Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
5°C

Guvernul anunță ieftinirea masivă și plafonarea prețului gazelor

Guvernul anunță ieftinirea masivă și plafonarea prețului gazelor

Prețul gazelor va fi plafonat până la 28 februarie 2022 la 68 de lei/MWh atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali.

În prezent, prețul gazelor furnizate în luna decembrie este de 90 de lei/MWh, cu o pătrime mai mare decât viitorul preț reglementat. Controlul prețului gazelor este argumentat prin faptul că producătorii (Romgaz și OMV Petrom au o cotă de piață de peste 90%) “vând gazul la un preț de 3 ori mai mare decât costul de producție“.

”Este o măsură avută în vedere pentru a proteja atât consumatorii casnici, cât şi mediul economic. Din păcate, comportamentul unor companii din diferite sectoare de activitate ale economiei arată foarte clar un dispreţ faţă de ce înseamnă economia din România. Un comportament, desigur, în baza unor legi existente, dar un comportament, nu ştiu dacă pot să-l numesc imoral, dar incorect faţă de ce înseamnă economia din România, acolo unde aceste companii şi-au găsit, să spunem aşa, proiecte, dezvoltă proiecte (...) Prin diferite metode, fie, cum este cazul sectorului de gaze, prin aceste preţuri, prin diferenţe foarte mari între ce înseamnă preţ de producţie şi preţul final pe care consumatorul îl plăteşte”, a spus ministrul Teodorovici.
Introducerea noului preț plafonat al gazelor va face parte dintr-o ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal, prin care a fost introdusă și “taxa pe lăcomie” în cazul băncilor, și care va urma să intre în viitoarea ședință de guvern. Măsura adoptată de guvern va diminua însă încasările bugetare, chiar dacă ministrul nu a anunțat acest lucru. La actualul preț de 90 de lei/MWh, statul încasează o redevență de 9 lei, calculată la prețul de bursa austriacă, și un impozit pe venituri suplimentare din dereglementarea prețului gazelor de 19 lei. La noul plafon de 68 de lei/MWh, redevența va rămâne de 9 lei/MWh, iar impozitul special va aduce la buget doar 9 lei/MWh.

Cu alte cuvinte, statul va încasa cu 10 lei sau cu o treime (32,1%) mai puțin pentru fiecare MWh tranzacționat în România. Iar reducerea veniturilor din impozitul suplimentar va fi de aproximativ 53%.

Anual, statul român încasează din impozitul de veniturile suplimentare din dereglementarea prețului gazelor anual 6-700 milioane de lei, ceea ce înseamnă că guvernul va înregistra pierderi la buget de aproximativ 350 de milioane de lei, informează Profit.ro. Asta în cazul în care taxa se va mai aplica, pentru că titlul actului normativ în care este prevăzută (OUG 7/2013) precizează că este un impozit pe “veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețului gazelor”. Iar noul plafon reprezintă o reglementare a prețului gazelor ce anulează oportunitatea impozitării și contrazice actul normativ care o introducea.

În acest caz, statul va pierde întreaga sumă de 6-700 milioane de lei pe care o încasa din acest impozit până în prezent. Dincolo de efectul asupra bugetului de stat, plafonarea prețului gazelor va amâna foarte probabil după 2022 orice adoptare a unei decizii finale de investiții în Marea Neagră. Noul plafon, dublat de noua lege offshore, va face, foarte probabil, neprofitabilă orice investiție în Marea Neagră.

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Mircea Stoica

Acum 2 ani

Aciasi situatie ca aurul din Apuseni. Care este rezolvarea ??
Raspunde

Toma

Acum 2 ani

Aceasta ieftinire nu prevesteste nimic bun!Guvernul are o mare foame de bani pentru a mai astupa gaurile ivite prin masurile idioate pe care le-a luat.Vrea cu aceasta ocazie sa-si "taie" o felie mai mare din pretul gazelor pe care il vom plati tot noi amarastenii!Uitati-va la pretul benzinei care e controlat de stat: 65% din pret reprezinta taxe care merg la stat;cu ce ne incalzeste pe noi acest lucru?
Raspunde

lol

Acum 2 ani

Plafoneaza pretul dar creste impozitul la furnizor ...intrebare intrebatoare, unde se va regasi acest impozit , oare?
Raspunde

Faliment Placut

Acum 2 ani

Cum sa inghete pretul gazelor ? Doar in capetele bovine ale votantilor PSD se poate intampla asa ceva. Preturile intr-o economie libera sunt un rezultat al fluctuatiei pietei. Astfel, in alte cuvinte.... PSD vrea sa mituiasca lumea cu gazele, sa-i mai voteze odata, luand bani de pe la sanatate sau educatie, cum au mai facut in anii 90, sa acopera gaura. Ori, ar mai fi varianta sa faca un troc cu prietenii rusi sa le dea gaze, pe care le vor da la prosti sa-i mai voteze odata, cu pretul scoaterii din UE. E foarte periculoasa "declaratia" asta. SIngura chestie plafonata e viitorul Romaniei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus