Vineri,
07.10.2022
Ploi Scurte
Acum
2°C

O dată la doua luni, un bebeluș este abandonat în Sibiu. Unde ajung micuții?

O dată la doua luni, un bebeluș este abandonat în Sibiu. Unde ajung micuții?

Nu mai puțin de 20 de bebeluși au fost abandonați în ultimii trei ani la Spitalul Județean Sibiu. Imediat după ce au fost aduși pe lume au fost părăsiți. Anul acesta, de exemplu, cinci micuți au fost lăsați în spital. Aceștia ajung în grija asistenților maternali, până la vârsta de trei ani. De cele mai multe ori, mamele își lasă pruncii în spital din cauza sărăciei.

Anual, în România, zeci de mame își abandonează pruncii imediat după ce îi nasc. Acest lucru se întâmplă și la Sibiu. La Spitalul Județean, de exemplu, în ultimii trei ani au fost abandonați 20 de bebeluși.

În 2016 erau abandonați mai mulți

Față de 2016, anul acesta au fost abandonați mai puțini copilași. „În 2016 s-au înregistrat opt cazuri de copii părăsiți la naștere. Patru în cadrul secției Clinice Neonatologie și patru în cadrul Secției Clinice Prematuri. Toți copiii au fost instituționalizați în centre de plsament”, arată purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Decebal Todăriță.

Anul trecut, s-au înregistrat șapte cazuri de copilași abandonați la naștere. În consecință, au fost preluați în plasament. „În anul curent, până în prezent, s-au consemnat trei cazuri de copii părăsiți la naștere la Secția Clinică Neonatologie (două fete și un băiat). Dintre aceștia, doi au fost preluați în plasament- o fată și un băiat, iar cealaltă fetiță a fost reintegrată în familie. Pe Secția Clinică Prematuri s-au înregistrat două cazuri de copii părăsiți la naștere. Aceștia au fost preluați în plasament”, mai arată Decebal Dodăriță.

Abandonează pentru că sunt prea săraci

Fiind vorba de copilași sub trei ani, aceștia sunt preluați de asistenți maternali. Abia copiii ce au peste trei ani pot ajunge într-un centru de plasament.

„Copiii cu vârste cuprinse între zero și trei ani ajung în plasament la asistenții maternali profesioniști.  Copiii abandonați în alte unități spitalicești din județul Sibiu, în afară de asistent maternal profesionist, pot să mai ajună în plasament familial la o familie sau o persoană de plasament. De asemenea, plasamentul se poate face și într-un centru rezidențial de plasament. Dacă copilul are o dizabilitate ajunge într-un centru de plasament cu dizabilități,” explică Beatrice Muntean, purtător de cuvânt DGASPC Sibiu.

Însă, până să fie declarat abandonul, se încearcă prevenirea. Iar asta constă în discuții cu părinții copiilor. Dacă nu se reușește, copiii sunt instituționalizați. „La șase luni se reevaluează planul de intervenție și dacă nu se reușește reintegrarea în familie sau în familia lărgită, până la rudele de gradul patru, se merge în continuare fie cu asistentul maternal sau se deschide adopția”, mai arată Beatrice Muntean.

În ceea ce privește motivele, acestea diferă, însă, toate au strânsă legătură cu sărăcia. „Motivele pentru care sunt abandonați bebelușii sunt diverse: fie nu se pot ocupa de creșterea și îngrijirea lor, fie au prea mulți acasă. Dar sărăcia este principalul factor. Iar când vine vorba de abandon, mediul rural predomină, față de cel urban”, mai spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

bunul simt

Acum 3 ani

Bine ca iau aspirina saracului, apoi isi abandoneaza copiii...
Raspunde

A.L.

Acum 3 ani

Ar trebui sa se faca educatie sexuala in scoli iar mai ales in mediul rural sa se ofere sprijin pt contraceptie. Suntem in 2018-19 si inca sunt multi care nu stiu ce e aia contraceptie :(
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 3 ani

Care școli? Care educație? Tot ce a mai rămas în picioare va dărâma cu tenacitate „Alinuța fată Sadică” Andronescu! Deja regândesc regândeala constantă din ultimii 30 de ani!
Raspunde

felcerul

Acum 3 ani

Se ofera pastile gratis in mediul rural. Dar tantile acelea cred ca-s vitamina C si iau numai cand le doare gatul...
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 3 ani

Am mai spus ,statul "donează " până la zeci de mii de € pe lună unor părinți bogați , sub formă de indemnizație de creştere a copilului în timp ce alți copii se nasc săraci iar statul face tit ce poate să- țină întro stare ignoranță şi pauperitate.
Raspunde

jean valjean

Acum 3 ani

Ca sa-i poata manipula mai usor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus