Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-11°C

Peste 200 de lole alungă spiritele rele duminică, în Agnita

Peste 200 de lole alungă spiritele rele duminică, în Agnita

Turiști din toată țara și din străinătate sunt așteptați în week-end la Agnita, pentru a lua parte la Fuga Lolelor, unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate în zona Transilvaniei.

"Duminică, începând cu ora 9:30 vor începe activitățile în Agnita. Vor fi undeva la 200-220 de lole, unele dintre ele venite special din Germania pentru acest eveniment. Până la ora 12:00 va avea loc parada pe străzile Agnitei, după care lolele vor alerga până seara", spune Helmuth Lerner, organizator al evenimentului.

Obiceiul de pe Valea Hârtibaciului își are rădăcinile în Evul Mediu. Pe atunci însă, a fost vorba despre o femeie. Curajoasa Ursula s-a îmbrăcat într-un costum înfricoșător, iar cu biciul scotea sunete asurzitoare cu ajutorul cărora a reușit să alunge turcii. Acum, sunetele asurzitoare le servesc lolelor la înlăturarea iernii friguroase, astfel încât primăvara să aibă loc să se desfășoare.

fuga lolelor-12

„Rolul lolelor este mai nou să înlăture spiritele rele și iarna geroasă. Ca să îi facem loc primăverii să vină, în primul rând trebuie să alungăm iarna, evident. Prin gălăgia provocată de talăngi și bice îndepărtăm iarna geroasă. Avem și gogoși, pentru că trebuie să îi îndulcim pe oameni atunci când se sperie de noi. Mai ales copiii și tinerii se sperie de măștile fioroase pe care le purtăm și de gălăgia pe care o provocăm, dar ca să ne ierte îi recompensăm cu ceva dulce”, explica în anii anteriori Bogdan Pătru, unul dintre cei care au reînviat tradiția.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mircea v

Acum 4 ani

Băteau romanii, nu turcii. Nu aveau voie romanii sa intre in sat ca erau biciuiți de sași. Citiți istorie înainte să scrieți. Aplaudam un obicei antiromânesc.
Raspunde

Bubulina

Acum 4 ani

da tu unde ai citit prostia asta ? In Almanahul PSDistilor ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

2cents

Acum 4 ani

@lol trebe sa te duci si tu acolo ca acum au nevoie si de lole masculinizate :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus