Joi,
04.06.2020
Parțial Noros
Acum
18°C

Profesorii-medici sibieni mai au o specializare: sudura țevilor de gaz

09 Decembrie 2018 20:49

Profesorii-medici sibieni mai au o specializare: sudura țevilor de gaz

O parte din medicii sibieni care și conduc sau predau în cadrul Facultății de specialitate din Sibiu semnează articole nu doar în reviste dedicate vinificației, ci și în publicații precum Revista de mase plastice. Iar dacă în revistele de viticultură, articolele publicate tratau subiecte de medicină, în Revista de mase plastice, medicii sibieni sunt coautori și ai unor articole despre sudura țevilor de gaz, de exemplu.

În urma publicării articolului despre ”Rețeta portugheză a medicilor sibieni” – referitor la articolele de cercetare științifică publicate de câțiva medici sibieni recunoscuți într-o variantă piratată a revistei portugheze ”Știință și tehnică vinicolă” -, reporterii Turnul Sfatului au fost atenționați și asupra altor situații care ridică semne de întrebare. Cum ar fi articolele publicate sub semnătura unor cunoscuți medici sibieni în ”Revista de mase plastice” din România, una din puținele publicații locale recunoscute la nivel internațional în sistemul ISI (Institutul pentru Știința Informării). Iar cum punctele ISI sunt necesare pentru a rămâne în sistemul academic sau pentru a avansa în această carieră, articolele publicate în astfel de reviste reprezintă cel puțin un mic câștig pentru medicii sibieni care și predau.

De exemplu

Radu Chicea (foto principală stânga) este printre cei mai apreciați ginecologi sibieni, recunoscut atât în mediul academic, cât și în cel medical (a fost director medical al Spitalului clinic județean Sibiu, a cărui secție de Obstetrică Ginecologie o conduce în prezent). La fel, un nume recunoscut atât în mediul academic (prodecan al Facultății de medicină din Sibiu), cât și în lumea medicală (membru al Consiliului de administrație al Spitalului județean Sibiu) este cel al medicului primar Adrian Boicean (foto princială dreapta). Conferențiari universitari și deținători ai titlului de ”doctor”, amândoi fac parte dintre medicii sibieni despre care Turnul Sfatului a scris legat de ”rețeta portugheză”. ”Intrați pe site-ul Revistei de mase plastice și căutați și acolo numele lor”, a fost unul din îndemnurile primite de Turnul Sfatului, ulterior publicării textului despre articolele din piratata revistă de vinificație.

Revista de mase plastice apare trimestrial în România din 1964, iar articolele acesteia sunt recunoscute la nivel internațional datorită indexării ISI. După cum se arată în prezentarea proprie, articolele publicate sunt din ”domeniul materialelor plastice, elastomerilor, firelor și fibrelor sintetice, materialelor compozite, sinteză, caracterizare și inginerie, aplicații în medicină, medicină dentară și farmacie și sunt evaluate de specialiști pentru fiecare domeniu”.

Interogarea bazei de date de pe site-ul Revistei de mase plastice indică, într-adevăr, numeroase articole în care apar atât semnăturile celor doi medici sibieni, cât și a altor doctori care au ales și cariera de cadru didactic universitar. În unele cazuri, articolele publicate în respectiva revistă tratează subiecte din lumea medicală, exemplu fiind materialul publicat în 2017 sub titlul ”O evaluare comparativă histologică și imunohistologică între țesutul aponevrotic normal, cicatricile aponevrotice fibroase și cicatricile aponevrotice grefate cu polipropilenă”, articol care de abordează utilizarea materialelor sintetice din polipropilenă în chirurgie. Articolul a apărut sub semnătura lui Radu Chicea, dar și a altor șase medici sibieni.

Cu câteva luni în urmă, în decembrie 2016, mai precis, același medic sibian Radu Chicea apărea în aceeași revistă drept coautor al unui alt articol - ”Determinarea teoretică și experimentală a zonelor cu risc de fractură în prizele de electrofuziune confecționate din polietilenă cu densitate ridicată”. Potrivit descrierii textului, ”lucrarea își propune să abordeze o problemă care apare la sudarea fitingurilor de polietilenă de înaltă densitate și țevile utilizate în rețelele de distribuție a gazelor naturale”. Articolul despre sudura țevilor de gaz are drept autori patru profesori de la Facultatea de Inginerie, alături de care coautori sunt și alți patru medici ai Facultății de medicină din Sibiu: Ciprian Tănăsescu, Radu Chicea, Horațiu Dura și Adrian Boicean.

”Un fel de roată a țiganului”

La finele săptămânii trecute, Turnul Sfatului a transmis, prin intermediul e-mailului, câte o solicitare medicilor de mai sus, pentru a cere câte o declarație referitoare la contribuția pe care au putut-o avea la un articol despre sudura țevilor de gaz. Până la publicarea acestui articol nu a fost transmis vreun răspuns.

Dar câteva răspunsuri au fost obținute, off the record, de la un cadru universitar care cunoaște foarte bine situația articolelor publicate pentru obținerea ”punctelor de cercetare” (adică a punctelor ISI). ”Să nu credeți că punctele acestea sunt chiar așa greu de adunat. Cele 250, 300 sau 350 de puncte de care ai nevoie anual le faci «fluierând», dacă ai în vedere faptul că numai pentru republicarea cursului poți primi 300 de puncte. Dar, mai sunt și alte metode de a strânge aceste puncte”, explică cadrul universitar pentru Turnul Sfatului. Referitor strict la cazul articolelor din categoria celui despre ”sudura țevilor de gaz”, cadrul didactic universitar a arătat că – pentru o persoană din afară – este aproape imposibil de demonstrat că un nume este trecut drept coautor degeaba. ”Autorul principal este cel care poate stabili proporția contribuției fiecăruia. Iar în astfel de situații se poate invoca cercetarea interdisciplinară, deoarece astfel de materiale – vorbind în acest caz particular - sunt utilizate atât în industrie, cât și de medicină, de exemplu. Prin urmare, este absolut normal ca o cercetare industrială asupra calităților unui material să poată fi preluată și în medicină, dar și invers. Dar se întâmplă și ca la astfel de articole, în colectivul de cercetare să fie cooptate și persoanele care au aranjat textul, care l-au tradus într-o limbă străină sau, de ce nu, care au adus cafelele. A făcut parte din echipa de cercetare, nu?”, arată cadrul universitar modul în care percep medicii sibieni activitatea de cercetare.

Potrivit informațiilor primite de Turnul Sfatului, există o tradiție de ani buni între cadrele universitare din Sibiu de a se ”ajuta”, prin cooptarea în seria de coautori a unei cercetări și a unor profesori care, în realitate, nu au contribuit cu nimic la articolul respectiv. Iar acești coautori sunt acceptați adesea și din alt domeniu decât cel al propriei specializări, în baza prieteniilor, afinităților sau vechilor colaborări. ”Dar, data viitoare, când autorul principal are nevoie de niște puncte, chiar dacă nu sunt greu de obținut, și el va fi trecut drept coautor la articolele scrise de ceilalți. Știți cum e? Ca la roata țiganului, un fel de CAR”.

O nouă conducere

Facultatea de Medicină din Sibiu va avea o nouă conducere. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu, cea care a preluat postul de decan în urmă cu aproape trei ani, a ales să demisioneze. Potrivit unor surse, motivele acestei demisii sunt legate de discuțiile generate în mediul academic ca urmare a publicării articolului despre ”rețeta portugheză”, în timp ce potrivit altor surse aceste motive sunt personale. Deja fostul decan nu a dorit să comenteze aceste aspecte pentru Turnul Sfatului. În locul ei, s-au înscris trei candidate: Felicia Gabriela Gligor, cea care din 2007 conduce filiala sibiană a Colegiului Farmaciștilor, Victoria Bîrluțiu, totodată șefa Secției Boli Infecțioase din cadrul Spitalului clinic județean Sibiu, și Gabriela Boța, prodecan și cea care asigură în prezent interimatul la conducerea Facultății.

Prima etapă în desemnarea noului decan este evaluarea candidaților de către Consiliul de conducere al Facultății de medicină, etapă programată pentru ziua de 12 decembrie. Iar candidații care primesc jumătate plus unul din voturile Consiliului, își vor susține planul de management în fața rectorului Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, care va avea cuvântul final.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Flo

Acum 1 an

Probabil ai mâncat un "meniul zilei " undeva cu articolul asta stimate ! De ce va agatati de unul sau două articole din 100 ?! De ce nu te uiti in trecut si-ti recomand sa urmărești si viitorul, sa realizezi ce plusuri au adus si vor aduce acești doctori ? Bine ca nu ti-o plăcut să scrii de aia care au zis ca au terminat specializarea la 22 de ani cu stagii in strainezia dar de fapt scotea cartofi cu forcepsul la Petroșani! Mersi ! Sper sa primesti aprobarea sa-mi postezi si mie commentul ,asta ca nu cumva sa cred ca nu sunteti impartiali
Raspunde

Delia

Acum 1 an

Eu nu inteleg care e problema unde publica unii sau altii.In afara unor normative ale ULBS care sa te oblige sa publici doar in anumite reviste poti sa publici unde vrei.De exemplu in Formula As, reviste de viticultura, oierit etc.Decizia publicarii unui articol apartine bordului editorial al revistei.Daca aia vor sa publice articol de medicina in revista de geografie.... Altfel articolul asta nu e decat o modalitate prin care unii arunca cu rahat in altii, iar tu ca si ziarist nu esti decat un mercenar de doi bani. Cadrul universitar off the record probabil ca urmareste sa ii denigreze pe astialalti, desi, probabil daca ar fi luat la bani marunti e in aceeasi situatie.Dar el e furnizorul de bani si informatii probabil, asa ca, cum sa-l investigheze careva din ziarul vostru.
Raspunde

ulbs vs consiliu judetean

Acum 1 an

Recenta publicatie a domnului Dr. Tanasescu -Cancerul de san - e de asemenea cu semnul intrebarii. Copy paste de unde? Cartea insumeaza undeva la 400 de pagini si presupun ca nu e editie de buzunar.... Domnul doctor scrie un adevarat tratat , colaboratori fiind aceiasi gasca de oameni veseli ( Dr. Bratu-chirurg si Dr. Coca oncolog- de altfel colaborator in clinica lui privata), prefata de Dan Sabau? Dr. Tanasescu are clinica privata in SB , oare consiliul judetean si managerul spitalului nu si pun intrebarea unde consulta domnul doctor si unde opereaza? cu ce numar de operatii incheie anul domnul doctor? care e beneficiul pe care il aduce spitalului? Dan Bratu declara ca isi asuma intreaga responsabilitate in urma publicarii articolului in revista de viticultura. Cum e asumata aceasta responsabilitate? nu e deloc asumata; daca ar fi fost asumata pana acuma si-ar fi dat demisia. (Asa, cateva piste pentru viitoare articole :) )
Raspunde

adevarul din ULBS

Acum 1 an

Bun articol ai scris Traian Deleanu dar ai uitat repede ca la originea incompetentei si imposturii din ULBS se afla cei care conduc astazi universitatea, mai ales unii pe care i-ai sustinut din plin la alegeri. Impostori si incompetenti erau si ei, cei alesi, dar cu ajutorul tau si a altor personaje veroase din Sibiu s-a reusit "improspatarea sangelui" in ULBS. Astazi iata avem rezultatele. Medicii, ca si tine cel care ai scris articolul, sunt niste impostori cu galoanele mediocritatii medicale sibiene !
Raspunde

v

Acum 1 an

Grave si iresponsabile afirmatii. Ce tari suntem noi in clanta.
Raspunde

Hai pa

Acum 1 an

Chicea asta e fantastic, daca e asa mare doctor, de ce nu publica in reviste de specialitate? De ce nu publica si in revista Little Ponny? Oare pentru ca nu il mai baga nimeni in seama stiind ca profesional a ajuns la calcaiul broastei? Asa se intampla bai nea Chicea cand in loc sa stai sa studiezi, sa citesti, sa te autoperfectionezi, tu faci orice altceva , numai medicina nu!!!!
Raspunde

Andra

Acum 1 an

Cum adică nu face medicina? Țin sa te informez ca pe la ginecologie e dintre putinii care face. Care operează. În afara de el și încă vreo 2 restul trăiesc bine mersi din uitatul în pasarica și atât. Dar de unde sa știi tu? Probabil ca ai studii cam cât au alții școală de șoferi. Sau ești din branșă și ești doar invidios/invidioasa și ai zis ca nu strica un pic de mizerie colegiala.Dar nu e o problema, ca atunci când o sa ai o nasoleala cu maica-ta, nevasta, copil probabil ca vei ajunge la asta care nu publica în reviste de specialitate.
Raspunde

v

Acum 1 an

Afirmatii fara sustinere.Marcar de-ati avea 10% din cunostintele d-lui dr.
Raspunde

cititor 13

Acum 1 an

dar nu este posibil !!! cum este posibil ???? distinsul si unicatul domn Radu Chicea, care e si consilier judetean si profesor univ doctor si membru psd si seful de la Colegiul medicilor si de toate ???? cel mai frumos si mai destept din lumea asta.......nu se poate...... a uitat cate greseli a facut si din punct de vedere profesional.......si cum a ajuns...... astia sunt ..... ....poate are cineva curajul sa spuna cat ia, ce ia de la pacientisi cum ia prin spital.......
Raspunde

Policalificați !!!

Acum 1 an

Astept din partea medicilor o calificare si in meseria de electrician și mecanic auto. Uite așa prin policalificarea acestora ... dintr-o singura vizita rezolvi mai mult probleme ! Propun pentru ei și o "poli-impozitare" !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus