Astăzi se împlinesc exact 2 luni de când a fost inaugurată cantina școlară „Sfântul Stelian” din cadrul Școlii gimnaziale nr. 15, construită de Arhiepiscopia Sibiului. Ne-am propus să vedem cum funcționează lucrurile acolo și ce mănâncă elevii sibieni.
Am ajuns la cantină la amiază, puțin după ora 12:00, exact în timpul în care sala era plină cu zeci de elevi care savurau din ciorba pregătită pentru ei. La unele mese cei mai flămânzii primeau deja felul doi de mâncare. Aflăm că în fiecare zi, instituția pregătește prânzul pentru sute de elevi atât din cadrul Școlii nr. 15 și ai Colegiului Național „Octavian Goga”, cât și pentru alți tineri.
Bucătăreasa principală este Margareta Slătineanu, de 62 de ani. Deși a studiat chimia, și-a dedicat o parte a vieții bucătăriei. Ne spune că din anul 1993, când a fost nevoită să se recalifice, a ales această activitate, pe care a început-o la Ministerul Apărării Naționale. „Am lucrat la unitățile militare din Sibiu, la Academia Forțelor Terestre, iar până a veni aici am pregătit personal pentru pensiunile în care am lucrat”, spune Margareta Slătineanu.
La cantina Arhiepiscopiei Sibiului sunt în total șase angajați – pe lângă bucătăreasă, mai este ajutorul de bucătar, două ospătărițe, femeia de serviciu și o persoană responsabilă de aprovizionare.
Margareta Slătineanu ne spune ce fel de mâncare se gătește pentru copii. „Toată mâncarea se gătește natural, nu cu aditivi. La felul întâi sunt diferite ciorbe; la felul doi predomină cartoful, legumele care se găsesc la noi pe piață. Gătim pește, carnea este proaspătă, nu congelată. Meniurile sunt cât mai aproape de bucătăria românească”, ne-a explicat femeia.
Spune că munca sa este una cu responsabilitate, „cu foarte multă responsabilitate”, și nu regretă că a acceptat să-și dedice cunoștințele culinare copiilor din Sibiu. Mai ales că vine la muncă într-un mediu modern.
„Din punct de vedere al seriozității trebuie să fim foarte severi. Se gătește zilnic. Nu se folosește nicio mâncare de azi pe mâine. A doua zi este alt meniu (...) Dotarea bucătăriei este superbă. Avem tot ce ne trebuie, fiind lăudați de cei care au venit în controale”.Cantina, construită timp de 4 ani
Cantina „Sfântul Stelian” a Arhiepiscopiei Sibiului a fost inaugurată pe data de 5 septembrie în clădirea ce-i aparține, de la demisolul Școlii gimnaziale nr. 15 și a Colegiului „Octavian Goga”. Este prima instituție de acest fel deschisă la inițiativa reprezentanților sibieni ai Bisericii Ortodoxe și care este destinată atât asigurării cu hrană a elevilor celor două instituții, cât și pentru activități de ordin social.
Instituțiile de învățământ își doreau o cantină în acel loc, mai ales că până acum 30 de ani spațiul respectiv pentru aceasta și era destinat. Numai că vremurile s-au schimbat, iar școala a avut nevoie de ateliere și divertisment. Deoarece lucrurile nu evoluau în direcția asta, inițiativa a luat-o ÎPS Laurențiu, iar după 4 ani de lucrări – care au avut loc doar în perioadele reci ale anului, potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei – cantina a fost gata. A fost gata din toate punctele de vedere, astfel încât la sfințirea acesteia a ținut să fie prezentă toată conducerea județului - prefectul, vicepreședintele Consiliului Județean, precum și primarul municipiului - care să laude investiția.
Sfințirea cantinei, 5 septembrie 2018
„S-a lucrat timp de patru ierni. A trebuit să lăsăm aceiași compartimentare ca să putem să deschidem cantina. Proiectul a fost făcut de arhitectul Vladimir Grigorov. Cantina e amenajată după toate normele care sunt în vigoare și după legile statului român, are avize de la DSV, DSP, Pompieri etc. Este proprietatea Arhiepiscopiei (...) S-a dorit această cantină din partea școlii pentru ca elevii care învață aici să aibă asigurată o masă caldă cu bucate proaspete”, ne-a spus ÎPS Laurențiu Streza.
La cantina respectivă pot veni și grupuri de elevi din alte școli, cu singura condiție să anunțe preventiv câte locuri își doresc să le fie asigurate. „Dacă vin din extern, se anunță, se face un tabel, pentru că nu poți să faci mâncare și s-o risipești”.
Arhiepiscopia Sibiului nu a putut să ne spună deocamdată cât a costat întreaga lucrare de reabilitare a spațiului în care acum se află cantina școlară, precizând că încă nu a fost făcută evaluarea totală. „Banii au fost ai Arhiepiscopiei Sibiului, ne-a mai ajutat Secretariatul pentru culte, dar și am avut bunăvoința oamenilor care au lucrat și n-au cerut prețuri mari. Majoritatea lucrărilor grele s-au făcut cu angajații Arhiepiscopiei. De aceea, prețul de cost la finisaje nu a fost mare, precum e cel de piață, pentru că am lucrat cu angajații noștri”, ne-a explicat arhiepiscopul Sibiului.
Cantina „Sfântul Stelian” este deschisă de luni până vineri de la ora 7:00 la 16:00. Produsele alimentare sunt asigurate de către Arhiepiscopia Sibiului. Începând de anul viitor, aici se va pregăti și mâncarea pentru alți aproximativ 100 de copii de la Grădinița nr. 13.
La scurt timp, cantina de pe strada Bastionului se golește, auzindu-se doar farfuriile din bucătărie. Se pregătesc tacâmurile pentru o altă tură de elevi care vin să se alimenteze. „Copiii mănâncă bine și mă bucur că i-am obișnuit să mănânce legumele. În 2 săptămâni de zile mă bucur că găsim farfuriile goale”, încheie bucătăreasa, care ține neapărat să ne spună că aici, pe lângă mâncare, „elevii sunt învățați să-și spună Poftă bună și Mulțumesc...”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Octavian Goga , Academia Forțelor Terestre , Laurențiu Streza , Consiliului Județean , Arhiepiscopia Sibiului , Ministerul Apărării Naționale , Colegiului Naţional , Arhiepiscopiei Sibiului , Bisericii Ortodoxe Române , Vladimir Grigorov , Sfântul Stelian , Margareta Slătineanu
Vizualizari: 14655
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 2 ore
Un sibian
Acum 2 ore
Gelu
Acum 2 ore
FLOD
Acum 2 ore
Antrenorii de genii