Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Sibieni nemulțumiți de noua clădire de pe Milea. Consilier local: Sunt șmecheri care calcă pe cadavre ca să se îmbogățească

Sibieni nemulțumiți de noua clădire de pe Milea. Consilier local: Sunt șmecheri care calcă pe cadavre ca să se îmbogățească

În viitorul apropiat, actualele terenuri de fotbal de pe bd. Gen. Vasile Milea, de la nr. 17 – 21, ar putea fi înlocuite cu o clădire de birouri de patru etaje și spații comerciale. La aflarea veștii, sute de sibieni care locuiesc în zonă s-au speriat. Ei se tem că străduțele lor liniștite vor fi pline de mașini, că nu vor mai vedea soarele din cauza înălțimii noului edificiu și că valoarea de piață a caselor va scădea vertiginos.

Supărat pe acest proiect, unui dintre locatari s-a prezentat săptămâna trecută la primărie, unde a ținut să ia cuvântul la finalul ședinței de Consiliu Local.

„Reprezint punctul de vedere a minimum 90 de locuitori din zona noastră, chiar mult mai mulți și nu am vrut să vin cu ei aici pentru că nu-mi place să văd gălăgie”, și-a început doamna Livia pledoaria. „Viitorul investitor spune că vor fi birouri plus activități comerciale. Din memoriul justificativ am aflat că numărul de angajați va fi o mie, după care s-a revenit la 400, dar calculul necesarului de utilități a rămas cel pentru o mie. Nemulțumirea noastră este că în viitoarea clădire cu patru etaje - pentru că s-a permis construirea pe Vasile Milea, între case de locuit, într-o zonă rezidențială, fără nicio activitate de vânzare băuturi sau chefuri, avem strict un magazinaș – în spatele denumirii ”activități comerciale” se vor ascunde baruri, restaurante și săli de nunți, exact cum am mai pățit acum șapte, opt ani. Acel consum de utilități din memoriul justificativ corespunde exact acestor utilități. Am avut bar în zonă și n-am dormit aproape nicio noapte timp de șapte ani de zile. Acasă vin ca să mă odihnesc, da? De aceea trebuie să rămână zonă rezidențială și nu de circ”, a spus doamna, în fața consilierilor locali și a primarului Sibiului.
Oamenii care locuiesc în zonă mai spun că din acte rezultă că noua clădire nu va putea asigura locuri de parcare pentru nici măcar jumătate din numărul angajaților estimați că vor munci aici. Ceea ce înseamnă că foarte multe mașini vor fi parcate la întâmplare, pe străduțe. Apoi poluarea va crește în zonă, prețul locuințelor va scădea și calitatea generală a vieții va avea de suferit, mai ales că la o distanță foarte mică este deja ridicat un hotel nou, tot o clădire cu patru etaje.

Accesul auto este propus a se realiza doar din str. Ioan Budai Deleanu Accesul auto este propus a se realiza doar din str. Ioan Budai Deleanu

„PUZ-ul sigur nu a fost bine făcut și populația nu a fost consultată”, a încheiat doamna supărată.

Primul care a ținut să ia cuvântul, la auzul nemulțumirilor, a fost primarul Astrid Fodor. Ea a recomandat ca toți cetățenii deranjați de acest proiect să își exprime punctul de vedere în cadrul organizat al dezbaterilor publice desfășurate tocmai pentru acest proiect imobiliar. „Consultarea publică nu se face în ședința de Consiliu Local. Determinați-i pe vecinii dumneavoastră să meargă la dezbaterea publică dedicată acestui proiect”, a spus primarul Sibiului.

Nu același punct de vedere a avut consilierul local PSD, Ioan Stroie.

„Sunt fel de fel de șmecheri din aceștia care ca să se îmbogățească calcă peste cadavre. Primăria nu face cu rea credință, dar poate nu a fost destulă seriozitate, trebuie făcute lucrurile ca lumea și să nu mai avem discuții din-acestea. Pentru ce ne-au trimis cetățenii aici?”.
„Aveți dreptate!”, a intervenit din nou primarul Astrid Fodor. „Dar noi ne învârtim într-un cadru legal. Dacă îndeplinește toate criteriile acest cadru legal, efectiv nu putem să respingem anumite proiecte, indiferent de natura lor. Suntem funcționari publici sau aleși locali și răspundem pentru faptele noastre. În cazul acestui proiect, dacă rezultă că sunt respectate toate condițiile din PUG, că sunt făcute toate studiile necesare și orice altceva mai este nevoie – vom vedea, dacă toate acestea corespund nu noi suntem specialiștii care pot să spună că lucrurile trebuie să stea așa sau altfel. Sunt specialiști, sunt oameni care își asumă ceea ce scriu în aceste rapoarte. Nu o să avem posibilitatea să respingem proiectul doar pentru că avem suspiciuni. E foarte greu de găsit un echilibru în această situație”, a completat primarul Astrid Fodor.
Ideea a fost întărită și de Karl Zeno Pinter, președintele Comisiei de Urbanism. ”Atâta timp cât se încadrează în regimul de înălțime, regimul de amplasare față de vecini și îndeplinește normele necesare, sincer, nu avem ce face. Cum spune doamna primar, trebuie să respectăm legislația”.
Poriectul noii clădiri de pe Milea a fost făcut public în luna noiembrie a anului trecut. Proprietarul intenționează să demoleze o casă și să ridice – pe colțul dintre bulevardul Vasile Milea și str. Ioan Budai Deleanu – o clădire în formă de “L“.
“Inițiatorul planului urbanistic de detaliu a pornit acest demers cu intenția de a construi pe amplasamentul studiat o clădire de birouri și comerț, în limitele reglementărilor urbanistice existente în zonă“, se arată în documentația urbanistică supusă acum consultării publice de către reprezentanții administrației locale.
terenuri fotbal gen vasile milea

Regimul de înălțime propus este de cinci niveluri supraterane (parter, trei etaje și etaj retras) și subsol. Clădirea ar urma să aibă o amprentă la sol de 1.031 de mp, suprafața desfășurată fiind estimată la 4.124 de mp. La subsol ar urma amenajate 45 de locuri de parcare, alte 21 urmând a fi supraterane.

“Accesul auto se va realiza din strada Ioan Budai Deleanu, iar accesurile pietonale vor fi realizate atât din această stradă, cât și din bulevardul General Vasile Milea. Construcția propusă se va amplasa pe aliniamentul la bulevardul General Vasile Milea, aliniament rezultat în urma realinierii bulevardului, iar față de strada Ioan Budai Deleanu se va retrage trei metri față de aliniament“, se mai arată în documentația urbanistică.
De altfel, pentru a respecta retragerile și aliniamentele, inițiatorul documentației se angajează să cedeze administrației locale o suprafață de teren de aproximativ 160 de mp. În aceste condiții, indicatorii urbanistici vor fi cei maxim admiși prin Planul urbanistic general al orașului: 40% – procent de ocupare a terenului și 1,6 – coeficient de utilizare a terenului.

Indicatorii acestei documentații prevăd ca, la final, pe terenul care va avea în final 2.335 de mp (după cedarea suprafețelor către administrația locală), construcțiile vor ocupa 1.031 de mp, spațiile libere (verzi) – 369 de mp, iar pentru autoturisme căile de acces și parcările vor ocupa restul de 935 de mp.

La câțiva metri de terenul pe care este propusă acum reconversia urbanistică este în desfășurare un alt șantier în care, la fel, un imobil cu un singur nivel a fost demolat pentru a face loc unui hotel construit de Tiberiu Țânț, fost director al DPC Sibiu.

Descarcă de aici Memoriul justificativ PUD bd Gen Vasile Milea și  Reglementarile urbanistice propuse pentru clădirea de pe bd. Vasile Milea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

27 comentarii

sibian dezamăgit

Acum 5 ani

In Sibiu e o mafie formidabila... cine are babi face tot ce vrea, cine , nu suporta ca un fraier...
Raspunde

Dumi

Acum 5 ani

Cum sa fie mafie???? Mafie este doar la Teleorman si la sudisti in general. La noi in Sibiu este corectitudine si dreptate!! Mai sunt cate unii care au "ghinion", da asta e viata...
Raspunde

rtue

Acum 5 ani

Uite domne ca vorbeste bunica , explicati-i plantei ca e nevoie de transport in comun optimizat ca sa nu folosesti masina in oras. Cum accepta primaria doar 70 locuri de parcare la sute de angajati ? Nu este beton si fier sa faca garaje subterane ? ... Aaahh cresc costurile constructiei pt proprietar . Cum de jurnalistul nu observa tupeul primaritei de a o trimite pe dna Livia la plimbare. ... cu alte cuvinte du-te si canta la alta masa. Cum de jurnalistul nu ne prezinta barosanul care e proprietar a viitoarei constructii si care pt economie la constructie va bloca stradutele vecine cu masini. Cum de jurnalistul nu ne prezinta care e firma de arhitectura si constructii din spatele proiectului?
Raspunde

Eu

Acum 5 ani

La firme din ce știu eu trebuie amenajate 0.5 locuri de parcare, dar in fine. Voi de pe străzile laterale puteți oricând poliția locală sa ridice mașinile parcate pe trotuare, dar și voi tot acolo le lăsați. Chemați poliția să ridice toate mașinile de pe trotuare și veți avea liniște. Ei foarte simplu. Primăria are partea ei de vina pentru pixurile care le face. O zona schimbata că nivel se încadrează într-un perimetru de străzi nicidecum de-a lungul unei străzi, deoarece vecinii din apropiere rămân păgubași și nu pot valorifica. Mai există și asocieri de proprietari care puteți da in judecată și veți crea probleme mari și pentru constructori și pentru autorități, dar asta înseamnă să vrei. Faceți 2 asociații și luptati-va.... Plânsetul nu tine de foame.
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

Este proprietarul actual aduca familia Stanciu care face ce vrea si construiește ce vrea si nu ii intereseaza de nimeni. Și primăria nu are ce le face ca au facut un PUZ credibil iar după finalizare acele locuri de parcare le transforma in spati comerciale sau birouri si totul este bine. Sa se faca in alta zona acele spati unde nu este problema ca traficul. Iar primăria sa se uite cea a construit si cate probleme si reclamații sunt in toate zonele unde a construit. Dar totul se rezuma la atenția care se da stanga dreapta sa se obțină avizele ca apoi acei bani ii recuperează de la prostime. Și e mai usor sa construiești platesti o amendă si faci pana la urmat cum a vrut si vecini au de suferit.
Raspunde

Mosu

Acum 5 ani

Acum 4 ani pt un necăjit de magazin cu rochii- primăria a cerut 4 locuri de parcare pe o strada oarecare cu 2 benzi. Onor primăria nu impune spatii de parcare pentru clădirile cu circulație mare - vezi clinica Paltinul noua, vezi clinica Astra veche. Cine poate oase roade! Asta-i Sibiul cu conducerea FDGR.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 5 ani

Nu conducerea primeriei e vinovata...functionarii PSD-isti!!!
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Propietar este Balosan Bogdan luati din link informatii despre cine este http://mobile.hotnews.ro/stire/8116702 Este jmecher si calaca pe cadavre nu il intereseaza de nimic
Raspunde

Pepe

Acum 5 ani

Eu sunt foarte multumit de deciziile primăriei. Totul se faca ca la carte.
Raspunde

badea gheorghe

Acum 5 ani

De ti-ar construi un mall in gradina ca sa nu mai ai nevoie de loc de parcare cand mergi la cumparaturi...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

rtue

Acum 5 ani

Inseamna ca nu faci parte din persoanele active, clasa muncitoare , antreprenori, cetateni caror le pasa de comunitate.
Raspunde

Babu

Acum 5 ani

Dezbatere publica a fost acum cativa ani cand s-a realizat PUG-ul orasului. Arterele principale aveau regim mare de inaltime (Milea, Dumbravii etc) ca sa se imbogateasca unii, dar pe aproape nimeni nu a interesat asta. Acum sar toti ca nu e normal. Asa e romanul. Nu ii pasa, apoi vine viata, realiatea si il invata minte.
Raspunde

ggkent

Acum 5 ani

De ce oare, ca sa ai dreptul la o viata linistita, mereu trebuie sa fim in garda, mereu sa gandesti in avasns.. ca daca ... ca parca. Mai nou esti vinovat ca nu te interesezi si nu te opui. Pai cum mamam masii sa fi vesnic cu ochii pe toata lumea, vesnic sa te opui si sa reactionezi, dar totusi sa ai si o viata linistita. Oare nu platim taxe unor specialisti responsabili sa ne asigure un anumit nivel de calitate al vietii? Tipic romanesc, nu am fost pe faza, e vina mea, m-am ars, autoritatile nu pot face nimic... Stai sa vezi si cu dezbaterile publice, se fac pe ascuns (gen Cartier Alma din Turnisor), nu participa nimeni, in consecinta lumea e de acord. Q:Unde am fost cand a avut loc dezbaterea publica pt PUG/PUZ? A: La servici ca sa imi pot plati darile la stat, ca statul sa isi poata face treaba cum trebuie
Raspunde

Pe burta

Acum 5 ani

Dar de viitorul cartier al Arhitectilor, aceeasi increngatura, din drumul Cisnadioarei, P+3 nimeni nimic? Sa vezi acoli distractie. Ca de largirea drumului in rezervatie naturala exclus. N-a putut Carabulea dar se poate acum???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Centenarul Dăncilez

Acum 5 ani

Pacat ca n-au mai rezistat comunistii inca vreo 10-15 ani! Acum toate babele fitoase de ''vila'' darapanata stateau la bloc. N-ai dormit 7 ani?!? Cum de inca traiesti? Ai dormit la vreun hotel care ia soarele altora si le genereaza trafic? Hmm... O astfel de investitie poate genera doar plus zonei, nu minus! Iar traficul se desfasoara pe artera principala, nu pe stradutele ''voastre'' pline de case carora le cade tencuiala, Primaria nu va face nimic, dar comentati ca lorzii & contesele. Pui frana dezvoltarii unui oras pt. propriul tau interes! Atunci te muti frumusel la sat de unde ai fost adus de comunisti apoi ai devenit proprietar cu fite cumparand fostele ILL. Dragi proprietari gaite, stati aproape intr-o zona centrala - semi-centrala, proximitatea unei artere mari. Te astepti si la dezvoltare. Asa e la oras! Poate e cazul sa va intoarceti la origini, la sat unde e liniste si ioc trafic, casele sunt ieftine si satele depopulate. Lasati orasul investitorilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ggkent

Acum 5 ani

da, corect. franam orasul sa nu derapeze necontrolat. Exista nenumarate zone de birouri care nu interfereaza cu zonele rezidentiale (Alba iulia, Str. Autogarii, poate Selimbar, ... samd) Pe acelasi principiu emis de tine, e super ok ca pe Milea sa facem o fabrica ce va creste bunastarea orasului prin locuri de munca si taxe la buget. Asa ne place cand Sibiul e comparat cu ce sti ce oras din prin Germania/Austria.. dar acolo in zonele rezidentiale PUZ/PUG ul nu permite astfel de derapaje. Tipic romanesc, suntem cei mai buni, cei mai priceputi, cei mai performanti, cu cele mai bune rezultate. Cea mai mare problema de comunicare e ca noi nu ascultam ca sa invatam, ci doar ca sa ne dam destepti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

rtue

Acum 5 ani

Primaria, primaritza iau decizii dupa bunul plac. Si culmea la smecheri : benzinari, transportatori le aproba tot felul de grozavii , si noi restul sa tacem si sa nu luam cuvintul si nu cumva sa trecem pe la primarie. Vezi cladirile de pe Oituz : un bloc si o cladire de birouri. CUT ,POT etc ... Uita-te cat e terenul si cat e amprenta la sol. ... By the way Vearica pardon Astrid se are bine si de-aproape cu Stanciu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HandiTint

Acum 5 ani

Ce are dezvoltarea cu "buticareala" de acum? tu asa ai impresia ca aste e dezvoltare urbana!???Pune mana pe carte si computer bai pui de parvenit. Dezvoltarea urbana a devenit materie de curs, nu mai e demult doar fitade doctorat. Dar la tine si la besinosii comunisti care au acceptat sa-ti puna parafa de oar n-a ajuns!
Raspunde

Evi

Acum 5 ani

De-al cui ești? Aleșii din Primărie trebuie sa lucreze pt binele sibienilor, nu pt buzunarul lor. Iar despre funcționari - ce sa mai vorbim... Incompetenți, fricoși, puturoși, lasă-mă să te las.
Raspunde

Ion Veres

Acum 5 ani

Mi se pare normal domle.. Democratia nu e buna.. sa decida vecinii ce se poate face cu spatiul e mai corect si cinstit ..ca ei sunt cei care creeaza locuri de munca prin investitii.
Raspunde

Flaviu

Acum 5 ani

Cand s-a realizat PUG ul in 2011 Primaria a urmarit dezvoltarea zonei Milea pentru binele intregului oras. Cum e posibil ca Bulevardul Milea, artera principala a orasului, sa fie un loc mort din punct de vedere al afacerilor? O benzinarie si o kebabarie, atat! E prea putin. Un oras se dezvolta pe baza de impozite. O casa mica cum este acum plateste undeva la 1000 ron pe an impozit. I cladire de afaceri va plati 10000 euro minim. Plus valoarea impozitarii afacerii, a locurilor de munca create. In orice tara civilizata zonele centrale se dezvolta. Primaria a calculat f corect ca artera Milea va aduce impozite la bugetul local, si orasul se va dezvolta. Este vorba de binele majoritatii, nu a unui om sau al altuia. Vecinii care fac circ trebuie sa inteleaga ca orasul trebuie sa se dezvolte, si nu se poate opri pentru ca lor li se pare ca o le scada pretul caselor. Dimpotriva, Primaria a dat directia, Milea se dezvolta, valoarea terenului in zona va fi tot mai mare si ei isi pot vinde casele pe bani multi si sa isi cumpere in alta zona si sa ramana si cu bani. Orasul trebuie lasat sa se dezvolte. Exemplul cel mai bun e chiar langa, la Selimber, unde datorita faptului ca s-a construit a crescut valoarea si selimbarenii s-au imbogatit. Plus ca incasarile la bugetul comunei au explodat si Selimber e cea mai bogata comuna din tara. Sa gandim logic si nu cu sentimentalisme.
Raspunde

Observator

Acum 5 ani

Sunt si chestii pozitive, un astfel de calcan intre zgomotul cauzat de trafic pe bulevard si zona de case din spate. Cat despre soare, rasare in est si apune in vest, Bd Milea este orientat aproximativ nord-sud, un bloc mic de 4 etaje lasa umbra la amiaza doar spre statia de autobuz, seara spre vecinul din spate (est). Dar imi place minunata populatie beneficiara de democratie (democratie mereu prost inteleasa), atat de activi cand le este afectat propriul dos, de oras ii doare in posterior (consultare PUG).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Silberpfeil

Acum 5 ani

Sa-i spui S+P+3E+ER inseamna sa jignesti inteligenta cetitorului.Cetitorul intelighent vede S+P+4E adica ceva ce contravine PUG.Probabil ca urbanistii Primariei si sefa lor suprema nu mai pot fi jigniti..
Raspunde

Guralivi extaziati

Acum 5 ani

Curios este ca tocmai un consilier psd zice de ''calcat pe cadavre'' cand insusi psd calca pe cadavre! Asta deja imi da de gandit, ca orice vine din partea...alora! Cat despre mafia sibiana, n-ati vrea sa fiti in Iasi, Ploiesti, Craiova, Bucuresti, unde parcuri intregi au disparut sub blocuri, blocuri si magaoaie moderne in plin centru vechi. Cat despre locatarii carora strada o sa le fie sufocata de trafic si parcari, pai voi insiva sufocati strada cu parcatul pe trotuar, in timp ce in zona peste 90% din case au curte generoasa cu acces auto! Aici Primaria trebuie sa dea lege ca toti proprietarii de autoturism cu posibilitate de parcare in proprietate, sa parcheze pe parcela, altfel sa plateasca o taxa lunara pentru ocupat spatiul public!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus