E bucureștean sută la sută și pasionat de pescuit. În cea mai mare parte a timpului pregătește concerte și colindă țara în lung și lat cu trupa Vunk. Iar când are timp liber merge la pescuit.
E membru în Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu, al cărei regulament presupune de câțiva ani efectuarea de voluntariat pentru protejarea și întreținerea apelor administrate în județul Sibiu. Motiv pentru care Robert Cristian Baicu vine pe cheltuiala proprie de la București pentru a strânge gunoaiele lăsate de alți pescari pe malul Oltului, sau pentru a sta noaptea la pândă după braconieri. Și o face din dragoste pentru natură.
De ce vii tocmai la Sibiu să pescuiești? Sunt o mulțime de locuri și prin zona Bucureștiului...
Am un văr la Sibiu, pescar de spinning, care m-a învățat puțin din tainele acestui tip de pescuit. Ulterior am remarcat și mi s-a dovedit clar că zona Sibiului, de la granița cu Brașovul până undeva la Boița este singura din țărișoara asta care mai are pește pe un râu. Cred că este singura porțiune dintr-un râu din țara asta pe care se mai poate pescui pește de talie mare și relativ numeros. Voi nu vă dați seama ce s-a întâmplat pe celelalte ape din țară...
Înțeleg ce vrei să spui, dar atunci vin și te întreb cât ai pescuit prin țară astfel încât să poți face comparații de genul acesta?
Sunt tour-managerul formației Vunk și merg foarte des prin țară. Chiar am pescuit mult și pot să spun sincer că râurile de la noi din țară sunt absolut toate braconate. Nu există niciun fel de pază. Singura porțiune din țara aceasta unde se mai face pază pe malul apei este la Sibiu, această bucățică de la Scoreiu-Porumbacu până spre Boița-intrarea în județul Vâlcea. Nu există nicio altă apă de care cineva să se ocupe atât de activ. Tot meritul este al celor de la AJVPS, sunt oameni acolo care de multe ori își lasă familiile sau locurile de muncă pentru a păzi Oltul. Așa ceva nu mai vezi pe nicăieri pe la noi.
Ca membru pescar, cum ți se pare regulamentul AJVPS Sibiu, unic în România, care prevede activități de voluntariat pentru membri?
Mi se pare, de departe, cel mai inteligent mod de a pune pescarii, oameni care de cele mai multe ori – trebuie s-o recunoaștem, nu sunt numai doctori și avocați, mulți sunt oameni simpli, cu o educație nu foarte aleasă - e cel mai inteligent mod de a-i pune un pic pe gânduri. Sunt și apele mele? E și responsabilitatea mea? În același timp, cine face asta plătește mai puțin la cotizația anuală. Automat, punând mâna la treabă, făcând un pic de curățenie, evident că te gândești de două ori dacă să mai arunci sau nu resturile, ambalajele, PET-urile... Ideea mi se pare excelentă și ar trebui extinsă și aplicată în toată țara.
Prin natura job-ului, a meseriei tale, mă gândesc că nu prea ai foarte mult timp liber. Chiar ai venit de la București până la Sibiu să stai noaptea pe coclauri și să faci pază pe Olt?
Practic – și aici o să fiu sincer, am fost la două acțiuni anul trecut. Am făcut exact așa cum cere regulamentul, nu am făcut mai mult. Am fost la o pândă în perioada de prohibiție, cu vărul meu și încă un prieten din București, tot membru pescar, și poți preciza că oricând pot fi surprize. Au fost niște bărbați suspecți care au vrut să dea peste mine cu mașina. Am găsit în zona Turnu Roșu o mașină cu trei pescari, care erau la cascadă în prohibiție. Am făcut târâș pe acolo și i-am filmat. După care am sunat la AJVPS și la Poliție. În momentul în care a venit cineva de la asociație, dar până să apară Poliția – pentru că așa se întâmplă, oamenii ajung mai repede decât polițiștii când se petrece ceva, indivizii m-au observat și au fugit. Au vrut să dea cu mașina peste mine. M-am pus în fața mașinii să-i opresc și nu le-a păsat, n-au schițat vreun gest să oprească. Am numărul de înmatriculare, am poze, am video, numai că am fost român până la urmă și nu m-am mai dus la Poliție să depun plângere și dovezi împotriva lor. Am aflat ulterior, din alte surse, că unul dintre cei trei este un personaj cunoscut în Turnu Roșu, apropiat de cei care ar trebui să asigure respectarea legilor. Sunt personaje care au mai fost prinse și n-au pățit nimic. Deci riscuri clar există.
Ai capturi mari în zona Sibiului, pești cu care să te lauzi?
Să știi că noi n-am prins pește mare sau pește mult în general. Practic într-o singură zi am făcut o partidă extraordinară la avat, cred că am prins vreo 20 sau 30 de avați, pe care i-am eliberat imediat după. Menționez că nu am reținut nici măcar unul și mi-am dat seama la sfârșitul partidei cât de entuziasmat eram și cât repede mă grăbeam ca să eliberez peștele ca să pot prinde altul. La sfârșitul zilei, când am văzut că nici nu mi-a trecut prin cap să rețin vreun pește, mi-am dat seama cât de diferit e în rest, cum se uitau pescarii din jur la noi, mulți reținând și peștișorii aceia mici. Mă refer la ”plăsari”, cum li se mai spune pe malul apei, bagă totul la plasă. Mai trebuie să lucrăm un pic și la asta pentru că dacă ușor, ușor învățam să nu facem mizerie și să respectăm apele, asta cu luatul peștelui mic acasă va mai dura.
Ca să trag o concluzie, în 2019 mai vii la voluntariat la Sibiu?
Nici nu încape vreo îndoială, zilele acestea îmi voi achita taxa de pescuit pentru 2019 și probabil că o să vin pentru o pândă în momentul în care începe prohibiția, iar pentru curățenie o să văd cum îmi organizez timpul mai pe la vară.
Foto: Arhiva personală
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnu Roșu , Asociaţia Judeţeană , Apelor Sibiu , Dezvoltare Centru , Pescarilor Sportivi Sibiu , Pentru Sibiu , braconieri , ajvps , vunk , pescuit , tour manager , Robert Cristian Baicu , Peste Pădure
Vizualizari: 5069
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Newman
Acum 3 ore
Silviu
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Sibian