Calea Șurii Mici la patru benzi de circulație, asemenea unei viitoare străzi a Cuarțului, un nou bulevard cu spații pietonale generoase, un nou parc și noi giratorii fac parte din propunerile planului urbanistic zonal elaborat pentru viitorul spital județean.
Propus a fi realizat la ieșirea din Sibiu pe Calea Șurii Mici, viitorul nou spital județean ar urma să aibă 1.499 de paturi, dintre care 1.104 sunt estimate pentru secțiile clinice de adulți (50 fiind rezervate spitalizării de zi), iar restul de 395 de paturi sunt rezervate Pediatriei (80 de paturi pentru spitalizarea de zi). Planul urbanistic zonal pentru acest viitor spital este supus acum consultării publice, fiind elaborat la comanda Consiliului Județean Sibiu, principala instituție care și-a asumat ridicarea noii instituții medicale.
În interiorul celor peste 202.000 de mp cât măsoară terenul alocat viitorului spital județean, 87,5% ar urma ocupat de instituțiile și serviciile medicale, 11,6% de către circulații și amenajări aferente, restul de 1.750 de mp reprezentând cursuri de apă. Procentul de ocupare a terenului va fi de maxim 60%, iar coeficientul de utilizare a acestuia de maxim 2,4, se arată în documentația urbanistică supusă consultării publice.
Proiectul are în vedere o relaționare specială cu pârâul Rusciori, înspre care ar urma deviate trasee pietonale “prin intermediul unei piațete care debușează într-un bulevard cu un pietonal generos, relaționat direct cu un canal amenajat peisajer“. Documentația mai arată și faptul că în incinta viitorului spital ar urma amenajat un parc, destinat recreerii bolnavilor. Potrivit normativelor referitoare la unitățile medicale, suprafețele verzi trebuie să fie de cel puțin 20 de mp pentru fiecare pat (de unde rezultă că viitorul spital județean ar avea nevoie de un parc de 30.000 de mp).
Propuneri de îmbunătățire a traficului
Accesul în incinta viitorului spital ar putea fi realizat prin cinci puncte: Calea Șurii Mici la sud, viitoarea stradă a Cuarțului (două puncte de acces) la est, o prelungire a străzii Tractorului la nord și un nou acces dinspre vest, peste canalul colector al ANIF.Amplasarea unui nou spital județean în zonă va duce la creșterea indicatorilor de trafic, fapt care necesită atât reconfigurarea intersecțiilor din zonă, cât și realizarea unor noi infrastructuri de transport, se arată PUZ-ul elaborat.
Prima intersecție care necesită reconfigurare este cea de dinaintea viaductului dat în folosință în urmă cu trei ani, respectiv girația dintre Calea Șurii Mici, str. M. Kogălniceanu și, respectiv, str. Turnișorului. În opinia celor care au elaborat PUZ-ul, intersecția giratorie ar trebui desființată. “Pe viitor vor trebui luate măsuri de reglementare a fluxului pe relația cea mai încărcată, de exemplu printr-un sistem de semaforizare inteligent și integrat cu cel de la nivel municipal“, este propunerea echipei de elaborare a planului urbanistic zonal. La următoarea intersecție, cea dintre Calea Șurii Mici și Frigoriferului, este propusî “obligativitatea virajului la dreapta dinspre Strada Frigoriferului spre Calea Șurii Mici, pentru a îmbunătăți nivelul de serviciu al intersecției“.
În fine, pentru a îmbunătăți traficul se propune ca la intersecția dintre Calea Șurii Mici, DN 7H și drumul către Rusciori să fie amenajat un sens giratoriu cu două benzi de circulație. Această soluție este propusă doar pentru orizontul apropiat de timp (cinci ani), proiecțiile pe timp îndepărtat indicând faptul că pentru fluidizarea circulației va fi nevoie de un pasaj denivelat.
Însă cea mai importantă prevedere referitoare la trafic propune lărgirea Căii Șurii Mici la patru benzi de circulație, la fel cum se cere a fi amenajată viitoarea stradă a Cuarțului (prima stradă la dreapta, înainte de terenul viitorului spital, pe sensul de circulație dinspre centru). “Suplimentar se pot amenaja benzi de încadrare pentru ieșirea din incinta spitalului, viraj obligatoriu la dreapta, pentru diminuarea întârzierilor de încadrare în fluxul major de circulație. De asemenea, sensul giratoriu care se va realiza la intersecția Căii Șurii Mici și Strada Cuarțului să se prevadă cu două benzi de circulație pe calea inelară“, este propunerea celor care au elaborat PUZ-ul.
Înconjurat de viitoare locuințe
Suprafața de aproximativ 20 de ha este înconjurată de terenuri pentru care consilierii locali ai Sibiului au aprobat deja dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale. “În momentul de față relaționarea amplasamentului cu Municipiul Sibiu se realizează prin intermediul străzii Calea Șurii Mici, deservită și de rută de transport public (traseul de autobuz nr 19). Amplasamentul nu beneficiază de acces direct la rețelele de utilități publice, fiind necesară extinderea acestora“, se arată în documentația întocmită.În aceste condiții, cei care au elaborat PUZ-ul atrag atenția asupra faptului că există riscul creșterii ratei de generare a traficului, datorită migrației populației din afara orașului, dar și a ansamblurilor rezidențiale preconizate a mai fi construite. “Îndemnăm autoritățile locale și județene la rezervarea unor culoare de transport public dedicate și dimensionate corespunzător cererii de transport pentru investițiile avute în vedere în acest studiu. Pentru obținerea unei ponderi modale echilibrate, se recomandă prioritizarea studiilor dedicate transportului nemotorizat și a celui public local în elaborarea strategiilor de dezvoltare a transporturilor pentru deservirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, precum și a altor investiții din zona de studiu, și demararea investițiilor necesare pentru diminuarea utilizării transportului motorizat individual, pentru atingerea indicilor de dezvoltare durabilă a zonelor urbane“, este sfatul echipei de elaborare.
Contractul de elaborare a PUZ-ului a fost încredințat de CJ Sibiu în luna august a anului 2018, pentru suma de 499.999 de lei, fără TVA, asocierii formată din a.plan SRL Sibiu (societatea de arhitectură a lui Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România), SC 4B Consultanță Arhitectură SRL, SC Cocheci Birou de Arhitectură SRL, Andreea Tănase Birou Individual de Arhitectură SRL și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu.
Primii pași
Elaborarea PUZ-ului viitorului nou spital județean și de urgență face parte din pașii incipienți ai investiției estimată la aproximativ 130 de milioane de euro (estimare destul de ambiguă în lipsa unui studiu de fezabilitate, amintită la un moment dat într-o solicitare de rectificare bugetară făcută de parlamentari sibieni).Viitorul spital mai are nevoie de un studiu de fezabilitate, de proiect tehnic și, cel mai important, de o sursă de finanțare, înainte de lucrările de execuție. Autoritățile locale – Consiliul județean și Primăria Sibiu – speră ca fondurile necesare să fie atrase din finanțări europene nerambursabile. Deocamdată, astfel de fonduri europene au fost alocate doar pentru spitale regionale.
Descarcă de aici Reglementarile urbanistice și Memoriul tehnic si regulamentul local de urbanism din cadrul PUZ elaborat pentru viitorul spital județean
Tag-uri: Calea Şurii Mici , Urgență Sibiu , Primăria Sibiu , Ordinului Arhitecților , Spitalului Clinic Județean , The Wedding Planner , Europa Centrală , Consiliului Județean Sibiu , Alexandru Găvozdea , strada Frigoriferului , Agricultură Sibiu , urbanism , Planul Urbanistic , Proiectului Pilot , Municipiul Sibiu , Pentru Sibiu , Căii Șurii Mici , Spital Județean , PUZ , Strada Cuarțului , Cocheci Birou , Consultanță Arhitectură
Vizualizari: 7684
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Johny Balamuc
Acum 10 ore
Argumentare .
Acum 12 ore
Lulica Birtu
Acum 12 ore
Radu Vartolomei
Acum 13 ore
Traian Mircea