Miercuri,
25.11.2020
Cer Senin
Acum
4°C

„RGE 2019 poate fi injecția de care Sibiul are nevoie”

09 Decembrie 2018 09:21

„RGE 2019 poate fi injecția de care Sibiul are nevoie”

Programul „Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019” (RGE 2019) poate fi injecția de care orașul are nevoie, crede Dan Paștiu, fondatorul celei mai mari francize românești care s-a născut în Sibiu, Dabo Doner. Acesta spune că notorietatea orașului are nevoie de o împrospătare. 

Dan Paștiu l-a readus la Sibiu pe cunoscutul bucătar Horia Vârlan, vineri seara, după ce a deschis noi locații ale brandului sibian la Baia Mare și Satu Mare.

Deoarece ne aflăm în prag de 2019, când Sibiul va reveni în atenția Europei, prin deținerea titlului de „Regiune Gastronomică Europeană”, am profitat de prezența bucătarului în oraș și l-am întrebat pe Horia Vârlan cum vede el pregătirea Sibiului pentru a face față acestui program.

„Sibiul este un oraș încărcat de istorie. Aici e una dintre cetățile de bază ale comunităților săsești și care au înfrumusețat zona și au adus un plus de valoare. Sibiul este la poalele munților (...). Din punct de vedere gastronomic, Sibiul este domniat de cultura gastronomică româno-maghiară-săsească. Mâncarea a fost influențată foarte mult de imperiul austro-ungar - afumatul produselor, a cărnurilor, cărnații sunt specifice vestului Europei și aici se găsește așa ceva. Există și influență puternică din Mărginime, unde tipurile de brânzeturi și produsele lor sunt autentice și foarte vechi, adică ei acolo sus nu au fost dominați de austro-ungari”, spune Vârlan.

Deoarece a acceptat să fie imaginea lanțului de fast-food fondat la Sibiu, l-am întrebat dacă o astfel de mâncare își poate găsi locul într-un astfel de program. Horia Vârlan crede că populația lumii se îndreaptă către o gastronomie oarecum apropiată ca gust: „românii pot mânca preparate chinezești, chinezii pot mânca mâncăruri din Africa, pentru că globalizarea asta ne-a adus o așezare a tendințelor culinare”.

„Fast-foodul nu înseamnă o mâncare proastă, înseamnă mâncare gătită repede. Dacă dvs. vă duceți acasă și aveți o bucată de carne făcută ieri și o tăiați felii, îi puneți salată și un pic de muștar și o mâncați este fast-food. Își găsește locul în cultura dvs. gastronomică. Nu mai există o problemă când vorbim de fast-food, ci vorbim de anumite ingrediente care se introduc în preparate ca să creeze dependență și apetit, cum e glutamatul de sodiu, E-uri etc. - ceea ce nu se găsește în acest doner”, adaugă cunoscutul bucătar.

Dan Paștiu: Ne vom implica în programul „Sibiu-RGE 2019”, pregătim cinci sandwich-uri noi

dan pastiu

La rândul său, sibianul Dan Paștiu ne-a spus că lanțul de restaurante pe care l-a fondat și l-a extins aproape în întreaga țară se pregătește să devină partener al programului RGE 2019. „Eu mi-aș dori ca acest proiect să aibă măcar jumătate din impactul pe care l-a avut programul Capitala Europeană în anul 2007. Noi suntem implicați destul de mult în acest proiect, în sensul că intenționăm chiar să devenim parteneri ai evenimentului, având în vedere că suntem cea mai mare franciză românească de fast-food și că am plecat din Sibiu”, ne-a spus Dan Paștiu.

Acesta crede că RGE 2019 va aduce la viață Sibiul, care a cam amorțit în ultimii ani. „Mi se pare că Sibiul, după Programul Capitală Culturală Europeană în anul 2007 avea nevoie de încă un eveniment, să mai împrospăteze un pic activitatea și notorietatea orașului, fiindcă toată lumea trăiește încă cu gândul la 2007. S-au mai făcut tot felul de concerte, mici activități, Târgul de Crăciun care deja a devenit - nu pot să spun că e banal, că nu e așa. Avem un Târg de Crăciun super frumos, suntem mândri că-l avem -, dar aveam nevoie de ceva nou, o injecție de adrenalină în viața Sibiului. Și sper ca acest proiect să fie injecția de care Sibiul avea nevoie”, adaugă antreprenorul sibian.

Acesta ne-a spus că Dabo Doner pregătește, în acest sens, pentru anul 2019 cinci tipuri de sandwich-uri, special pentru perioada programului RGE și care vor fi făcute cu ingrediente din Sibiu.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

4 comentarii

diana

Acum 1 an

Uau! CINCI sandwich-uri noi!!! e salvat programul SRGE!!! sa sune trompetele, sa bata tobele!!! Kebab-ul si saorma salveaza Sibiul!
Raspunde

Fast food and furious

Acum 1 an

Bag de seama ca este un articol publicitar pentru ca, domnu'Bratu, mi-a cenzurat comentariul. Sa va stea saorma in gat!
Raspunde

mihai

Acum 1 an

"injectia de care Sibiul are nevoie"... sunt alegerile locale ;)
Raspunde

rosu

Acum 1 an

"Injectia" va fi Summitul UE, despre care se va transmite si publica in intreaga Europa. Asta cu gastronomia mi se pare ca intereseaza mai mult organizatorii..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus