Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

PUZ-ul viitorului spital, în consultare publică: “propunem lărgirea Căii Șurii Mici la patru benzi“

PUZ-ul viitorului spital, în consultare publică: “propunem lărgirea Căii Șurii Mici la patru benzi“

Calea Șurii Mici la patru benzi de circulație, asemenea unei viitoare străzi a Cuarțului, un nou bulevard cu spații pietonale generoase, un nou parc și noi giratorii fac parte din propunerile planului urbanistic zonal elaborat pentru viitorul spital județean.

Propus a fi realizat la ieșirea din Sibiu pe Calea Șurii Mici, viitorul nou spital județean ar urma să aibă 1.499 de paturi, dintre care 1.104 sunt estimate pentru secțiile clinice de adulți (50 fiind rezervate spitalizării de zi), iar restul de 395 de paturi sunt rezervate Pediatriei (80 de paturi pentru spitalizarea de zi). Planul urbanistic zonal pentru acest viitor spital este supus acum consultării publice, fiind elaborat la comanda Consiliului Județean Sibiu, principala instituție care și-a asumat ridicarea noii instituții medicale.

În interiorul celor peste 202.000 de mp cât măsoară terenul alocat viitorului spital județean, 87,5% ar urma ocupat de instituțiile și serviciile medicale, 11,6% de către circulații și amenajări aferente, restul de 1.750 de mp reprezentând cursuri de apă. Procentul de ocupare a terenului va fi de maxim 60%, iar coeficientul de utilizare a acestuia de maxim 2,4, se arată în documentația urbanistică supusă consultării publice.

Proiectul are în vedere o relaționare specială cu pârâul Rusciori, înspre care ar urma deviate trasee pietonale “prin intermediul unei piațete care debușează într-un bulevard cu un pietonal generos, relaționat direct cu un canal amenajat peisajer“. Documentația mai arată și faptul că în incinta viitorului spital ar urma amenajat un parc, destinat recreerii bolnavilor. Potrivit normativelor referitoare la unitățile medicale, suprafețele verzi trebuie să fie de cel puțin 20 de mp pentru fiecare pat (de unde rezultă că viitorul spital județean ar avea nevoie de un parc de 30.000 de mp).

puz nou spital

Propuneri de îmbunătățire a traficului

Accesul în incinta viitorului spital ar putea fi realizat prin cinci puncte: Calea Șurii Mici la sud, viitoarea stradă a Cuarțului (două puncte de acces) la est, o prelungire a străzii Tractorului la nord și un nou acces dinspre vest, peste canalul colector al ANIF.

Amplasarea unui nou spital județean în zonă va duce la creșterea indicatorilor de trafic, fapt care necesită atât reconfigurarea intersecțiilor din zonă, cât și realizarea unor noi infrastructuri de transport, se arată PUZ-ul elaborat.

Prima intersecție care necesită reconfigurare este cea de dinaintea viaductului dat în folosință în urmă cu trei ani, respectiv girația dintre Calea Șurii Mici, str. M. Kogălniceanu și, respectiv, str. Turnișorului. În opinia celor care au elaborat PUZ-ul, intersecția giratorie ar trebui desființată. “Pe viitor vor trebui luate măsuri de reglementare a fluxului pe relația cea mai încărcată, de exemplu printr-un sistem de semaforizare inteligent și integrat cu cel de la nivel municipal“, este propunerea echipei de elaborare a planului urbanistic zonal. La următoarea intersecție, cea dintre Calea Șurii Mici și Frigoriferului, este propusî “obligativitatea virajului la dreapta dinspre Strada Frigoriferului spre Calea Șurii Mici, pentru a îmbunătăți nivelul de serviciu al intersecției“.

În fine, pentru a îmbunătăți traficul se propune ca la intersecția dintre Calea Șurii Mici, DN 7H și drumul către Rusciori să fie amenajat un sens giratoriu cu două benzi de circulație. Această soluție este propusă doar pentru orizontul apropiat de timp (cinci ani), proiecțiile pe timp îndepărtat indicând faptul că pentru fluidizarea circulației va fi nevoie de un pasaj denivelat.

Însă cea mai importantă prevedere referitoare la trafic propune lărgirea Căii Șurii Mici la patru benzi de circulație, la fel cum se cere a fi amenajată viitoarea stradă a Cuarțului (prima stradă la dreapta, înainte de terenul viitorului spital, pe sensul de circulație dinspre centru). “Suplimentar se pot amenaja benzi de încadrare pentru ieșirea din incinta spitalului, viraj obligatoriu la dreapta, pentru diminuarea întârzierilor de încadrare în fluxul major de circulație. De asemenea, sensul giratoriu care se va realiza la intersecția Căii Șurii Mici și Strada Cuarțului să se prevadă cu două benzi de circulație pe calea inelară“, este propunerea celor care au elaborat PUZ-ul.

locatie teren spital nou clinic judetean de urgenta (3)

Înconjurat de viitoare locuințe

Suprafața de aproximativ 20 de ha este înconjurată de terenuri pentru care consilierii locali ai Sibiului au aprobat deja dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale. “În momentul de față relaționarea amplasamentului cu Municipiul Sibiu se realizează prin intermediul străzii Calea Șurii Mici, deservită și de rută de transport public (traseul de autobuz nr 19). Amplasamentul nu beneficiază de acces direct la rețelele de utilități publice, fiind necesară extinderea acestora“, se arată în documentația întocmită.

În aceste condiții, cei care au elaborat PUZ-ul atrag atenția asupra faptului că există riscul creșterii ratei de generare a traficului, datorită migrației populației din afara orașului, dar și a ansamblurilor rezidențiale preconizate a mai fi construite. “Îndemnăm autoritățile locale și județene la rezervarea unor culoare de transport public dedicate și dimensionate corespunzător cererii de transport pentru investițiile avute în vedere în acest studiu. Pentru obținerea unei ponderi modale echilibrate, se recomandă prioritizarea studiilor dedicate transportului nemotorizat și a celui public local în elaborarea strategiilor de dezvoltare a transporturilor pentru deservirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, precum și a altor investiții din zona de studiu, și demararea investițiilor necesare pentru diminuarea utilizării transportului motorizat individual, pentru atingerea indicilor de dezvoltare durabilă a zonelor urbane“, este sfatul echipei de elaborare.

Contractul de elaborare a PUZ-ului a fost încredințat de CJ Sibiu în luna august a anului 2018, pentru suma de 499.999 de lei, fără TVA, asocierii formată din a.plan SRL Sibiu (societatea de arhitectură a lui Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România), SC 4B Consultanță Arhitectură SRL, SC Cocheci Birou de Arhitectură SRL, Andreea Tănase Birou Individual de Arhitectură SRL și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu.

Primii pași

Elaborarea PUZ-ului viitorului nou spital județean și de urgență face parte din pașii incipienți ai investiției estimată la aproximativ 130 de milioane de euro (estimare destul de ambiguă în lipsa unui studiu de fezabilitate, amintită la un moment dat într-o solicitare de rectificare bugetară făcută de parlamentari sibieni).

Viitorul spital mai are nevoie de un studiu de fezabilitate, de proiect tehnic și, cel mai important, de o sursă de finanțare, înainte de lucrările de execuție. Autoritățile locale – Consiliul județean și Primăria Sibiu – speră ca fondurile necesare să fie atrase din finanțări europene nerambursabile. Deocamdată, astfel de fonduri europene au fost alocate doar pentru spitale regionale.

Descarcă de aici Reglementarile urbanistice și Memoriul tehnic si regulamentul local de urbanism din cadrul PUZ elaborat pentru viitorul spital județean

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

X

Acum 5 ani

În concluzie largim calea surii mici dar accesul pe care l am terminat acum 4 ani-cea mai mare investiție a sibiului în 2012,viaductul Turnisor tot pe 2 benzi rămâne ca deh....da i romanului mintea de pe urmă! Exemplele pot continua cu terminatul pod al gării în 2006 și cu renovata în 2012 a căii Cisnadiei- tot pe 2 benzi cu finanțare europeană- si nu poti schimba nimic timp de 6 ani! Acum rupem spațiul verde și pomii si o lărgim între siretului și dima si ulterior o sa realizam ca tot nu am rezolvat problema: incompetența românească pe bani mulți
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fckx

