Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

VIDEO Tinerii din Tălmăcel l-au scufundat pe deputatul Șovăială în ape reci. Subprefectul abia a fost stropit

VIDEO Tinerii din Tălmăcel l-au scufundat pe deputatul Șovăială în ape reci. Subprefectul abia a fost stropit

Pentru că a răspuns invitației de a participa la Udatul Ionilor din Tălmăcel, deputatul Constantin Șovăială s-a lăsat și purtat pe brațe de către ficiori, pentru a fi botezat în apele pârâului din sat. Doar că în loc de “o stropeală“ deputatul a avut parte de o amplă bălăceală în apele reci.

Un alai cât întreg satul s-a format luni la prânz, la Tălmăcel, acolo unde an de an sărbătoarea Sfântului Ion este celebrată prin Udatul Ionilor. După slujba de la biserică, oamenii satului s-au încolonat după carul alegoric tras de boi și după tinerii din sat, care intonau cântece patriotice. Destinația lor a fost un loc amenajat în preajma pârâului, unde cei care poartă numele de Ion urmau să fie scufundați ușor.

udatul ionilor 2019 După preot și primar, invitat la “udat“ a fost deputatul liberal Constantin Șovăială. “Îi mulțumim pentru faptul că a acceptat invitația noastră“, i-a transmis primarul Nicolae Basarabă, înainte de a-l invita să se lase purtat pe brațe de către ficiorii din sat. Care ficiori i-au oferit o bălăceală în adevăratul sens al cuvântului, deputatul fiind scufundat până mai sus de genunchi de mai multe ori, inclusiv spre surprinderea sa. “Tradiția spune că «Ionii» sunt scufundați mai mult sau mai puțin în funcție de cât de bine se înțeleg cu ficiorii. Adică dacă tinerii din sat îl simpatizează, abia îl stropesc un pic la picioare. Dar dacă nu e simpatizat, apăi omul ăla e scufundat ca lumea“, explică un localnic din Tălmaciu.

Spre diferență de Șovăială, primarul Nicolae Basarabă, subprefectul Horațiu Marin sau vicepreședintele CJ Sibiu, Marcel Luca, au fost scufundați ușor în apele pârâului.

Numărul bărbaților din Tălmăcel care poartă numele din Ion nu este foarte mare (aproximativ zece), prin urmare și la Udatul Ionilor din acest an, tinerii au invitat și alte persoane și, la final, s-au “botezat“ între ei.

Udatul Ionilor a devenit o tradiție la Tălmăcel de câteva zeci de ani, prin care cei care poartă numele Botezătorului sunt scufundați în apele satului la începutul fiecărui an.

WhatsApp Image 2019-01-07 at 14.32.35 udatul ionlor 2019 2 udatul ionilor 2019 3

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

S

Acum 5 ani

Ai dracu pesedisti. Vad ei la alegeri botez cu alte lichide.
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

Ce ati avut cu bietul utecist?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Nu suficient .
Raspunde

S

Acum 5 ani

@sibian, @alzara 1918 Pesedistilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus