Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
13°C

Bugetul pe 2019. ”Pe structura aceasta, plusul la buget nu acoperă nici rata inflației”

Bugetul pe 2019. ”Pe structura aceasta, plusul la buget nu acoperă nici rata inflației”

Conflictul dintre primari și Guvern a ajuns la episodul în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le promite aleșilor 100% din impozitul pe venit. Doar că darul nu vine singur: Administrațiile locale vor prelua ”finanțarea integrală a cheltuielilor descentralizate aferente: sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoanele cu handicap, drepturilor salariale ale însoțitorilor și indemnizațiilor persoanelor cu handicap și salarizarea personalului neclerical”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Teodorovici.

Ministrul propune ca impozitul pe venit  să meargă 15% la bugetul local al județului; 60% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 5% pentru constituirea unui fond la dispoziția consiliului județean, gestionat printr-un cont distinct deschis pe seama acestuia; 20% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor.

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipilor din România (AMR), au cerut, luni, o întâlnire de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre Legea bugetului. Primarii au convocat pentru marţi Comitetul Director şi cer premierului să participe la discuţii, nemulțumiți de felul în care este construit bugetul pe 2019. Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a transmis primarilor mai multă chibzuință în cheltuirea banilor publici. ”Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, a anunțat Dragnea.

Cum se văd negocierile din Sibiu

Fostul lider al Asociației Comunelor din România, primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, susține că pe noua formulă de calcul a bugetului, plusul nu acoperă nici rata inflației. ”Pe alocările pentru echilibrare și pe cotele pe impozitul pe venit nu suntem de acord.  Problema e de consultare, pentru că structurile noastre asociative fac parte din consultare și problemele acestea sunt sigur discutate acolo. Din punctul meu de vedere, bugetul nu va fi mulțumitor pentru autoritățile locale pentru că nu are unde să aibă suficiență. Față de ce a fost anul acesta se schimbă suma alocată autorităților publice direct și prin cotele defalcate de la bugetul de stat. Crește venitul pe locuitor, dar nu este o creștere substanțială care să acopere tot. Ca să asigure suficiență față de necesarul real. Poate avea efect contradictoriu pentru că pot apărea măsuri de exemplu: nealocarea sumei totale pe serviciile sociale. Legea spune că autoritatea centrală trebuie să asigure aceste sume în proporție de 100%, dar a avenit anul trecut o derogare prin care 10% a trebuit suportat din bugetul local. Dacă vine cu o măsură compensatorie de genul acesta în care cu o mână-ți dă și cu două îți ia, atunci nu facem nimic. Pe structura aceasta plusul la buget nu acoperă nici rata inflației”, a declarat Ivan pentru Turnul Sfatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

kokos

Acum 3 ani

Tipic psd :da cu o mana si ia cu doua!
Raspunde

Comunicat

Acum 3 ani

Las sefu Dragnea ca nu se prin fraierii... I facem cu inflatia apoi dam vina pe UE ! Ca au crescut aia euro de-ai dracu, ca nu le place de matale, tovarase ! Ne victimizam putin, apoi trece...ies fraierii in strada, le facem baie cu jandarmeria haha... o sa fie frumos sefu', va promitem ! O s-o facem mai bine ca nea Ceausescu sacrificatu sau ca nea iliescu la mineriade. Scoatem fraierii din UE, apoi fugim in Coreea de Nord sau Iran, Rusia, undeva intr-o tara libera, ca nu se ma i poate... prea foaem aici sefu. Fiti puternici, noi suntem crema lumii ! Semnat, Aghiotantii PSD
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus