Joi,
09.07.2020
Cer Senin
Acum
12°C

Micile afaceri: Doi campioni naționali îi așteaptă pe sibieni să își descopere bucuria de a dansa

21 Decembrie 2018 08:38

Micile afaceri: Doi campioni naționali îi așteaptă pe sibieni să își descopere bucuria de a dansa

Actuali campioni naționali, Adrian Rășinariu și Alexandra Ivan, alături de alți câțiva iubitori ai dansului, au deschis acum câțiva ani la Sibiu un club dedicat tuturor celor care vor să facă mișcare și să arate foarte bine în timp ce o fac. Dance Xplosion Sibiu este tocmai asta – o explozie de bucurie, mișcări suave și distracție.

Școala de dans din clădirea Electrica a fost deschisă în 2015, ca un parteneriat inițial cu compania. Din dorința de a le împărtăși sibienilor din propria experiență, Adrian Rășinariu a deschis alături de colegii de trupă un loc în care oricine vrea să simtă bucuria dansului să poată face acest lucru fără restricții.

„Trupa are zece persoane din care patru țin și cursuri. Eu am crescut în domeniul dansului și concurez de la 17 ani pe dans sportiv, iar prin 2011 am găsit o altă parte a dansului, cea care include și socializarea, dansul liber și de improvizație și mi-a plăcut foarte mult. Am zis de ce să nu aducem toate astea și în Sibiu?”, spune Adrian.
Adi și Alexandra Ivan au devenit campioni naționali recent. Pasiunea pentru dans o au însă încă din copilărie. Le curge prin vene și același lucru vor să îl transmită și celor care vin la cursurile lor.
„Partea de concurs a venit acum. Suntem campioni naționali de o jumătate de an. Anul acesta a fost primul în care am concurat după 6 ani de pauză. De obicei, în dansurile pe care le lucrăm acum, se pune baza mai mult pe socializare, să vină oamenii să se distreze, să se simtă bine, și prea puțin pe competiție”
dance xplosion (1)

Dansuri latine la Sibiu. „Orașul e mai conservator, dar a devenit mai perceptiv”

Dansurile care acum sunt „în vogă” sunt bachata, salsa, kizomba, majoritatea de origine latină sau afro-latină. Adrian spune au prins puțin mai greu la Sibiu, dar sunt într-o continuă dezvoltare.

„În Sibiu nu prinde chiar așa mult ca în orașele mai mari. Sibiul se știe că e un oraș mai conservativ și e un pic greu să aduci lucruri noi aici. Dar merge și aici, tot mai bine chiar, de la an la an”
În ceea ce privește picioarele „stângi” de care ne temem cu toții, se pare că nu e totul atât de alb sau negru pe cât se crede.
„Sunt puțini cei care chiar nu pot să învețe să danseze. Majoritatea persoanelor cred că au două picioare stângi și nici nu încearcă din cauza asta, dar de fapt sunt foarte rare cazurile care chiar sunt așa. E nevoie doar de timp ca să începi să dansezi. Urechea muzicală se dezvoltă, pașii, cu chiu cu vai, se învață, iar mai departe totul se rezumă la timpul pe care îl aloci în ceea ce vrei să faci. E ca în orice altă activitate”, spune dansatorul.
dance xplosion (6)

Dance Xplosion se diferențiază de alte cluburi de dans prin modul în care cursurile sunt abordate. Totul are o finalitate, iar viitorul dansator are ocazia să își vadă propriul progres și să se distreze în timp ce face acest lucru.

„Mai sunt două trei școli de acest gen în Sibiu, dar cu ce ne diferențiem noi este faptul că încercăm să le dăm oamenilor mai multe direcții de lucru. Nu vrem doar să băgăm oamenii în sală, să îi învățăm să danseze și atât, am încheiat. Organizăm evenimente în care oamenii să poată pune în aplicare ce învață în sală. În fiecare weekend, sâmbăta, avem un party cu un pub unde îi ducem pe toți să danseze la liber, să pună în aplicare ce au învățat la curs. Pe cei pe care îi vedem mai străluciți îi îndreptăm spre show-uri, concursuri, trupe...Noi am pornit cu o trupă de patru oameni și acum suntem zece. Trupa se tot mărește. Ideea e să oferim o finalitate cursanților, să vadă un rezultat”, explică instructorul.
mici afaceri studio dans (1)

Nu e loc de stres atunci când te simți bine, spune Adrian. Iar acesta este cel mai important lucru aici.

„Stresul nu își are locul aici. Spre deosebire de ce se dansa înainte sau de dansul sportiv, aici totul e mult mai liber. Dansurile latine sunt mai permisive, dacă nu ai călcat aici sau acolo, dar ai ajuns unde trebuie, e totul în regulă. Fiecare se simte bine dansând”
O afacere pusă pe picioare cu pasiune și 1000 de Euro

Background în domeniu și multă dedicare sunt cele două ingrediente necesare pentru ca o astfel de afacere să țină pe termen lung.

„Nu a fost foarte complicat să o punem pe picioare pentru că am pornit direct cu o echipă și singurele costuri inițiale au fost pe publicitate ca să aducem ceva oameni în sală. Să zicem că am investit inițial cam 1000 de Euro. Problema e că trebuie să ai background în domeniu. Oricine poate să facă asta cu ceva bani, dar dacă nu are experiență nu va ține”, spune Adrian.
Parteneriatul cu compania de furnizare energie electrică a venit atunci când trupa avea mai mare nevoie.
„Așa s-a nimerit. Ei doreau să aibă alături o companie care să îi determine pe angajați să facă și mișcare. Aveau deja o sală și aveau nevoie doar de un parteneriat. Am combinat cumva utilul cu plăcutul”, explică instructorul.
dance xplosion

Tinerii sunt cei mai receptivi

Momentan media de vârstă a celor care apelează la cursurile clubului de dans e undeva la 25 de ani.

„Când am început eu era la 19-20 de ani și media continuă să crească. Totuși, încă atragem tineri, ceea ce e bine. Avem și vârstnici care vin și se simt bine”
În ceea ce privește împărțirea cursurilor, aceasta se face la toate gradele. Oricine poate să își facă un abonament.
„Avem acum toate nivelurile de experiență – începători, intermediari, intermediari avansați și avansați. De obicei deschidem grupe în martie și în octombrie. Cursul de începători e clar structurat pe trei luni, apoi trecem la cursul de șase luni și la avansați deja depinde doar de tine cât timp mai vrei să aloci”, spune tânărul dansator.
Prețul unui abonament este de 90 de lei pe lună, iar cursurile se fac de două ori pe săptămână câte o oră. Cam odată pe lună se face și o ședință în care cursanții pot să exerseze alături de instructori și să ceară sfaturi.

dance xplosion (5)

Cei care doresc să se înscrie, pot să găsească toate informațiile pe pagina de facebook a clubului de dans, Dance Xplosion Sibiu.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Social
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Cornel Bulãu

Acum 1 an

O sa stam toti sa dansam muzica afro latina. Asta e viitorul...noi muzica afro latina, partidul socialist interlop cu mana in buzunarele noastre. Daca atat putem..
Raspunde

yeman

Acum 1 an

mai lipseste un curs de daggering...
Raspunde

S

Acum 1 an

Conservatorivovivotivoiv
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus