitecților aleg să circule pe DN1, unde se formează coloane de kilometri. Acolo se vorbește de ani de zile de construcția unui sens giratoriu, s-a mai făcut ceva în acest sens?

Acum, orice poate face viața cetățenilor mai ușoară, bineînțeles că ne vizează. Noi o să cerem instituțiilor abilitate informații cu privire la traficul din zona respectivă, bineînțeles că ne interesează și vrem să ajutăm la fluidizarea traficului cât de mult se poate. O să facem demersurile necesare și dacă se impune construcția unui sens giratoriu bineînțeles că o să fim și noi de acord și vom face tot ce ține de noi pentru a-i ajuta pe acei oameni.

Dar în momentul de față niște discuții concrete nu există la nivel instituțional.

Nu, vom vedea ce se poate face în prima parte a anului viitor.

Tot din punct de vedere al timpului petrecut în trafic, știu că ați avut niște discuții detaliate referitoare la lărgirea drumului principal din Zona Industrială Vest. Acolo avem un drum foarte circulat, de aproape 20.000 de oameni zilnic, fără trotuare. Ce concluzii aveți?

Este vorba despre drumul național 7H. Am avut personal o serie de discuții atât cu managerii firmelor și multinaționalelor de acolo, inclusiv cu reprezentanții Consiliului Județean și ai Primăriei Sibiu. Încercăm bineînțeles să facem tot ce putem pentru că nu este normal. Sunt niște angajatori care un portofoliu de vreo 20.000 de oameni și încercăm și noi să-i ajutăm, măcar cu acel drum. Vor dânșii, tot pentru siguranța muncitorilor, să facă un trotuar. Fiind drum național, legislația în vigoare nu ne lasă și atunci încercăm să-l declasificăm, să-l facem din drum național drum județean, urmând ca eventual pe urmă să facem un protocol între Consiliul Județean și Primăria Sibiu, astfel încât să declasificăm din nou acel drum și să-l facem drum municipal. Abia atunci putem face trotuare, iluminat public...

Piste de biciclete...

Și piste de biciclete, bineînțeles. Acolo este și primăria Cristian implicată, care are partea dreaptă din drum. În actele primăriei Sibiu acel drum apare ca strada Salzburg, în actele primăriei Cristian apare ca strada ”L”. Și în realitate este drum național.

Faină birocrație!

Încercăm, așa cum le-am promis acelor directori de multinaționale că-i vom ajuta, să facem absolut tot ce se poate să rezolvăm problema. Eu m-am implicat personal în acest proiect și o să fac totul pentru a-i ajuta, nu este normal să vină la noi, să angajeze atâția oameni, să facă mult bine comunității și noi nici măcar o minimă cerință să nu o putem realiza. În rest, am mai înlocuit semne de circulație, am refăcut treceri de pietoni, am vorbit la primăria Sibiu și am făcut demersurile pentru înființarea unei noi stații de autobuz, la Bilstein, încercăm tot ce se poate și pe cât de repede se poate.

46164875_468195557036258_2999763106948710400_n

Tot din punct de vedere al infrastructurii rutiere, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, ce ați făcut pentru autostrada Sibiu-Pitești în 2018? A trecut anul și n-am văzut nimic, în schimb au mai murit niște oameni pe Valea Oltului în accidente...

Așa este, cred că avem pe Valea Oltului cel mai aglomerat tronson din țară. Vă pot da asigurări că demersuri s-au făcut multiple și ca reprezentant al guvernului în teritoriu vă asigur că autostrada Sibiu-Pitești este o prioritate zero. Din câte cunosc, la capete deja se poate trece la studiile de fezabilitate, vorbim de Curtea de Argeș – Pitești, Șelimbăr-Boița. Se lucrează la aceste detalii, eu am speranța că la anul vor începe efectiv lucrările fizice, cât de repede.

Și ca să închei cu capitolul infrastructură, vom vedea în 2019 lucrări de modernizare pe Transfăgărășan? Întâmplător avem și un ministru al turismului din Sibiu, care a anunțat o stațiune uriașă în zonă.

Nu pot vorbi eu despre turism, dar cu siguranță Transfăgărășanul este prioritatea numărul unu a ministrului turismului, tocmai pentru a crea acele pârtii. Odată cu ele vor apărea noi oportunități turistice și întreaga infrastructură ar trebui modificată, sau cel puțin ajustată.

Dar ceva planuri concrete pentru 2019 nu există, tot la nivel de intenție este proiectul.

Proiectul este la nivelul guvernului, nu este la noi. Noi susținem și personal cred că va fi o investiție foarte, foarte bună pentru județul Sibiu.

Cum colaborați cu celelalte instituții din Sibiu în pregătirea Summitului european din 2019? Va fi acesta principalul eveniment al anului, în Sibiu, sau mai aveți și alte proiecte majore în desfășurare?

În momentul de față, din cele aproximativ 280 de evenimente care vor avea loc în următoarele șase luni de zile, cred că 42 dintre ele se vor desfășura în județul Sibiu. Bineînțeles, Summitul este cireașa de pe tort. Eu spun că avem o colaborare foarte, foarte bună. În primul rând, nu este un Summit al sibienilor, este un Summit al românilor, al României. Și eu spun că lucrăm foarte bine împreună, pornind de la Consiliul Județean, primăria Sibiu, Ministerul Turismului, care este și el implicat în organizare prin acel spectacol de după ședință, deci nu văd nicio problemă.

Am auzit mai mulți europarlamentari spunând că Summitul de la Sibiu va fi un succes tocmai pentru că implicarea autorităților române este minimă. Cât de implicat sunteți?

Partea română este gazda evenimentului și organizatorul, este sută la sută implicată. Acum, bineînțeles că nu acceptăm orice sfat. Avem și sfaturi primite de la Bruxelles, fără doar și poate utile, dar nu acceptăm orice sfat. Administrația prezidențială, SPP-ul, ministrul turismului, IGPR-ul, Jandarmeria, toți aceștia sunt implicați și periodic avem întâlniri. Totul sub egida Ministerului Afacerilor Externe.

47093776_478154566040357_4297602773832171520_n

Ce proiecte majore are Prefectura Sibiu pentru anul 2018, pe lângă ”buna coordonare a instituțiilor deconcentrate”?

Practic facem de toate și tot ce putem. Suntem aici 24 de ore din 24, dacă avem inundații mergem pe malul apei și luăm parte la acțiune, dacă avem probleme cu administrațiile publice locale ne implicăm cu absolut tot, suntem aici 24 de ore din 24. Sperăm că nu vom mai avea și în 2019 acele efecte devastatoare ale apei, inundații puternice... între timp am și luat niște măsuri pentru a preveni, Guvernul României a fost foarte implicat și îi mulțumesc pe această cale. Am primit bani pentru refacerea zonelor calamitate, pentru îndiguiri, stații de apă afectate-cum este cea de la Orlat, pe care am refăcut-o. Să sperăm că nu vom mai avea probleme.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

24 din 24 ...

Acum 1 an

In afară de :" ... avem discuții, ne-am întâlnit, o sa facem demersurile necesare, incercam, o serie de discuții, să sperăm că nu vom mai avea probleme ... " Ce să zic ... foarte grea și solicitanta funcția de subprefect .
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Aces individ pare depasit de situație și nu știe decât sa aleagă cuvintele potrivite pentru răspunsurile standard.....câta imbecilitate și amatorism. Oricum “scaunul” dansului este cald și confortabil....24 de ore din 24 ....conform părerii personale......
Raspunde

Critic

Acum 1 an

Răspunsuri goale , fără conținut . Oare nu le e jena sa ne tot prosteasca ?!?
Raspunde

UnSecol

Acum 1 an

Nuu, sunt platiti pt. asta. Daca erau la privat, alta era treaba ;)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Florin

Acum 1 an

Felicitari!!!! Toata lumea din administratia publica locala ar trebui sa fie in slujba cetateanului
Raspunde

UnSecol

Acum 1 an

Blegul asta e subprefect?! O Doamne... ''Noi o să cerem instituțiilor abilitate informații cu privire la traficul din zona respectivă, bineînțeles că ne interesează și vrem să ajutăm la fluidizarea traficului cât de mult se poate.'' Va dau eu info gratis: Traficul e ****, blocat in anumite intervale. Consultati liderii de pe Marte, Venus pentru a realiza ceva nemaivazut: variante alternative, transport in comun separat, rapid, eficient!!!
Raspunde

HOP

Acum 1 an

nu-i cereti prea mult ? lasati-l nu-l mai intrebati nimic ...ca nu are ce sa va raspunda ...
Raspunde

Prietenii stiu de ce...

Acum 1 an

Sase,vine Daea!Ti-ai pregatit costumul popular?
Raspunde

McD

Acum 1 an

Intreaga institutie nu isi are rostul...prefect, subprefect s.a.m.d....trecute toate sarcinile in subordinea CJ Sibiu si gata, facem economie la bani si la functii...serviciile din subordine sa treaca inapoi unde au fost si asa mai eliberam si cladirea in alte scopuri!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 1 an

Felicitari pentru toata activitatea. Sibiul are nevoie de oameni ca Dvs !!!
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

:)))))))))))) Si asta mai e subprefect? e clar! De aia nu o sa se schimbe nimic in orasul asta :))) Multa vorba si nimic concret. Stirea zilei :))))
Raspunde

maria

Acum 1 an

cel mai nașpa interviu dat de un asemenea rang...se mai si lauda ca e avocat si nu stie si nici nu face absolut nimic pentru sibieni ...RUSINE
Raspunde

cosmin

Acum 1 an

Slab si amator. Cele doua loturi marginale ale autostrazii Sibiu-Pitesti s-au licitat in 26.10.2017 si inca se afla in faza de evaluare a ofertelor tehnico-economice. Habarnistul asta vorbeste despre studii de fezablitate? Sau guvernarea PSD-ista ne pregatesc alte studii de fezabilitate si alte licitatii doar ca sa mai treaca anii fara sa faca nimic concret. Defapt omul e atat de prost incat cu "prioritatea zero" chiar a nimerit gradul de implicare in acest proiect :(. Zero!
Raspunde

Patru

Acum 1 an

de unde esti ba marine ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus