O parte din medicii sibieni care și conduc sau predau în cadrul Facultății de specialitate din Sibiu semnează articole nu doar în reviste dedicate vinificației, ci și în publicații precum Revista de mase plastice. Iar dacă în revistele de viticultură, articolele publicate tratau subiecte de medicină, în Revista de mase plastice, medicii sibieni sunt coautori și ai unor articole despre sudura țevilor de gaz, de exemplu.
În urma publicării articolului despre ”Rețeta portugheză a medicilor sibieni” – referitor la articolele de cercetare științifică publicate de câțiva medici sibieni recunoscuți într-o variantă piratată a revistei portugheze ”Știință și tehnică vinicolă” -, reporterii Turnul Sfatului au fost atenționați și asupra altor situații care ridică semne de întrebare. Cum ar fi articolele publicate sub semnătura unor cunoscuți medici sibieni în ”Revista de mase plastice” din România, una din puținele publicații locale recunoscute la nivel internațional în sistemul ISI (Institutul pentru Știința Informării). Iar cum punctele ISI sunt necesare pentru a rămâne în sistemul academic sau pentru a avansa în această carieră, articolele publicate în astfel de reviste reprezintă cel puțin un mic câștig pentru medicii sibieni care și predau.
De exemplu
Radu Chicea (foto principală stânga) este printre cei mai apreciați ginecologi sibieni, recunoscut atât în mediul academic, cât și în cel medical (a fost director medical al Spitalului clinic județean Sibiu, a cărui secție de Obstetrică Ginecologie o conduce în prezent). La fel, un nume recunoscut atât în mediul academic (prodecan al Facultății de medicină din Sibiu), cât și în lumea medicală (membru al Consiliului de administrație al Spitalului județean Sibiu) este cel al medicului primar Adrian Boicean (foto princială dreapta). Conferențiari universitari și deținători ai titlului de ”doctor”, amândoi fac parte dintre medicii sibieni despre care Turnul Sfatului a scris legat de ”rețeta portugheză”. ”Intrați pe site-ul Revistei de mase plastice și căutați și acolo numele lor”, a fost unul din îndemnurile primite de Turnul Sfatului, ulterior publicării textului despre articolele din piratata revistă de vinificație.Revista de mase plastice apare trimestrial în România din 1964, iar articolele acesteia sunt recunoscute la nivel internațional datorită indexării ISI. După cum se arată în prezentarea proprie, articolele publicate sunt din ”domeniul materialelor plastice, elastomerilor, firelor și fibrelor sintetice, materialelor compozite, sinteză, caracterizare și inginerie, aplicații în medicină, medicină dentară și farmacie și sunt evaluate de specialiști pentru fiecare domeniu”.
Interogarea bazei de date de pe site-ul Revistei de mase plastice indică, într-adevăr, numeroase articole în care apar atât semnăturile celor doi medici sibieni, cât și a altor doctori care au ales și cariera de cadru didactic universitar. În unele cazuri, articolele publicate în respectiva revistă tratează subiecte din lumea medicală, exemplu fiind materialul publicat în 2017 sub titlul ”O evaluare comparativă histologică și imunohistologică între țesutul aponevrotic normal, cicatricile aponevrotice fibroase și cicatricile aponevrotice grefate cu polipropilenă”, articol care de abordează utilizarea materialelor sintetice din polipropilenă în chirurgie. Articolul a apărut sub semnătura lui Radu Chicea, dar și a altor șase medici sibieni.
Cu câteva luni în urmă, în decembrie 2016, mai precis, același medic sibian Radu Chicea apărea în aceeași revistă drept coautor al unui alt articol - ”Determinarea teoretică și experimentală a zonelor cu risc de fractură în prizele de electrofuziune confecționate din polietilenă cu densitate ridicată”. Potrivit descrierii textului, ”lucrarea își propune să abordeze o problemă care apare la sudarea fitingurilor de polietilenă de înaltă densitate și țevile utilizate în rețelele de distribuție a gazelor naturale”. Articolul despre sudura țevilor de gaz are drept autori patru profesori de la Facultatea de Inginerie, alături de care coautori sunt și alți patru medici ai Facultății de medicină din Sibiu: Ciprian Tănăsescu, Radu Chicea, Horațiu Dura și Adrian Boicean.
”Un fel de roată a țiganului”
La finele săptămânii trecute, Turnul Sfatului a transmis, prin intermediul e-mailului, câte o solicitare medicilor de mai sus, pentru a cere câte o declarație referitoare la contribuția pe care au putut-o avea la un articol despre sudura țevilor de gaz. Până la publicarea acestui articol nu a fost transmis vreun răspuns.Dar câteva răspunsuri au fost obținute, off the record, de la un cadru universitar care cunoaște foarte bine situația articolelor publicate pentru obținerea ”punctelor de cercetare” (adică a punctelor ISI). ”Să nu credeți că punctele acestea sunt chiar așa greu de adunat. Cele 250, 300 sau 350 de puncte de care ai nevoie anual le faci «fluierând», dacă ai în vedere faptul că numai pentru republicarea cursului poți primi 300 de puncte. Dar, mai sunt și alte metode de a strânge aceste puncte”, explică cadrul universitar pentru Turnul Sfatului. Referitor strict la cazul articolelor din categoria celui despre ”sudura țevilor de gaz”, cadrul didactic universitar a arătat că – pentru o persoană din afară – este aproape imposibil de demonstrat că un nume este trecut drept coautor degeaba. ”Autorul principal este cel care poate stabili proporția contribuției fiecăruia. Iar în astfel de situații se poate invoca cercetarea interdisciplinară, deoarece astfel de materiale – vorbind în acest caz particular - sunt utilizate atât în industrie, cât și de medicină, de exemplu. Prin urmare, este absolut normal ca o cercetare industrială asupra calităților unui material să poată fi preluată și în medicină, dar și invers. Dar se întâmplă și ca la astfel de articole, în colectivul de cercetare să fie cooptate și persoanele care au aranjat textul, care l-au tradus într-o limbă străină sau, de ce nu, care au adus cafelele. A făcut parte din echipa de cercetare, nu?”, arată cadrul universitar modul în care percep medicii sibieni activitatea de cercetare.
Potrivit informațiilor primite de Turnul Sfatului, există o tradiție de ani buni între cadrele universitare din Sibiu de a se ”ajuta”, prin cooptarea în seria de coautori a unei cercetări și a unor profesori care, în realitate, nu au contribuit cu nimic la articolul respectiv. Iar acești coautori sunt acceptați adesea și din alt domeniu decât cel al propriei specializări, în baza prieteniilor, afinităților sau vechilor colaborări. ”Dar, data viitoare, când autorul principal are nevoie de niște puncte, chiar dacă nu sunt greu de obținut, și el va fi trecut drept coautor la articolele scrise de ceilalți. Știți cum e? Ca la roata țiganului, un fel de CAR”.
O nouă conducere
Facultatea de Medicină din Sibiu va avea o nouă conducere. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu, cea care a preluat postul de decan în urmă cu aproape trei ani, a ales să demisioneze. Potrivit unor surse, motivele acestei demisii sunt legate de discuțiile generate în mediul academic ca urmare a publicării articolului despre ”rețeta portugheză”, în timp ce potrivit altor surse aceste motive sunt personale. Deja fostul decan nu a dorit să comenteze aceste aspecte pentru Turnul Sfatului. În locul ei, s-au înscris trei candidate: Felicia Gabriela Gligor, cea care din 2007 conduce filiala sibiană a Colegiului Farmaciștilor, Victoria Bîrluțiu, totodată șefa Secției Boli Infecțioase din cadrul Spitalului clinic județean Sibiu, și Gabriela Boța, prodecan și cea care asigură în prezent interimatul la conducerea Facultății.Prima etapă în desemnarea noului decan este evaluarea candidaților de către Consiliul de conducere al Facultății de medicină, etapă programată pentru ziua de 12 decembrie. Iar candidații care primesc jumătate plus unul din voturile Consiliului, își vor susține planul de management în fața rectorului Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, care va avea cuvântul final.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnul Sfatului , Lucian Blaga , Victoria Bîrluţiu , medicinale , Comisiei Mixte Interguvernamen , Gabriela Boța , cercetare , Secției Boli Infecțioase , facultate , Pentru Sibiu , autorizatie , Ştiinţa Informării , Horațiu Dura , puncte de lucru noi , Radu Chicea , Felicia Gabriela Gligor , Ciprian Tănăsescu , Colegiului Farmaciştilor , Adrian Boicean , Maria Mihaela Cernușcă , Secției Obstetrică Ginecologie
Vizualizari: 19253
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ciupercutza
Acum 3 ore
Bogdan
Acum 4 ore
Hermannstädter
Acum 5 ore
Cetateanul turmentat
Acum 5 ore
Till Eulenspiegel