Joi,
12.09.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Sibiul, în criză de poștași: Când aud de salariul minim nu mai vine nimeni

Sibiul, în criză de poștași: Când aud de salariul minim nu mai vine nimeni

Zeci de posturi vacante sunt în prezent la oficiile județene ale Poștei Române, inclusiv la cel din municipiul Sibiu. Cel mai mult, instituția are nevoie de poștași. Din spusele actualilor angajați, oamenii renunță să se angajeze „când aud că sunt plătiți doar cu un salariu minim pe economie”.

Pe site-ul Poștei Române sunt publicate mai multe posturi vacante pentru oficiile județene din regiunea centru, „factorii poștali”, adică poștașii, fiind cei mai căutați. Spre exemplu, în Alba este nevoie de cel puțin șapte noi angajați, în Brașov - 29, iar pentru Sibiu sunt „licitate” cel puțin 30 de locuri vacante.

Funcții vacante

Astfel, se caută un oficiant prelucrător cu 0.5 norma de încadrare, trei agenți curier, câte un diriginte de gradul III urban și de gradul IV urban, opt oficianți, 15 distribuitori și un agent transport valori. De cei mai mulți angajați este nevoie la Oficiul Poștal de Distribuire Sibiu.

Toate anunțurile de angajare prevăd organizarea de concursuri, iar majoritatea contractelor disponibile sunt pentru erioadă nedeterminată și prevăd un program de lucru de 8 ore pe zi. Singura condiție de participare este ca doritorii să aibă studii de învățământ obligatoriu, cu excepția celor care vor să ocupe funcția de „diriginte grad III sau IV urban”, care au nevoie de cel puțin studii liceale și de curs de formare profesională și să fie salariat poștal. Printre competențele necesare solicitate de Poșta Română viitorilor poștași se numără „abilități de comunicare”, „flexibilitate și orientare spre client”, „gândire analitică și sintetică”, „conștinciozitate și responsabilitate”, „rezistență la stres”.

„Ce poștaș?”

În ultimul timp, pe lângă comentariile cu privire la calitatea serviciilor Poștei Române în Sibiu au apărut și comentarii privind lipsa poștașilor. „Începând de astăzi Cartierului Arhitecților nu mai are poștaș!” - anunța unul dintre locuitorii cartierului pe data de 7 ianuarie pe un grup public destinat locuitorilor acestei zone. „La trei adrese diferite, toate în acest cartier, nu a venit niciodată poșta, nici avize, plicuri, facturi, alocații, nimic! Ce poștaș? Eu mergeam la poștă de fiecare dată să văd dacă mi-au ajuns colete, alocație etc! Bătaie de joc!”, a comentat una dintre locuitoarele cartierului. Anunțul a venit la mai puțin de 2 luni de la montarea în zonă a unei cutii poștale. Și acesta e doar un exemplu pe care l-am identificat.

FOTO: Grupul public „Rezidenti In Cartierul Arhitectilor - Calea Cisnadiei - Sibiu” FOTO: Grupul public „Rezidenti In Cartierul Arhitectilor - Calea Cisnadiei - Sibiu”, Facebook.com

Câți poștași lipsesc în Sibiu

Reprezentanții Oficiului Județean de Poștă Sibiu au confirmat pentru Turnul Sfatului lipsa acută de personal care se simte în întreg județul, dar mai ales în municipiu: „Da, avem foarte mare lipsă de personal. Nu numai pentru poștași, dar în cazul lor e o mare tragedie că nu mai are cine să meargă pe teren. Toată lumea zice că vine, dar când aud de salariul minim pe economie, să rămâi cu 1200 de lei în mână și mergi de dimineață până seara cu ziare, cu pensii, cu alocații, cu colete. Nu mai vine nimeni”.

Potrivit Ancăi Preda, de la Departamentul resurse umane, în tot municipiul ar fi nevoie de aproximativ 25 de poștași și vreo zece oficianți. Mulți dintre angajații Poștei Române și-au dat demisiile din diverse cartiere ale orașuui: Terezian, Turnișor, Ștrand, dar nu se poate spune că într-o anumită zonă se simte mai tare lipsa lor. Lipsă mai e și la Mediaș, și la Săliște, și la Șelimbăr etc.

În tot județul Sibiu sunt 400 de lucrători poștali. Aceștia primesc salariul minim pe economie, adică aproximativ 1.200 lei Net.

I-am solicitat un comentariu și directorului Oficiului Județean de Poștă, Ioan Tranbitas, care ne-a promis că ne va răspunde în scris.

Amintim că în martie anul trecut Poșta Română a anunțat că lansează Luxury Post Express, un serviciu de curierat dedicat publicului urban, clienții având posibilitatea de a trimite prin Oficiile Express în aceeași localitate orice fel de alte colete, care vor ajunge în aceeași zi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Anonymus

Acum 5 ani

de ce nu isi fac un serviciu de anuntare telefonic al persoanelor care primesc colete si scrisori si atunci merge omul frumos la oficiul postal si isi ridica coletul, recomandata sau scrisoarea. legat de alocatii acolo zic ca se poate sa fie livrate direct pe carduri cum se poate si pensile de altfel. in acest fel nu mai este atata nevoie de postas ca ziare nu mai prea sunt... solutii exista dar tine de organizare interna si sa fie putina gandire logica. bineinteles ar trebui marite si salariile angajatiilor dar nu al sefilor si directorilor ca la aia le-au marit de numa dar cei care muncesc efectiv nu sunt remunerati pe masura muncii lor...
Raspunde

sibian100%

Acum 5 ani

Aceeași oameni de 30 de ani la poșta.Acest Trâmbițaș este director de 30 de ani,nu se schimbă nimic.
Raspunde

zis

Acum 5 ani

la postas 1200 lei la barosanii imputiti "da" bucuresti 5000 euro. traiasca "centenarul"
Raspunde

tanti marioara

Acum 5 ani

meseria de postas nu mai e atractiva de cand majoritatea pensionarilor ai pensia pe card. nu le mai pica mai nimic...
Raspunde

Veturia Ionescu

Acum 5 ani

De vina este C N P R ca nu oferă un salariu decent angajaților ştiu doar să îşi faca datoria dar să şi plătească nu .La conducerea companiei sunt multe hiene care trăuesc pe salarii mari pe spatele poştaşilor .rusine guvernului si companiei.
Raspunde

valjan

Acum 5 ani

Sant resemnat ptr ca nu pot citi o publicatie un ziar local ...pensia o primesc pe card dar cuponul nu il mai primesc de cateva luni ...asta si din imposibilitatea de a merge la posta sa l ridic ..poate se gasesc variante de a angaja factori postali
Raspunde

O scrisoare pierduta

Acum 5 ani

In zona Garii postasul n-a mai venit din vara anului trecut, cel mai simplu ar fi sa dai afara vreo 50 de sefi si sa maresti leafa la talpasi. Nu-i de mirare ca nu vrea nimeni sa lucreze la posta.
Raspunde

ganditorul

Acum 4 ani

ca postas ai parte de mult stres , umbli prin ploaie vant ger si ei mai putin ca o femeie de servicichiar si dupa 20 de ani de muna
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus