Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Spitalul de Pediatrie îi invață pe sibieni să se spele pe mâini, într-o „societate cu deprinderi igienice foarte scăzute”

Spitalul de Pediatrie îi invață pe sibieni să se spele pe mâini, într-o „societate cu deprinderi igienice foarte scăzute”

Spitalul de Pediatrie din Sibiu participă anul acesta la Maratonul Sibiului, alături de Fundația Polisano, cu un proiect dedicat copiilor din comunele județului nostru – vor să îi învețe să se spele pe mâini. Problema este una cu adevărat importantă și des întâlnită în România, spune managerul spitalului, pentru că oamenii efectiv nu se spală pe mâini sau fac acest lucru cu superficialitate.

Din punct de vedere al modelului de morbiditate, România se apropie de stilul țărilor sărace, spune Stelian Banciu, managerul Spitalului de Pediatrie Sibiu. Întrucât nici adulții nu știu să se spele corect pe mâini, copiii nu au de la cine să învețe un cod de bune practici din acest punct de vedere, iar spitalul pentru copii din Sibiu este asediat de micuți cu probleme grave de sănătate din cauza lipsei igienei.

„Modelul de morbiditate în România este asemănător ţărilor în curs de dezvoltare, ţărilor sărace, unde predomină afecţiunile determinate de bacterii, viruşi, ciuperci, deci în general de micro-organisme şi care reflectă foarte clar imaginea unei societăţi destul de sărace, cu un nivel de instruire redus şi cu deprinderi igienice la un nivel foarte scăzut. Spitalul nostru abordează această temă deoarece pur şi simplu este asediat de patologie de acest gen, în medie cam șase luni pe an. Suntem în plină epidemie de gripă și alte viroze respiratorii. Rolul igienei este fundamental pentru a reuși să ținem sub stăpânire aceste fenomene”, a declarat Stelian Banciu.
Tocmai de aceea, Spitalul de Pediatrie, în parteneriat cu Fundația Polisano, participă și anul acesta la Maratonul Sibiului. Proiectul „Caravana Igiena pentru Sănătate – Spitalul Copiilor” se referă la dotarea școlilor din comunele județului Sibiu cu black-box-uri care le arată copiilor când nu s-au spălat corect pe mâini. În același timp, mai mulți profesori de biologie vor fi instruiți pentru a-i putea educa pe elevi în ceea ce privește microbii și igiena.
„Avem trecut un buget de 58.000 de lei, am pus cam jumătate din black-box-urile de care avem nevoie. Minim să fie echipată fiecare comună. Avem 50 de black-box-uri în proiect şi vrem să formăm 102 profesori de biologie. Vorbim de cursuri pilot pentru acești profesori care la rândul lor vor transmite informația elevilor, dar și celorlalte cadre didactice”, explică președintele Fundației Polisano, Cătălina Costache.
Nu este primul demers de acest fel al Spitalului de Pediatrie Sibiu. În primăvara anului trecut, la Primăria Municipiului Sibiu a fost demarat proiectul „Mâinile curate salvează vieți”, obiectivul principal fiind acela de a crește nivelul sănătății atât la copii cât și la adulți. La eveniment a fost prezentat pentru prima dată și black-box-ul, cutia cu ultraviolete pe care spitalul și fundația o vor compăra din banii de la maratonul anului 2019.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/05/04/spitalul-de-pediatrie-sibiu-salveaza-vieti-prin-maini-curate/

Demersul Spitalului de Pediatrie Sibiu alături de Fundația Polisano va putea fi susținut în curând pe site-ul Maratonului Sibiului, fie prin donații, fie prin participarea la evenimentul sportiv ca alergător în cadrul proiectului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

2cents

Acum 5 ani

Foarte buna initiativa. Este stiut ca cele mai mari progrese ale omenirii in lupta cu bolile contagioase se datoreaza igienei mai bune.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus