Conflictul dintre primari și Guvern a ajuns la episodul în care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le promite aleșilor 100% din impozitul pe venit. Doar că darul nu vine singur: Administrațiile locale vor prelua ”finanțarea integrală a cheltuielilor descentralizate aferente: sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoanele cu handicap, drepturilor salariale ale însoțitorilor și indemnizațiilor persoanelor cu handicap și salarizarea personalului neclerical”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Teodorovici.
Ministrul propune ca impozitul pe venit să meargă 15% la bugetul local al județului; 60% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 5% pentru constituirea unui fond la dispoziția consiliului județean, gestionat printr-un cont distinct deschis pe seama acestuia; 20% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor.
Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipilor din România (AMR), au cerut, luni, o întâlnire de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre Legea bugetului. Primarii au convocat pentru marţi Comitetul Director şi cer premierului să participe la discuţii, nemulțumiți de felul în care este construit bugetul pe 2019. Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a transmis primarilor mai multă chibzuință în cheltuirea banilor publici. ”Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, a anunțat Dragnea.
Cum se văd negocierile din Sibiu
Fostul lider al Asociației Comunelor din România, primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, susține că pe noua formulă de calcul a bugetului, plusul nu acoperă nici rata inflației. ”Pe alocările pentru echilibrare și pe cotele pe impozitul pe venit nu suntem de acord. Problema e de consultare, pentru că structurile noastre asociative fac parte din consultare și problemele acestea sunt sigur discutate acolo. Din punctul meu de vedere, bugetul nu va fi mulțumitor pentru autoritățile locale pentru că nu are unde să aibă suficiență. Față de ce a fost anul acesta se schimbă suma alocată autorităților publice direct și prin cotele defalcate de la bugetul de stat. Crește venitul pe locuitor, dar nu este o creștere substanțială care să acopere tot. Ca să asigure suficiență față de necesarul real. Poate avea efect contradictoriu pentru că pot apărea măsuri de exemplu: nealocarea sumei totale pe serviciile sociale. Legea spune că autoritatea centrală trebuie să asigure aceste sume în proporție de 100%, dar a avenit anul trecut o derogare prin care 10% a trebuit suportat din bugetul local. Dacă vine cu o măsură compensatorie de genul acesta în care cu o mână-ți dă și cu două îți ia, atunci nu facem nimic. Pe structura aceasta plusul la buget nu acoperă nici rata inflației”, a declarat Ivan pentru Turnul Sfatului.
Tag-uri: Liviu Dragnea , Turnul Sfatului , Eugen Teodorovici , Comitetul Director , Asociaţiei Comunelor , Viorica Dancilă , Pentru Sibiu , Asociaţia Municipilor , 2019 , buget , Valentin Ivan
Vizualizari: 1716
Ultimele comentarii
Acum 15 ore
DB
Acum 15 ore
Ion
Acum 16 ore
Vitezoman
Acum 16 ore
Balut Cristian Daniel
Acum 17 ore
Der Konig