Vineri,
20.09.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Sibiu, Regiune Gastronomică 2019. Acțiuni plătite mereu de alții

Sibiu, Regiune Gastronomică 2019. Acțiuni plătite mereu de alții

Viena, 10 – 13 ianuarie 2019. Asociația My Transylvania și Slow Food Sibiu participă la Târgul Internațional de Turism din Viena prin eforturi proprii, prezentând în cadrul evenimentului o sesiune de live cooking.

Berlin, 18 -27 ianuarie 2019. Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană refuză invitația Ministerului Agriculturii de a se alătura pavilionului României la Săptămâna Verde, unul din cele mai importante expoziții pentru industria alimentară. După lungi insistențe, se promite trimiterea unor pliante și afișe cu însemnele Regiunii Gastronomice.

Bruxelles, 28 ianuarie 2019. Alin Barabancea și Dani Dumitru sunt invitați la Bruxelles pentru a susține un show culinar de către Ministerul Agriculturii, pentru a reprezenta Sibiul la o recepție găzduită de reprezentanța permanentă a României la Consiliul de Miniștri. Invitați: toți miniștrii agriculturii din statele membre ale UE și comisarii europeni.

Primele ocazii de promovare a programului Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană sunt ratate de către Consorțiu. Sunt totuși salvate de către persoane care nu au în buget promovarea programului. Anul 2019 continuă din acest punct de vedere felul în care Consorțiul și-a realizat atribuțiile anul precedent. S-a ratat pe final de an reprezentarea Sibiului la Târgul de Turism de la București, iar participarea producătorilor locali la evenimentul de lansare din București s-a făcut pe cheltuiala oamenilor. Cu promisiunea că banii vor fi cândva decontați. ”Inițial, ni s-a spus să pregătim pachete pentru invitați, urmând ca acestea să fie achitate de către Consorțiu. Apoi, ni s-a comunicat că toate produsele pe care le vom pune în standurile de la București vor putea fi vândute acolo. La fața locului ni s-a spus că nu se mai poate vinde, dar că se va face un decont ulterior de către Consorțiu. Nu s-a făcut niciun decont”, spun producători sibieni participanți la evenimentul de la București.

La Berlin și Bruxelles, pe banii Ministerului Agriculturii. În Austria, pe banii lor

În perioada 18 -27 ianuarie 2019, se desfășoară la Berlin Expoziția pentru industrie alimentară, agricultură și horticultură, Săptămâna Verde, eveniment aflat la a 84-a ediție. Târgul Săptămâna Verde este un eveniment destinat sectorului agricol și industriei alimentare, în cadrul acestuia fiind organizat Forumul Mondial al Miniștrilor Agriculturii, întâlniri la nivel de experți pe domenii de interes, dar și reuniuni ale mediului de afaceri.  Consorțiul a declinat participarea la eveniment, motivând lipsa de oameni, spun surse din cadrul Ministerului Agriculturii. După mai multe apeluri, s-a decis totuși trimiterea unor pliante și afișe cu prezentarea programului.

La un alt eveniment, tot organizat de Ministerul Agriculturii, nici nu s-a mai luat legătura cu Consorțiul. Sibienii Daniel Dumitru și Alin Barabancea au fost solicitați direct de la București pentru a reprezenta regiunea Sibiului într-un show culinar ce se va desfășura în fața diplomaților europeni. O bună ocazie de a face cunoscut programul în mediul diplomatic din Bruxelles a fost ratată de această dată din cauza experiențelor trecute. Daniel Joarză și Alin Barabancea, sibianul care a câștigat concursul European Young Chef Award 2019 vor merge în Bruxelles la invitația Ministerului Agriculturii.

Primăria Sibiu a anunțat la începutul anului că alături de standul organizat de municipalitate la Târgul Internațional de Turism de la Viena, la eveniment au participat și două organizații extrem de cunoscute în mediul gastronomic: Asociația My Transylvania și Slow Food Sibiu, cu evenimente, proprii, speciale. Dar pe banii lor, deși era o bună ocazie pentru Consorțiu să prezinte planul pe 2019. ”De asemenea, dat fiind faptul că regiunea Sibiu poartă anul acesta titlul de Regiune Gastronomică Europeană, la târg se vor promova tururi și experiențe, dar și evenimentele gastronomice care au loc în municipiul Sibiu  și regiune în fiecare an și au devenit tradiție. Asociația My Transylvania și Slow Food Sibiu care participă la acest târg prin eforturi proprii vor prezenta într-un spațiu al târgului o sesiune de live cooking!, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Sibiu.

Aproape 8 milioane de euro

Consiliul Județean Sibiu și municipiile Sibiu și Mediaș și-au propus să aloce 4,47 de milioane de euro pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor inițiate de cetățenii din zonă în cadrul proiectului SRGE 2019. Alte 3,2 milioane de euro au fost bugetate ca reprezentând finanțări alocate de entități publice și private pentru alte evenimente organizate sub umbrela SRGE 2019, iar aproape 500.000 de euro urmează a fi alocate unor programe de cooperare cu alte regiuni ale Europei. În fine, 200.000 de euro ar urma cheltuite pentru marketing și comunicare.

Ce s-a propus inițial

Pentru anul 2019, dosarul de candidatură al Regiunii Sibiu enumera mai multe programe care se vor desfășura sub eventuala titulatură de Regiune gastronomică europeană. Astfel, Agenda Culturală și Agenda Comunității ale municipiului Sibiu au alături programul ”Origini”. ”Patrimoniul culinar va fi în continuare cercetat pentru înţelegerea specificităţii bucătăriilor istorice, a condiţiilor care le-au generat şi a rolului pe care care îl au în noua bucătărie transilvăneană. Ingrediente, tehnici de producţie şi de conservare, instrumentar, reţete, amprente gastronomice, obiceiuri de consum, tradiții, credințe, comunități şi poveşti vor fi aduse în prim-plan”, este descrierea programului Origini.

Sunt propuse ateliere tematice și degustări de fructe pentru susținerea alimentației în școli, dar și un program de promovare a alimentației sănătoase în instituții. ”Program de modernizare a infrastructurii şi de regândire a meniurilor din spaţiile colective de servire a mesei, adaptate pentru toate vârstele sau persoanelor cu restricţii alimentare”, este descrierea din dosarul de candidatură.

Printre cele aproximativ 25 de programe propuse pentru anul gastronomic 2019 mai intră și unele dedicate organizării de ateliere gastronomice tradiționale în satele regiunii, promovării gospodăriilor țărănești și promovării unor circuite gastronomice.

Dosarul de candidatură promite și dezvoltarea piețelor agro-alimentare. ”Pieţele vor fi dezvoltate şi integrate în program pentru a susţine agrobiodiversitatea, sustenabilitatea produselor locale, a lanţurilor scurte de distribuție alimentară, pentru a le valorifica unicitatea atât pentru localnici și restaurante, cât şi pentru turişti”, se arată în dosarul de candidatură.

Același document susține că autoritățile își propun să influențeze și meniurile restaurantelor din zonă, printr-un program de dezvoltare a mărcii ”Gust local”. ”Vom aborda un proces participativ de adaptare a meniurilor din structurile de alimentaţie publică la specificul local. Marca va fi declinată pentru cele cinci teritorii istorice din regiune şi vor fi dezvoltate mărci dedicate copiilor şi persoanelor cu restricţii alimentare”. Această marcă, ”Gust local” va atesta și garanta proveniența produselor și preparatelor.

Autoritățile își propun inclusiv dezvoltarea unui program de consiliere, certificare și promovare a unor mic-dejunuri cu produse locale și de sezon, dar și a unui program de ”reinterpretare a rețetelor tradiționale prin prisma noilor tendințe de consum”.

Sibiul, regiune gastronomică europeană ar include și un program de cercetare, botezat ”Banca de soiuri și resurse locale”. Programul își propune ”conservarea la fermă (in situ) a resurselor pentru alimentaţie şi agricultură, digitalizarea informaţiilor şi conlucrarea cu ale Băncii de Gene din Suceava şi institute naţionale şi internaţionale în domeniu”.

29 septembrie 2016:

”Pentru Sibiu este o oportunitate deosebită. Dacă stăm și analizăm la rece, acest titlu poate duce la dezvoltare economică, la dezvoltarea turismului, a unei agriculturi prietenoase cu mediul. Acest proiect poate duce la o mâncare sănătoasă pe mesele noastre. Investind bani putem extinde ceea ce avem și alții au pierdut. Nu în ultimul rând putem face Sibiul și mai cunoscut în lume, iar produsele noastre pot deveni cunoscute în Europa”, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean

Redacția Turnul Sfatului încă mai așteaptă răspunsurile la cele 10 întrebări adresate Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anaisia Lorgean

Acum 5 ani

Sibiuenii suntem mereu superiori!!! Doamne, cat de bine este in metropola noastra! Traim bine!
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 5 ani

Acest program este un eșec cu șanse de a ajunge pe culmile penibilului, previzibil lucru încă de la deturnarea lui de către Iordănescu.
Raspunde

Ciordanescu

Acum 5 ani

bravo campean, lasa-l pe iordanescu sa distruga acest concept! de fapt ce sa il lasi, ca l-ai lasat deja... problema e ca la inaintare sunt Primaria si CJ-ul adica ala face desene animate si manarii pe sigla si numele vostru...
Raspunde

diana

Acum 5 ani

Ciordanescu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus