Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Cum se mănâncă la cantina Arhiepiscopiei Sibiului, lăudată de întreaga conducere a județului

Cum se mănâncă la cantina Arhiepiscopiei Sibiului, lăudată de întreaga conducere a județului

Astăzi se împlinesc exact 2 luni de când a fost inaugurată cantina școlară „Sfântul Stelian” din cadrul Școlii gimnaziale nr. 15, construită de Arhiepiscopia Sibiului. Ne-am propus să vedem cum funcționează lucrurile acolo și ce mănâncă elevii sibieni.

Am ajuns la cantină la amiază, puțin după ora 12:00, exact în timpul în care sala era plină cu zeci de elevi care savurau din ciorba pregătită pentru ei. La unele mese cei mai flămânzii primeau deja felul doi de mâncare. Aflăm că în fiecare zi, instituția pregătește prânzul pentru sute de elevi atât din cadrul Școlii nr. 15 și ai Colegiului Național „Octavian Goga”, cât și pentru alți tineri.

Bucătăreasa principală este Margareta Slătineanu, de 62 de ani. Deși a studiat chimia, și-a dedicat o parte a vieții bucătăriei. Ne spune că din anul 1993, când a fost nevoită să se recalifice, a ales această activitate, pe care a început-o la Ministerul Apărării Naționale. „Am lucrat la unitățile militare din Sibiu, la Academia Forțelor Terestre, iar până a veni aici am pregătit personal pentru pensiunile în care am lucrat”, spune Margareta Slătineanu.

cantina sociala mitropolie copii (5)

La cantina Arhiepiscopiei Sibiului sunt în total șase angajați – pe lângă bucătăreasă, mai este ajutorul de bucătar, două ospătărițe, femeia de serviciu și o persoană responsabilă de aprovizionare.

Margareta Slătineanu ne spune ce fel de mâncare se gătește pentru copii. „Toată mâncarea se gătește natural, nu cu aditivi. La felul întâi sunt diferite ciorbe; la felul doi predomină cartoful, legumele care se găsesc la noi pe piață. Gătim pește, carnea este proaspătă, nu congelată. Meniurile sunt cât mai aproape de bucătăria românească”, ne-a explicat femeia.

cantina sociala mitropolie copii (1)

Spune că munca sa este una cu responsabilitate, „cu foarte multă responsabilitate”, și nu regretă că a acceptat să-și dedice cunoștințele culinare copiilor din Sibiu. Mai ales că vine la muncă într-un mediu modern.

„Din punct de vedere al seriozității trebuie să fim foarte severi. Se gătește zilnic. Nu se folosește nicio mâncare de azi pe mâine. A doua zi este alt meniu (...) Dotarea bucătăriei este superbă. Avem tot ce ne trebuie, fiind lăudați de cei care au venit în controale”.
Cantina, construită timp de 4 ani

Cantina „Sfântul Stelian” a Arhiepiscopiei Sibiului a fost inaugurată pe data de 5 septembrie în clădirea ce-i aparține, de la demisolul Școlii gimnaziale nr. 15 și a Colegiului „Octavian Goga”. Este prima instituție de acest fel deschisă la inițiativa reprezentanților sibieni ai Bisericii Ortodoxe și care este destinată atât asigurării cu hrană a elevilor celor două instituții, cât și pentru activități de ordin social.

cantina sociala mitropolie copii (8)

Instituțiile de învățământ își doreau o cantină în acel loc, mai ales că până acum 30 de ani spațiul respectiv pentru aceasta și era destinat. Numai că vremurile s-au schimbat, iar școala a avut nevoie de ateliere și divertisment. Deoarece lucrurile nu evoluau în direcția asta, inițiativa a luat-o ÎPS Laurențiu, iar după 4 ani de lucrări – care au avut loc doar în perioadele reci ale anului, potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei – cantina a fost gata. A fost gata din toate punctele de vedere, astfel încât la sfințirea acesteia a ținut să fie prezentă toată conducerea județului - prefectul, vicepreședintele Consiliului Județean, precum și primarul municipiului - care să laude investiția.

Sfințirea cantinei, 5 septembrie 2018 Sfințirea cantinei, 5 septembrie 2018

„S-a lucrat timp de patru ierni. A trebuit să lăsăm aceiași compartimentare ca să putem să deschidem cantina. Proiectul a fost făcut de arhitectul Vladimir Grigorov. Cantina e amenajată după toate normele care sunt în vigoare și după legile statului român, are avize de la DSV, DSP, Pompieri etc. Este proprietatea Arhiepiscopiei (...) S-a dorit această cantină din partea școlii pentru ca elevii care învață aici să aibă asigurată o masă caldă cu bucate proaspete”, ne-a spus ÎPS Laurențiu Streza.

La cantina respectivă pot veni și grupuri de elevi din alte școli, cu singura condiție să anunțe preventiv câte locuri își doresc să le fie asigurate. „Dacă vin din extern, se anunță, se face un tabel, pentru că nu poți să faci mâncare și s-o risipești”.

Arhiepiscopia Sibiului nu a putut să ne spună deocamdată cât a costat întreaga lucrare de reabilitare a spațiului în care acum se află cantina școlară, precizând că încă nu a fost făcută evaluarea totală. „Banii au fost ai Arhiepiscopiei Sibiului, ne-a mai ajutat Secretariatul pentru culte, dar și am avut bunăvoința oamenilor care au lucrat și n-au cerut prețuri mari. Majoritatea lucrărilor grele s-au făcut cu angajații Arhiepiscopiei. De aceea, prețul de cost la finisaje nu a fost mare, precum e cel de piață, pentru că am lucrat cu angajații noștri”, ne-a explicat arhiepiscopul Sibiului.

cantina sociala mitropolie copii (3)

Cantina „Sfântul Stelian” este deschisă de luni până vineri de la ora 7:00 la 16:00. Produsele alimentare sunt asigurate de către Arhiepiscopia Sibiului. Începând de anul viitor, aici se va pregăti și mâncarea pentru alți aproximativ 100 de copii de la Grădinița nr. 13.

La scurt timp, cantina de pe strada Bastionului se golește, auzindu-se doar farfuriile din bucătărie. Se pregătesc tacâmurile pentru o altă tură de elevi care vin să se alimenteze. „Copiii mănâncă bine și mă bucur că i-am obișnuit să mănânce legumele. În 2 săptămâni de zile mă bucur că găsim farfuriile goale”, încheie bucătăreasa, care ține neapărat să ne spună că aici, pe lângă mâncare, „elevii sunt învățați să-și spună Poftă bună și Mulțumesc...”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 3 ani

Singura problema este ca se deruleaza activitati Comerciale si NU filantropice!!!!!. Asta ati neglijat sa specificati ca masa este contra cost, ca nu este nimic social in aceasta actiune. Se iau bani ca la orice firma de catering pentru hrana mancata de copii inscrisi la programe in sistem After school. !!!!! mai bine verificati inainte sa laudati gratuit ?! sau nu e gratuit.........
Raspunde

Filantropica

Acum 3 ani

Meniul costa 10 lei, felul întâi , doi și desert. Nu e filantropie , dar nici scump, nici nu a fost pomenit in articol faptul ca e cantina de binefacere sau cantina săracilor , eu zic ca un pic de echilibru nu strica.
Raspunde

Cibi istvan

Acum 3 ani

Ești chiar i***t! Cum ar putea fi altfel!!?? Dacă era gratis, tot găseai ceva pe care să scuipi nesimtitule! Condițiile și mâncarea sunt super. Copiii au cele mai bune condiții din oraș și prețul este cel mai accesibil. Felicitări investitorilor!
Raspunde

Ciprian

Acum 3 ani

doua OSPATARE?!!? Hai da-o-n ... E prima data cand comentez geseli de gramatica din articole, dar asta e chiar prea, prea!
Raspunde

master chef

Acum 3 ani

Sper ca la desert nu se dau mere... dna bucatareasa trebuie sa stie ca fructele nu sunt desert, se mananca inainte de masa...
Raspunde

Petre gaura in perete

Acum 3 ani

Dacă nu se face, biserica e de vina. Daca se face, gasim nod in papură. Nație de comentatori l***gii. Daca ar da mancarea pe gratis, ar fi ceva necurat la mijloc. Pretul si conditiile sunt mai mult decat rezonabile in comparatie cu orice alta cantina scolara sau catering din Sibiu. Bravo biserica ortodoxa! Sa nu va uitati in stanga sau dreapta la oamenii de doi lei, pretinsi morali.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus