Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Schimbarea la față a Băii Populare: încălzire în pardoseală, fitness pentru copii, cafenea literară și multe spații de relaxare

Schimbarea la față a Băii Populare: încălzire în pardoseală, fitness pentru copii, cafenea literară și multe spații de relaxare

Închisă de anul trecut, Baia Populară ar urma să fie redeschisă anul acesta cu un nou concept. Unul care să transforme obiectivul într-unul turistic, cu oferte unice în România, cum ar fi sala de fitness pentru copii. Proiectul “noii“ Băi Populare va încerca să readucă în actualitate cât mai mult din istoria acestui obiectiv, dar și să diversifice oferta, mai ales că în urma lucrărilor de reabilitare, reparații și modernizare vor fi deschise publicului două noi niveluri ale clădirii ridicată în urmă cu 115 ani.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Băii Populare din Sibiu vor duce la extinderea spațiilor destinate publicului prin amenajarea subsolului și a mansardei, niveluri care până acum au fost închise. Totodată, în clădire va fi amplasat și un lift, care va deservi toate palierele clădirii (de la subsol, până la mansardă). 12,1 milioane de lei, cu TVA, este valoarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor semnat cu asocierea Euras SRL din Satu Mare – Arh. Service Guttmann & Comp. Termenul de finalizare a acestui contract este luna octombrie a acestui an, dar pe parcursul proiectării au fost identificate lucrări suplimentare necesare. Acestea au o valoare aproximată la 5,2 milioane de lei, cu TVA, și vor face obiectul unei noi proceduri de atribuire care urmează a fi lansată.

Sală de fitness pentru cei mici și cafenea literară

La subsolul clădirii, care până acum nu a avut spații destinate publicului, urmează să fie amenajată o sală de fitness, cu dușuri și vestiare proprii (aproximativ 100 de locuri). Sala de fitness se dorește a fi una inovatoare la nivel național, fiind dedicată în special copiilor și persoanelor în vârstă. “Nu va fi o sală pentru cei care doresc să practice culturismul, ci va fi o sală pentru cei tineri, cu aparate speciale pentru ei, inclusiv cu aparate de recuperare. De exemplu, vor fi aparate pentru corectarea problemelor la coloana vertebrală a celor tineri. Utilizarea acestor aparate va fi realizată sub supravegherea și îndrumarea unor antrenori pregătiți în acest sens“, arată Ioana Dăncăneț, directorul serviciului public care administrează Baia Populară.

Tot la subsol și tot ca noutate va fi și amenajarea unui spațiu dedicat unei “cafenele literare“. “Aici, clienții Băii Populare vor putea bea o cafea, un suc, dar se vor putea relaxa și citind o carte. Spațiul va fi deschis doar clienților“.

Totodată, la subsol va fi mutată și frizeria, una din cele mai accesate din oraș de către cei cu venituri mici. La acest nivel vor fi mutate și dușurile (care vor înlocui serviciile oferite până acum “la cadă“), dar și două cabine cu cadă pentru persoanele cu dizabilități. Dușurile vor avea sală de așteptare proprie. Celelalte spații disponibile de la subsol vor fi utilizate pentru amenajarea unor spații tehnice (de exemplu spălătorie) și a vestiarelor pentru angajați.

Accesul la subsol se va realiza separat față de cel la bazin, prin intermediul unei uși care nu a fost folosită de mulți ani. Subsolul va putea fi accesat și cu ajutorul liftului, la acest nivel urmând a fi pusă în funcțiune o a doua casierie (alături de cea de la parter).

 

Bazinul va avea o gresie specială. Pardoseala din sală va fi încălzită Bazinul va avea o gresie specială. Pardoseala din sală va fi încălzită

Parter: încălzirea în pardoseală și spații de așteptare pentru părinți

La parterul clădirii, în locul actualelor zone de saună vor fi amenajate vestiare moderne, cu aproximativ 200 de locuri. Odată cu amenajarea acestei noi zone de vestiare vor fi eliminate și cele 28 de cabine de schimb (singurele disponibile până anul trecut) de la parterul și etajul sălii bazinului. În locul cabinelor vor fi amenajate zone de relaxare, iar la etaj vor fi amplasate și dușuri suplimentare, dar și cabine dedicate instructorilor de înot. Numărul toaletelor va fi, de asemenea, suplimentat în sala bazinului.

Tot la nivelul parterului urmează a fi reamplasate și amenajate saunele, numărul acestora crescând cu unu (saună umedă, uscată și finlandeză), dar și bazinele de alternanță (cald și rece). Curtea interioară va fi transformată într-o terasă cu zone de relaxare, iar în zona accesului principal o cameră va fi transformată în sală de așteptare pentru părinții care își aduc copiii la înot. “În această sală vor avea și un ecran, pe care vor fi transmise imagini din sala bazinului, astfel încât părinții își vor putea urmări copiii. Din această sală de așteptare va fi creat și un acces către o mică terasă exterioară“, detaliază Ioana Dăncăneț.

În afara lucrărilor de reabilitare a bazinului, pardoseala acestei săli (precum și cea a zonei de la etaj aferentă sălii bazinului) va fi încălzită, astfel încât nu vor mai fi folosite calorifere. “Gresia ce urmează a fi amplasată atât în bazin, cât și în spațiile din jurul acestuia va fi una care să corespundă actualelor normative, în sensul ca fi tratată antibacterian“, arată directoarea Băii Populare. De altfel, printre dotările proiectate intră și mai multe sisteme tehnice, printre care și unul de filtrare a aerului (deumidificator), dar și unul de reciclare și filtrare a apei. Pe cât posibil, toate sistemele vor fi automatizate. Totodată, proiectul are în vedere și refacerea tuturor instalațiilor electrice și sanitare.

Clădirea va avea două intrări, cea “nouă“ urmând a face legătura cu nivelul de la subsol Clădirea va avea două intrări, cea “nouă“ urmând a face legătura cu nivelul de la subsol

Turn cu spații de relaxare

La etaj vor fi amenajate trei săli de tratament și terapie. “Intenționăm ca terapiile care să poată fi efectuate aici să respecte pe cât posibil vechile «rețete». În acest sens sperăm să și găsim terapeuții potriviți“. În fine, la mansardă vor fi mutate birourile administrative și va fi amenajată o sală de ședință, și una multifuncțională, cu o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați, cu propriile vestiare și dușuri. “Ne gândim ca această sală să fie închiriată pentru diferite activități recreative, de genul cursurilor de balet sau a cursurilor de pilates“, exemplifică Ioana Dăncăneț.

Printre noutățile generate de proiectul de reabilitare intră și punerea în valoare a vechiului turn de apă, din curtea interioară. Acesta va fi transformat într-un spațiu de relaxare “cu belvedere“.

Obiectiv turistic

Lucrările deja contractate ar urma finalizate până în toamna acestui an. Însă în afară de acestea, în faza de proiectare au mai fost stabilite lucrări suplimentare necesar a fi executate, pentru care trebuie organizată o nouă de procedură de atribuire, a cărei durată nu poate fi aproximată din cauza posibilelor contestații care ar putea să apară. “Noi sperăm ca până la finele acestui an să fie finalizate toate lucrările. În caz contrar, vom încerca să deschidem Baia Populară parțial“, arată Ioana Dăncăneț, directoarea Serviciului care administrează acest obiectiv.
“Vrem să păstrăm și latura socială a Băii Populare, dar să dezvoltăm și celelalte servicii, inclusiv cele de terapie și masaj. Practic, intenționăm să folosim fiecare spațiu disponibil pentru activități cât mai diverse, astfel încât Baia Populară să devină un obiectiv turistic, în care îți poți petrece într-un mod plăcut întreaga zi. Intenția noastră este ca Baia Populară să devină un punct de atracție pentru toată lumea, indiferent de condiția socială“, Ioana Dăncăneț

Viitor monument istoric

Clădirea veche de 115 ani nu este clasată ca monument istoric. Demararea acestor proceduri este planificată după finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare. “Avizul emis de Direcția pentru Cultură ne obligă să tratăm acest obiectiv precum un monument istoric. Tot ceea ce poate fi reabilitat va fi supus unor tratamente specifice, pentru a salva cât mai mult din substanța originară“.

De altfel, pentru a pune în valoare istoria Băii Populare, la subsol va fi amenajat și un mic spațiu expozițional, în care vor fi amplasate obiecte și mobilier vechi de la inaugurarea obiectivului. Unul din aceste obiecte este un calandru (aparat de călcat cu aburi), cu care Baia Populară a fost dotată de la inaugurare și care este încă funcțional.

Calandrul de acum peste 100 de ani va fi expus la subsol Calandrul de acum peste 100 de ani va fi expus la subsol

Peste 100 de ani fără reparații capitale

Necesitatea unor investiții ample de reabilitare a Băii Populare a fost constatată încă din 1985, odată cu efectuarea unor studii în acest sens. Din lipsă de fonduri cel mai probabil, reabilitarea nu a mai avut loc, iar din 1986 și până în 1994, Baia Populară (Baia Neptun, pe atunci) a fost închisă. Redeschiderea a avut loc în urma unor lucrări de reabilitare și modernizare care au distrus o bună parte din substanța originară a clădirii și dotările acesteia.

Clădirea Băii Populare a fost afectată serios de mucegai Clădirea Băii Populare a fost afectată serios de mucegai (fotografie din șantier)

O nouă serie de lucrări de reabilitare a avut loc în jurul anului 2006, când au fost instalate pentru prima dată pompe de apă, iar în bazin a fost montată o folie hidroizolantă. Actualele demersuri de reabilitare capitală au fost demarate încă din 2013. Intențiile inițiale au fost de a finanța aceste lucrări din fonduri europene, însă un răspuns negativ pe această temă emis de Ministerul Fondurilor Europene a dus la schimbarea strategiei. Lucrările demarate acum sunt finanțate exclusiv din fonduri de la bugetul local al Sibiului. Din august anul trecut, Baia Populară a fost închisă pentru a face loc șantierului de lucrări.

“Ideea de a construi în Sibiul sfârşitului de secol XIX o baie accesibilă tuturor, a aparţinut Dr. Carl Wolff. Adunarea Generală a Casei de Economii (Hermannstädter Allgemeinen Sparkassa) şi-a însuşit această idee şi a furnizat mijloacele de execuţie din fondurile sale de rezervă. Construcţia, creaţia profesorului de arhitectură al Universităţii Tehnice din München Karl Hocheder (1854-1917), îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil" de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, fiind cea mai reprezentativă clădire din oraş pentru acest stil arhitectural. Profesorul Karl Hocheder a însărcinat pe unul dintre cei mai buni asistenţi ai săi la conducerea lucrărilor de construcţie - Hans Heckner care, împreuna cu meşterul Gustav Mätz şi echipa sa, a ridicat atât de repede acesta clădire, încât inaugurarea a putut avea loc în 11 decembrie 1904. Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu, este o copie aproape fidelă a Băii Müller din München aceasta fiind realizată de acelaşi arhitect. La vremea respectivă nici un alt oraş din Austro-Ungaria de mărimea Sibiului, nu dispunea de o asemenea instituţie“, baiapopulara.sibiu.ro
Sursa foto: Primăria Sibiu și Baia Populară Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Raoul Spirescu

Acum 5 ani

Cafenea literara, in sfarsit!!! Noi, sibienii, una din cele mai culte specii de pe Terra, aveam nevoie de asa ceva! Multumim
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Salvina Monceanu

Acum 5 ani

Va fi cel mai frumos aquapark din tara!
Raspunde

hai hui pe mai departe

Acum 5 ani

Pai vom avea parte in continuare de haituiala "copiilor" pardon,a profesorilor de inot? este o huiduma mare care cica e profa de inot dar, in apa predau doar barbatii,ea tipa,striga si noi "varstiniciii' care vom "beneficia" de asazisele conditii de Fitness vom suporta accesele ei de furie. Ea cica este din zona celor acceptati de actuala si vechea familie din primarie. Pana acuma aveam parte de culoare de inot,se faceau si ore de inot cu copii si parintii ii aplaudau de sus,URAAAA,ce tare e d-na Prof. cand striga la minori!
Raspunde

gfdsujgfdje

Acum 5 ani

Escule Oltul iti arata directia de intoarcere la origini . Si nu uita sa-ti duci si cateaua cu tine.
Raspunde

PLUTO

Acum 5 ani

Obiectiv turistic - ati luat o razna nepregatitilor ??
Raspunde

tanti marioara

Acum 5 ani

In sfarsit sala de fitness si pt. seniorii care vor sa se miste... ca la alte sali nu putem merge ca se uita pupezele si baietii cu muschi ca la felul patru...
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Sa nu uitati de locuri de parcare pt astia cu bemveuri si audiuri, daca se poate chiar in usa de intrare!
Raspunde

tanti marioara

Acum 5 ani

Aia cu beemveuri nu merg la Baia Neptin. Sunt prea snobi pt. asta. cauta sali de firness si saloane de infumusetare de fite!
Raspunde

K.Samuel

Acum 5 ani

Eu nu inteleg de ce nu se dau randari si detalii despre proiect in situatii de genul asta. Un plan al cladirii si alte detalii pe care primaria le are. La fel si la stadion, s-au prezentat niste randari de baza, vai de capul lor.
Raspunde

Radu

Acum 4 ani

In mod normal baia neptun nu trebuia închisă baia populara a fost pentru oameni fara condiții acuma o sa faca 50 lei biletul si se spală doar cine isi permite nu oameni fara conditi
Raspunde

Mihaela clauda cosa

Acum 5 luni

hai hui prin lume nea placut reportajul cu sute de km pe jos chiar miar placea sa ma inscriu intro competitie de genul acesta pt a pierde din greutate

Raspunde

Mihaela clauda cosa

Acum 5 luni

concursul hai hui prin lume pt impresii la banca miar placea sa ma inscriu ca sa fac ceva util pt mine si pt societate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus