Luni,
18.08.2025
Ploi Moderate
Acum
18°C

„Ce se întâmplă, doctore?”... cu Telemeaua de Sibiu

„Ce se întâmplă, doctore?”... cu Telemeaua de Sibiu

Deși nu e o noutate, „Telemeaua de Sibiu” poate fi găsită oriunde în România, ca fiind produsă în Buzău sau în Teleorman, sau chiar „adusă” din Bulgaria sau Grecia cu mențiunea „de Sibiu”. Se întâmplă chiar și după jumătate de an de când acest produs a devenit protejat oficial.

Pro TV a difuzat un reportaj despre „Telemeaua de Sibiu” în cadrul cunoscutei emisiuni realizate de Oana Cuzino „Ce se întâmplă, doctore?”.

„Din vara acestui an, telemeaua de Sibiu a devenit produs protejat naţional. În decembrie nu avem telemea proaspătă, nu prea avem cum, dar ne bucurăm de cea maturată. Realitatea este că piața este invadată de mărfuri de proastă calitate. Produse ori în sudul țării, ori chiar peste graniță, la bulgari, dar vândute cu eticheta “de Sibiu”. - relatează sursa citată.
Jurnaliștii de la Pro TV au dus probe de telemea în laborator pentru a demonstra că nu toată este produsă în județul nostru, chiar dacă au această mențiune pe etichetă.

„În laborator, nasul electronic analizează compuşii volatili dintr-un produs lactat încălzit. Analiza ne spune de unde provine iarba consumată de vaci. Deci de unde provine laptele. Şi aşa descoperim că nu toată telemeau este din Sibiu. Telemeau de calitate superioară are minimum 50% grăsime. Calitate redusă - 40% grăsime. Mai puţină grăsime înseamnă, pentru producătorii industriali de data asta, aditivi. Acidul citric sau corectorul de aciditate, dar şi clorura de calciu, o substanţă care se pune şi în murăturile din comerţ şi, care, de asemenea, dezgheaţă drumurile iarna”, explică autorii.

Întregul material video poate fi urmărit aici.

Produsul „Telemea de Sibiu” a devenit protejat în România din data de 7 iunie, când MInisterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că acesta a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale. Autoritățile anunțau că dreptul de utilizare a logo-ului național, cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Brânzeturi cu denumirea Telemea de Sibiu vor reveni exclusiv producătorilor sau procesatorilor din județul Sibiu care respectă prevederile din caietul de sarcini. De asemenea, produsele care vor apărea cu logo-ul care certifică protecția națională vor fi într-adevăr procesate în Sibiu și se vor supune unor proceduri foarte stricte de control din partea MADR și din partea Comisiei Europene.

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicații Geografice Protejate (I.G.P.): ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu”, ”Novac afumat din Ţara Bârsei” și produsul ”Telemea de Ibănești” înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

binema

Acum 6 ani

Mancati produse autohtone sanatoase !!!!!!!Hahahahahaha
Raspunde

Branțu de la pantof

Acum 6 ani

de toata minunea.....cu telemea de sibiu de la buzau cu hamburgeri din bucuresti promovam capitala gastronomica in 2019
Raspunde

Ar Pas

Acum 6 ani

Dar telemeaua produsă în jud. Sibiu este toată 100% de oaie...sau mai e și amestecată cu telemea de vacă ? Ia faceți un control prin piețe și duceți telemeaua la analize.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus