Un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Consiliul Local Cisnădie în octombrie 2017 a fost blocat de Ion Popica, vicepreședinte PMP Sibiu și consilier local în Sadu. Motivul: cei care vor să construiască acolo un ansamblu rezidențial și-au făcut șantier pe terenul lui. I-a dat în judecată pe constructor, pe beneficiarii construcțiilor, pe Consiliul Local Cisnădie și pe primarul Gheorghe Huja pentru un PUZ făcut fără măsurători. În 18 decembrie s-a dat prima sentință: a câștigat reușind blocarea PUZ-ului și a celor două autorizații de construcție emise de CL Cisnădie. Popica spune că problema terenului de pe Măgura e vechi de 10 ani și nici până acum nu i s-a dat de capăt. ”S-a făcut o suprapunere pe terenuri în 2011, iar atunci am sesizat Primăria Cisnădie. Le-am făcut adresă, le-am demonstrat pe măsurători că au intrat peste terenul meu și au înțeles”, spune Ion Popica. Atunci Primăria Cisnădie, condusă de Johann Krech a făcut un schimb de terenuri cu un investitor german. A dat terenul din Cisnădie și a luat mai multe parcele în cartierul Broscărie din Sibiu. ”Afacere proastă, dar așa s-a hotărât atunci. Noi am cedat terenul potrivit pentru dezvoltare la noi și am luat niște ruine prin Broscăria Sibiului”, spune consilierul local Vasile Lepșa, singurul care s-a opus la vot PUZ-ului cu probleme. ”Văd acum că după schimbul de terenuri cu investitorul, iar au intrat peste terenul meu. Am făcut gard pentru a-mi delimita proprietatea, iar ei l-au dat jos. Așa am început proces pentru tulburare în posesie. Eu am suspendat PUZ-ul pentru zona respectivă, pentru a se intra în legalitate. Mai departe, am început proces pentru a se respecta granițele. Pe mine nu mă deranjează că se face acolo cartier rezidențial sau orice altceva. Din partea mea se pot face și avioane acolo, nu mă interesează, doar atât: să-mi fie respectată proprietatea”, spune Popica.
”Dacă e greșeală, e de acum 10 ani”
Primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja spune că va demonstra că terenul lui Popica ar trebui de fapt să fie mai mic. În plus, el susține că administrația de acum s-a bazat pe măsurătorile de acum 10 ani, atunci când a eliberat PUZ-ul. ”Dacă e greșeală, e de acum 10 ani. Acum 10 ani s-a făcut schimbul de terenuri. Nu e terenul lui, că dacă era terenul lui, era o altă discuție. Veți vedea. E o suprapunere, dar nu e terenul lui. O să demonstrez că de fapt, Popica are 8.500 de metri pătrați în plus. Noi nu avem nicio treabă acum cu problema asta. Primăria nu are nicio treabă acum. Dacă acolo se va stabili în instanță că el pierde 3000 de metri pătrați, așa cum vorbește, atunci primăria o să-i dea în altă parte și am închis subiectul. Pentru ce scandalul ăsta?”, se întreabă primarul.
Huja susține că astfel de neînțelegeri se petrec peste tot în administrațiile locale, doar știința prezentului reușind să le oprească. ”S-a certat cu ăla care e acum proprietar și a dat primăria în judecată, despre asta e vorba de fapt. Suprapuneri din ăstea cu terenuri sunt în toată țara și se pot face tot felul de greșeli. Acum e mai greu să faci greșeli, pentru că acum se lucrează cu aparate super-sofisticate, dar înainte cum se măsura... Așa a ieșit. Dacă instanța va spune că are mai mult, e în regulă. Eu oricum am cerut acum în instanță prin avocat să măsoare tot terenul lui Popica”, a mai spus Huja.
Ciprian Rusu, secretarul Primăriei Cisnădie, susține opinia primarului. ”S-a pierdut în prima instanță, avem recurs făcut. Este vorba de suspendare a unei hotărâri pentru un PUZ și două autorizații de construcții!, spune secretarul.
Ce au aprobat consilierii
Prin HCL nr. 208/2017, Consiliul Local Cisnădie a aprobat planul urbanistic Zonal pentru ”Parcelare, dezmembrare, construire locuințe individuale” în Cisnădie, strada Măgura, fără număr. În baza PUZ-ului au fost dispuse două autorizații de construcție care au ca obiect executarea de lucrări de extindere rețele hidro-edilitare stradale și branșamente utilități și de alimentare cu energie electrică, iluminat public și viabilizare zonă. ”Odată cu executarea acestor lucrări prin cele două autorizații de construire am constata că PUZ-ul aprobat prin HCL din 2017 îmi încalcă dreptul la proprietate asupra terenului în CF vechi nr. 9653 N Cisnădie, nr. cadastral 2446/2007/2”, a arătat Ion Popica în instanță. ”Astfel, PUZ-ul și autorizațiile de construcție îmi încalcă dreptul de proprietate extizându-se pe latura sudică pe o suprafață de aproximativ 2.868 mp pe terenul aflat î proprietatea mea. (...) Nu s-a respectat Metodologia de Informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism”, se mai arată în documentele depuse în instanță..
S-a admis suspendarea PUZ-ului
În 18 decembrie, Judecătoria Sibiu admite cererea de suspendare a PUZ-ului și a celor două autorizații de construcție. În plus, îi obligă pe pârâți să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 5.150 de lei. ”Obligă pârâții la plata către reclamant a sumei de 5.150 de lei cheltuieli de judecată din care suma de 1000 de lei va fi achitată de către Consiliul Local Cisnădie, suma de 1000 de lei va fi achitată de pârâtul Primarul Orașului Cisnădie, suma de 2.000 de lei va fi plătită de SC Expert Land Development SRL, iar restul sumei de 1150 de lei va fi plătită de ceilalți pârâți, câte 88,46 de lei fiecare”, se arată în sentință. S-a făcut recurs, acesta urmând să se judece la Tribunalul Sibiu.
Ședință cu scandal
În stenograma ședinței de consiliu local din 26 octombrie 2017, când s-a aprobat și acest PUZ, singurul consilier care s-a opus a fost amenințat că va fi scos afară din ședință de către polițiștii locali.
Stenograma ședinței din 26 octombrie:
Vasile Lepșa: Nu, eu refuz să semnez pentru că sunt niște proiecte pe care mi le dați acum. Deci eu am luat la cunoștință în cadrul ședinței...
Președintele de ședință: Am înțeles, dar ca și aviz...
Lepșa Vasile: Ca și aviz au venit acum 6 luni de zile în februarie, martie când a venit domnul Jeleriu... habar nu am...
Președintele de ședință: V-am înțeles punctul de vedere.
Lepșa Vasile: Eu vreau să vă spun că voi face plângere penală pentru că încălcați legea! Domnul secretar, să se consemneze! Eu nu pot vota ce nu am văzut!
Președintele de ședință: Am înțeles punctul dumneavoastră de vedere.
Secretarul: Este în regulă, nu ați văzut! Avizul de la Comisia Tehnică există. Dumneavoastră nu ați semnat.
Lepșa Vasile: Domnule președinte, ați încheiat un proces verbal și nu e semnat de mine!
Președintele de ședință: Nici nu trebuie, domnule Lepșa!
Cosmin Bobeanu: Domnule Lepșa, Comisia Tehnică a fost convocată astăzi mai repede, înainte de ședință!
Președintele de ședință: AM fost trei persoane!
Bobeanu Cosmin: Noi am fost...
Lepșa Vasile: Vă rog să consemnați că nu am fost anunțat!
Bobeanu Cosmin: Ba da, eu am înțeles că nu s-a putut lua legătura cu dumneavoastră.
Lepșa Vasile: Nu e adevărat, eu...
Președintele de ședință: Poftiți, domnule Vintilă!
Cornel Vintilă: Întrebare: este proiect sau doar aviz?
Președintele de ședință: Este PUZ!
Cornel Vintilă: Doamna președinte, le-am avut la comisie?
Claudia Druță: Nu, sunt proiecte suplimentare.
Președintele de ședință: AU venit astăzi, ieri s-au întocmit.
Primarul Gheorghe Huja: Orice proiect cu care vine primarul în ședința de consiliu local și este avizat de majoritate, merge înainte!
Vasile Lepșa: Dar încălcați legea, domnule primar!
Primarul Gheorghe Huja: Nu încalc nicio lege! Am dreptul să vin cu un proiect suplimentar în orice ședință doresc. Atâta timp cât am o majoritate, merge înainte!
Secretarul: Există avizul Comisiei!
Sorin Lepșa: Un consilier local trebuie să ia...
Primarul Gheorghe Huja: Aveți timp acum să analizați!
Vasile Lepșa: Nu am timp, pentru că sunt în ședință. Puteți să semnați, puteți merge înainte, dar eu fac plângere penală! Pentru că este abuz!
Președintele de ședință: Foarte bine. Alte discuții? Poftiți domnule Vintilă.
Primarul Gheorghe Huja: Dacă mai faceți circ, chem Poliția Locală să vă dea afară!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Gheorghe Huja , Primarul Gheorghe Huja , Atunci Primăria Cisnădie , Judecătoria Sibiu , Primăria Cisnădie , Primarul Cisnădiei , Consiliul Local Cisnădie , Comisia Tehnică , Cornel Vintilă , proces , Ciprian Rusu , Tribunalul Sibiu , Poliția Locală , Ministerului Justiției , Lepșa Vasile , Johann Krech , Primăriei Cisnădie , fascinatia locuintei , PUZ , Un Plan Urbanistic Zonal , Bobeanu Cosmin , Broscăria Sibiului , Claudia Druță , Cosmin Bobeanu , Domnule Lepșa , Expert Land Development , Primarul Orașului Cisnădie , Sorin Lepșa , Ion Popica , Dumitru Vasile Lepșa , Consilierii Locali
Vizualizari: 12795
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Sibian
Acum 7 ore
Costea
Acum 7 ore
Idgf
Acum 7 ore
Cititor