Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Meci Cazan – Trif în Senat. Scor la vot: 40 la 76

Meci Cazan – Trif în Senat. Scor la vot: 40 la 76

Senatul a respins astăzi moţiunea simplă prin care PNL şi USR au cerut demisia din funcţie a ministrului Turismului, Bogdan Trif. Moțiunea a fost citită de liberalul Mircea Cazan.

Trif s-a lăudat în cadrul dezbaterilor, că a fost investită în domeniu, până la începutul anului 2018, suma de un miliard de lei.  „Stimaţi semnatari ai petiţiei, de ce minţiţi când spuneţi că nu promovăm România ca destinaţie turistică? Acum şi atunci cum vă explicaţi statisticile referitoare la creşterea numărului de turişti? Să luăm exemplu ultima lună pentru care există datele statistice ale INS: septembrie 2018 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2017 – o creştere de aproape 10%. Cum vă explicaţi că aceste date statistice comparativ cu anul trecut vorbesc numai despre creştere? (...) Voucherele de vacanţă s-au dovedit a fi cel mai important sprijin acordat vreodată industriei de turism de la revoluţie încoace. Un miliard de lei a ajuns în turism până la începutul anului 2018. Cred că nu este o surpriză pentru dvs să vă spun că aceşti bani vor reintra în economia ţării”, a declarat Bogdan Trif, în cadrul dezbaterii moţiunii simple, luni în plenul Senatului, conform Mediafax.

De asemenea, ministrul de resort a susţinut că semnatarii moţiunii simple critică pachetele de călătorii, cu toate că au votat în Parlament în favoarea acestei legi.

Moţiunea simplă împotriva lui Bogdan Trif a fost depusă de PNL şi USR pe data de 28 noiembrie.

Textul moţiunii simple a fost citit, în plenul de luni al Senatului, de către liberalul Mircea Cazan. "În lăudatul Program de Guvernare al PSD, turismului românesc i se alocau o serie de promisiuni, care au rămas neonorate. Se vorbea, în anul 2016, despre şansa României de „a crea mai multe locuri de muncă şi de a aduce mai multe resurse la bugetul de stat prin promovarea unei strategii de dezvoltare a turismului”. Conform statisticilor, deşi ţara noastră înregistrează încasări din turism de 2,24 miliarde de euro, românii cheltuie în străinătate pentru servicii similare 3,12 miliarde de euro. Acest lucru se întâmplă pentru că România exportă turişti, cetăţenii români preferând, anul trecut, destinaţiile externe în detrimentul destinaţiilor interne. Cu toate că avem un Minister al Turismului, promovarea este aproape inexistentă.

La nivel declarativ, turismul figurează între cele 10 sectoare economice prioritare în “Strategia Naţională de Competitivitate a României 2015-2020″, însă performanţele reale în acest domeniu, vital pentru dezvoltarea ţării, ne-au poziţionat abia pe locul 68 în lume. Ne confruntăm cu un paradox absurd, în condiţiile în care ţara noastră are atâtea de oferit călătorului, dar nu ştim să exploatăm potenţialul”, arată liberalii în textul moţiunii.

Parlamentarii PNL susţin că acţiunile ministrului Bogdan Trif, de la preluarea mandatului şi până în prezent, doar înrăutăţesc climatul economic din domeniul turismului.

Potrivit liberalilor, ministrul Turismului, Bogdan Trif, nu a onorat promisiunea făcută de PSD în Programul de Guvernare, respectiv "înfiinţarea unui Centru national de învăţământ şi reînfiinţarea şcolilor de meserii, inclusiv a celor postliceale pentru formarea profesională a forţei de muncă în domeniul turismului".

Liberalii mai acuză că bilanţul prezentat, în vara acestui an, de ministrul Turismului a avut ca rezultat provocarea unui nou val de nemulţumiri din partea agenţilor economici din acest sector de activitate. Liberalii au mai spus că ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, demonstrează pe zi ce trece că a conduce acest minister este o pălărie prea mare pentru el. PNL a cerut demisia ministrului Turismului, Bogdan Trif, din cauza "activităţii zero" de la Guvern.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Toma

Acum 4 ani

Politicienii conduc dupa principiul:"nu conteaza ca-i mai slab decat cel de dinainte dar este de-al nostru"!Asa ca si daca era un sac de cartofi in locul ministrului tot l-ar fi aparat!Stim foarte bine de marea valoare a ministrului(zero!) si de cate a facut pentru turism si romani(nimic!) dar vom ramane doar cu lamentarile;atata timp cat acesta grupare mafiota numita guvern va avea sustinerea celor din parlamentul ales de noi,nu vom putea face nimic!
Raspunde

Geeloo

Acum 4 ani

Un meci intre 2 nulitati, din păcate ei reprezintă Sibiul... Din păcate pe ei am reușit sa-i trimitem sa ne reprezinte,ar trebui sa fim mai atenți data viitoare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus