Un bărbat din Sibiu a ținut să ia cuvântul astăzi în fața primarului Astrid Fodor și a Consiliului Local, nemulțumit de distribuția banului public.
Domnul s-a prezentat Ion Constantinescu și la finalul ședinței lunare a Consiliului Local și a spus că vine din partea a peste 370 de oameni, sibieni nemulțumiți de ce se întâmplă cu banii lor din taxe și impozite.
”Rugămintea acestor persoane este așa: Apropo de bugetul local, doresc să fie informați oficial cât strângem, cât dăm la București și cât primim înapoi. Noi primim mai puțin decât dăm și alte județe primesc mai mult. Sibienii s-au cam săturat de toceala banilor. Eu aș dori un răspuns pentru că deja circulă zvonuri că aici dvs. (primarul Astrid Fodor n. r.) sunteți de vină... E foarte simplu să ne lămuriți și să primească fiecare o scrisoare acasă în care să scrie atâta dăm și atâta primim”, a spus bărbatul.Acesta a completat că nemulțumirea vine și din experiența personală, zilele trecute el dorind să-și facă o programare, la o clinică privată sau de stat, pentru un RMN. Și peste tot i s-a spus că nu se poate decât peste câteva luni pentru că nu sunt bani.
”Unde sunt banii noștri din taxe și impozite? Noi dăm pentru că muncim și alții primesc pentru că stau?”, a încheiat dl. Constantinescu.I-a răspuns pe loc primarul Sibiului.
”Vreau să fie clar. La nivelul municipiului Sibiu se încasează impozitul pe venitul global. Noi suntem unul dintre județele performante din acest punct de vedere, pe cap de locuitor avem un impozit pe venit de peste 2.200 de lei. Ceea ce multe județe în țară nu au. Vorbesc acum pe județ, cifrele sunt pe județ. Legislația prevede că din impozitul pe venitul global colectat la nivel de UAT rămâne la UAT doar 43%. 57% se duce la Guvernul României. Este inacceptabil ca noi, mă refer la toate UAT-urile, din ceea ce realizăm să primim înapoi mai puțin de jumătate”, a explicat primarul Astrid Fodor.Mai departe, primarul Sibiului a făcut referire și la nemulțumirile apărute recent în spațiul public cu privire la bugetul țării pe anul 2019 și supărările primarilor din țară. Pe scurt, toate costurile au crescut în ultimii ani, de la salarii la materiale de construcții și materii prime, iar banii care se întorc la primării ajung tot mai puțin.
”A făcut Direcția Tehnică o analiză, numai la bitum s-a scumpit prețul cu 40%, bitum care intră în toate străzile pe care le asfaltăm. Cu aceste sume nu mai putem progresa, stagnăm, rămânem unde suntem. Ni se tot spune că nu primim mai puțin decât în anul 2017. Ba da! Am încasat mai puțin decât în anul 2017 cu 7 milioane de euro! Și în ritmul acesta vom încasa tot mai puțin. Noi ne dorim să primim 60% din ceea ce strângem, înțelegem că nu putem să primim tot, dar ne dorim ca 60% să rămână la municipii. Nu-i vorba numai de Sibiu, este vorba de un principiu”, a concluzionat Fodor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astrid Fodor , impozite locale , Ion Constantinescu , Consiliului Local Sibiu , Guvernul României , Direcția Tehnică , Mircea Baniciu , Guvernul Boc , taxe , impozite , Pentru Sibiu , buget , Preşedintelui Nicolas Sarkozy
Vizualizari: 6261
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
@Hermannstadter
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Muresan
Acum 3 ore
Amn114