Acum 5 ani

Dacă ești așa competent, candidează pentru postul de primar, fa-ti o platforma și un program la fel de competent ca și tine, și vei fi ales, apoi îți vei pune in aplicare ideile tale competente! Sau ești frustratul de serviciu care postează anti la orice inițiativa?? A propos, cum se putea construi viaductul care leagă Turnișorul de Drumul Ocnei pe mai mult de doua benzi? Ai trecut vreodată pe acolo, sau doar frustrarea, din nou?
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

In sfarsit au gandit ceva ce va fi de folos pe viitor si anume largirea la 4 benzi sa nu aiba soarta celor din Arhitectilot.Daca ar gandi asa si la alte proiecte,ar fi o schimbare majora orasului Sibiu
Raspunde

Carmina

Acum 5 ani

Tot mint comunistii ca fac spital la Sibiu... in timp ce pe aia din Oradea ii mint ca la Tg Mures, pe aia de la Mures ca la Craiova si ute asa avem o gramada de spitale invizibile, dar vilele interlopilor din PSD se fac tot mai mari iar vacantele tot mai scumpe si ei se simt tot mai abuzati. Mai ce chestie.
Raspunde

Cipi

Acum 5 ani

Si acum cate este modul cel mai rapid de a face studiul de fezabilitate??
Raspunde

Saint Bartholomew

Acum 5 ani

@Fckx Se putea realiza si acel pasaj in regim de doua benzi pe sens, daca se presa pe unde trebuie pentru niste exproprieri urmate de niste demolari... argumentul ca 'uite cum arata zona' pica din start, pentru ca acolo nu se poate vorbii despre o zona cu constructii / cladiri de patrimoniu, deci s-ar fi putut expropria si demola pentru obiectivul respectiv. Trebuie doar sa vrei, si mai ales sa ai viziune! Pe la Sibiu din pacate, cu vrutul si viziunea, mai greu. Nici nu stiu cu care-i mai greu din pacate...
Raspunde

HOP

Acum 5 ani

nu va certati,ca nu se face nimic !
Raspunde

sibianca

Acum 5 ani

Eu consider ca acest proiect trebuie gandit foarte bine. S-a construit viaductul peste calea fareta numai pe 2 benzi in loc de 4, un lucru foarte prost pentru timpurile noastre. Daca nu se va rezolva intai problema benzilor pe viaduct degeaba face 4 benzi dupa viaduct (pe drumul hotilor)deoarece acest viaduct este foarte circulat mai ales la orele de varf cand pleaca sau merg oamenii la lucru din zona de vest. Problema a fost pusa in primarie pentru demolarea caselor paralele cu viaductul dar s-a renuntat pe motiv ca nu au fonduri. Concluzia este ca daca nu se va lucra cu cap va fi o brambureala in aceasta zona si pact pentru banii care se investesc fara rost. Vad ca se face tot in graba un lucru la fel ca toate celelalte facute in acest oras.Noi dam bani degeaba la bugetele locale fiindca cei de la carma orasului nu stiu cum sa-i gestioneze.
Raspunde

Saint Bartholomew

Acum 5 ani

@sibianca ''Problema a fost pusa in primarie pentru demolarea caselor paralele cu viaductul dar s-a renuntat pe motiv ca nu au fonduri.'' Nu aveau fonduri ? M-aș mira. Și să nu fi avut, primăria a tot făcut împrumuturi pe la BERD pentru altele. Nu se putea și pentru acel obiectiv de expropriere și realizare a sa la 4 benzi ? Nu cred că exproprierea imobilelor din zona viaductului respectiv să fi costat mai mult de 1 milion de euro la vremea respectivă, nefiind foarte multe, iar prețurile terenurilor / imobilelor în perioada 2010 - 2012 fiind cu totul altele comparativ cu cele de acum. Cel mai probabil aia a fost doar scuză a unor oameni lipsiți de viziune din primărie, ori pur și simplu cu frică de răspundere și de acțiune. Au preferat calea cea mai simplă, pasajul respectiv fiind categoric necesar...
Raspunde

ioan

Acum 5 ani

oricat de mult ne-am dori o largire a viaductului din Terezian la 4 benzi, n-ar fi fost realizabila. Largirea carosabilului ar fi dus la acoperierea acoperisurilor caselor aflate pe calea surii mici, salcilor, berzelor, ecaterina teodoriu, laptariei. De asemenea blocurile construite pe vremea lui ceasca in stanga si in dreapta langa Lidl sau drumul de aces paralel cu viaductul, care duce spre laptariei nu ar mai fi fost accesibil. largirea strazii caii surii mari se poate face fara probleme, daca se renunta la stalpii de curent (in dreptul targului de vechituri), plasarea liniilor de curent sub pamant, reconfigurarea locurilor de parcare pt targoveti, taxi-uri etc. In fct de fluxul de masini se poate reconditiona cel existent cu 3 benzi (2 pe sens, respectiv 1 sens). De asemenea pastrarea sensului giratoriu consider personal mult mai oportuna fata de o directionare a traficului cu semafoare, in coditiile in care sensul giratoriu fluidizeaza traficul in loc sa-l tina in loc. In rest numai de bine. Locatia pare a fi bine aleasa. se mai dezvolta si zona de nord-est a sibiului cu posibilitatea de locatie a unor magazine alimentare, cabinete medicale etc in zona. Daca se tine seama si de spatii verzi pt cei internati acolo ....excelent.
Raspunde

Magna Horreum

Acum 5 ani

Ioane, bea o cafea tare! Ăștia vor să facă spitalul pe Calea Șurii Mici! Tu, dacă-ti place mai mult, poți merge pe Calea Șurii Mari, langa DSV...
Raspunde

Ironim

Acum 5 ani

Am aşteptat 24 ore crezând că veţi corecta din titlul articolului 'Căii Şuri Mici' în 'Căii Şurii Mici' Nu este târziu,dar făceţi-o!
Raspunde

Stefan Dobre

Acum 5 ani

Mulțumim pentru observație!
Raspunde

Vivi

Acum 5 ani

Locuiesc in Sibiu si ca sa ajung la acest spital va trebui sa parcurg cel putin 10 km. Cum vor ajunge acolo bolnavii?
Raspunde

Nemilosu

Acum 5 ani

@x - esti baiat destept @fcx - esti un incompetent care sigur e conectat baneste la povestea asta.
Raspunde

Fckx

Acum 5 ani

De unde stii ca x e băiat ? Ti-ai schimbat nickul din x in nemilosu și te lauzi singur:) Spre deosebire de tine chiar am câteva realizări, și da, faci parte din masa de frustrați tari in gura care nu sunt de acord niciodată cu nimic... Căutat-ti polemica cu cei cu care stai la coada pentru ajutorul social,eu nu îmi pierd vremea cu tine!
Raspunde

eugen

Acum 5 ani

Nu inteleg nici acum de ce se vrea construirea noului spital la periferie cand este atata spatiu (peste 20 ha) intre Bulevardul V.Milea, Stefan cel Mare, Negoiu si Modoveanu. Da! Ati inteles bine, in locul UM01512 si UM01606. Aceste cazarmi pe vremea austro-ungara erau la periferie dar acum nu au ce cauta (ca si fabricile) in mijlocul orasului. Aici este locul perfect pentru un spital mare, aproape de oameni, accesibil din orice parte. Militarii au suficient loc in restul unitatilor (Calea Poplacii, Dumbravii, Cisnadiei, etc).
Raspunde

Speculant

Acum 5 ani

Aha... acum a dat "norocul" peste toti ciobanii care au terenuri in zona. Spera sa inceapa un el dorado ca pe calea cisnadiei, sa se imbogateasca peste noapte, nefacand nimic.
Raspunde

Romero Vinci Loan Ltd

Acum 5 ani

Aveți nevoie de un împrumut rapid pe termen lung sau scurt, cu o rată a dobânzii relativ scăzută de 3%? Oferim împrumut de afaceri, împrumut personal, împrumut de acasă, împrumut auto, împrumut student, împrumut de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați în acordarea de servicii financiare clienților noștri numeroși din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi prelucrate și transferate către împrumutat în cel mai scurt timp, contactați specialistul nostru pentru planificare de consultanță și finanțare. Solicitanții interesați ar trebui să ne contacteze prin e-mail: [email protected]
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus