Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Colectarea selectivă, primul contract reziliat: Brantner părăsește stațiiile de sortare și compost

Colectarea selectivă, primul contract reziliat: Brantner părăsește stațiiile de sortare și compost

În nici o lună, echipele Brantner și Schuster&Co Ecologic vor părăsi stațiile de sortare a deșeurilor de la Șura Mică și Cisnădie și stația de compost de la Șura Mică. “Divorțul“ dintre autoritățile județene și operatorii celor trei stații a început de mai bine de un an și s-a încheiat zilele trecute.

Toate deșeurile reciclabile colectate selectiv de sibieni, alături de deșeurile biodegradabile, ajung în stațiile de sortare (amplasate la Șura Mică și Cisnădie) și, respectiv, în cea de compost (alăturată celei de sortare de la Șura Mică). Operarea celor trei stații a fost atribuită prin procedură de atribuire publică asocierii Brantner și Schuster&Co Ecologic, care a cerut pentru cei zece ani prevăzuți în contract suma de 74,4 milioane de lei. Însă, la fel ca și în cazul contractului de colectare a deșeurilor, cei de la Brantner s-au arătat nemulțumiți de faptul că, spre diferență de estimările inițiale, cantitățile de deșeuri ajunse în stațiile de sortare și compost sunt mult mai mici, fapt care le generează pierderi. Prin urmare, în noiembrie 2017 – la un an de la demararea contractului și a colectării selective în zona 1 a județului Sibiu – cei de la Brantner au cerut încetarea unilaterală a contractului. Autoritățile județene, la îndemnul celor 21 de primari din Zona 1 a județului Sibiu, s-au opus inițiativei de reziliere a celor de la Brantner și au amenințat că, într-un astfel de scenariu, vor cere executarea scrisorii de garanție, în valoare totală de 7,4 milioane de lei.

Instanța a dispus

În fața refuzului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu, cei de la Brantner au deschis un proces, solicitând instanței să constate că dreptatea este de partea lor. În octombrie anul trecut, Tribunalul Sibiu a admis acțiunea SC Brantner Environment SRL. “Constată că Preavizul transmis de reclamantă prin adresa nr. 300/09.10.2017, preaviz prelungit prin Adresa nr.326/10.11.017, a produs efectul încetării Contractului de delegare prin Concesiune a activităţii de operare a staţiei de sortare şi a staţiei de compostare Şura Mică şi a staţiei de sortare Cisnădie încheiat la data de 17.05.2016, începând cu data de 04.12.2017, în baza art. 33 alin. 4 din contract“, se arată în minuta publicată de Tribunalul Sibiu. ADI Eco Sibiu a formulat recurs, iar Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat definitiv în această speță pe 25 ianuarie 2019. “Anulează ca tardiv recursul declarat de pârâta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI – ECO Sibiu împotriva sentinţei nr. 730/15.10.2018 şi a încheierilor de şedinţă din 8.10.2018 şi 12.10.2018 pronunţate de Tribunalul Sibiu“, au constatat judecătorii Curții de Apel Alba Iulia. Care, prin urmare, au stabilit definitiv că cei de la Brantner au dreptate în a cere încheiere contractului “cu acordul părților“, deci fără a mai fi executată scrisoarea de garanție a contractului.

Deșeurile reciclabile colectate în realitate sunt la doar 15% din estimările făcute înainte de semnarea contractului Deșeurile reciclabile colectate în realitate sunt la doar 15% din estimările făcute înainte de semnarea contractului, arată cei de la Bratner

“Activitatea nu va fi întreruptă“

14 martie 2019 este ziua în care reprezentanții Brantner (cei care încă mai opererază stațiile de sortare și compost de la Șura Mică) și cei ai Schuster & Co Ecologic (cei care operau stația de sortare de la Cisnădie) vor preda cheile celor de la ADI Eco Sibiu. Până pe 14 martie, prin urmare, cei de la ADI Eco au termen de a găsi noi echipe care să administreze stațiile și să sorteze deșeurile ridicate de către echipele de la Soma. “Va fi desemnat un nou operator. Într-o primă fază vom apela la o procedură de urgență, după care va fi atribuit un nou contract în urma unei proceduri de atribuire publică“, explică directorul executiv al ADI Eco, Claudia Iordănescu. În acest moment se lucrează la documentațiile necesare procedurii urgență, în cadrul căreia vor fi invitați să participe la negociere directă mai multe companii din domeniu. Ulterior încheierii unui contract prin această procedură, reprezentanții ADI Eco vor lansa o nouă licitație publică pentru a angaja noi operatori pe o perioadă mai îndelungată. “Nu vor exista sincope. Activitatea de colectare se va desfășura normal, nu are de ce să se impacienteze nimeni“, adaugă Claudia Iordănescu.

Motivele

Motivele solicitării de reziliere a contractului au fost prezentate de reprezentanții Brantner în noiembrie 2017, atunci când făceau public preavizul înaintat autorităților județene. Iar aceste motive erau trei la număr: tehnice, calitative și cantitative. Cea din urmă se referă la cantitățile de deșeuri reciclabile care erau preconizate a fi sortate înainte de demararea contractului, cantități mult mai mici în realitate. „În loc de 1.666 de tone de deșeuri reciclabile lunar sunt aduse în stații între 200 și 300 de tone“, arăta Lucian Sălcudean, directorul Brantner Environment SRL Sibiu.

Chiar și puține, deșeurile aduse nu corespundeau calitativ, în sensul că aveau o compoziție cu totul diferită decât cea estimată. „În documentație era prevăzut faptul că cel puțin 70% din deșeuri vor putea fi reciclate, iar cel mult 30% va fi deșeu rezidual. În realitate, situația stă chiar invers. Noi reușim să recuperăm doar 30% reciclabile, restul fiind deșeuri reziduale, care trebuie depozitate la groapa de gunoi și pentru care trebuie să plătim și taxa de depozitare aferentă“, mai arăa Sălcudean.

În fine, stația de producere a compostului ar mai avea nevoie de investiții de aproximativ 400.000 de euro fiind, în opinia celor de la Bratner, prost proiectată. Reprezentanții firmei austriece arată că deșeurile biodegradabile precolectate de sibieni conțin foarte multe deșeuri care nu ar avea ce căuta în astfel de recipiente, de la seringi folosite la cadavre de animale ori scutece pentru bebeluși. „Cum poate un om să sorteze astfel de deșeuri? Și ce calitate credeți că va avea compostul rezultat de pe urma selectării unor astfel de deșeuri?“, întreabă, retoric, Sălcudean.

Încetarea contractului se impunea din punctul de vedere al societății în special din cauza pierderilor mari generate lună de lună. „Noi am vrea să continuăm acest contract, fiind unul pe zece ani. Însă nu reușim acest lucru. Acum, la un an, suntem în situația în care Brantner a pierdut în jur de 200.000 de lei pe lună, dacă nu mai mult. Am întins de acest contract ca de un elastic, am sperat că poate găsim o rezolvare la nivel de autoritate publică locală, din păcate am constatat că nu se poate face nimic. Am trimis adrese și către Ministerul Mediului. Problemele cu sistemele integrate de management sunt mari, nu numai la Sibiu“, mai arăta reprezentantul Brantner. În aceste condiții, au calculat cei de la Bratner, tariful cu care ei au câștigat contractul de sortare și producere a compostului ar fi trebuit să crească de la 157,45 de lei fără TVA pentru fiecare tonă de deșeu sortat la cel puțin 735 de lei/tonă. Cum o astfel de mărire a tarifului nu a fost posibilă, cei de la Brantner cer încetarea contractului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Silberpfeil

Acum 3 ani

Capitala lucrului bine facut ! Ce faceti Iordanestilor de nu va iese nimic?.
Raspunde

Denisa

Acum 3 ani

Asta se traduce in supra estimarea dorintei Sibienilor de a collecta si sorta corect deseurile reciclabile. Asta este un proces nevoios care cere si constiinta si spirit civic.. care un Sibiu nu as zice ca se gasesec din abundenta, dovada continutul articoloui de mai sus. Solutia.. pina treceti pe profit faceti contract cu penitenciarele sa va imprumte forta de munca; si asa stau acolo pe bani contribuabililor si invata numai prosti.
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

invata numai "prostii" adica "tampenii, nu "prosti" adica "oameni limitati". Vai Denisa, cate clase ai?!
Raspunde

Gunoiul adunat selectiv este amestecat

Acum 3 ani

de cei de la Soma in momentul in care se colecteaza din pubele.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 3 ani

Majoritatea cetatenilor nu au simt civic si nu sorteaza corect,un procent foarte mare din pacate. Putina informatie din partea autoritatilor pentru cetatenii orasului,niste pliante lasate prin cutiile de posta si ceva articole in ziar nu fac mare lucru,e nevoie de mai multa implicare.Exista o diversitate de materiale plastice,care nu se recicleaza,la fel si produse alimentare care nu trebuie sa ajunga in recipientele maro. Cei peste 50 de ani de comunisc isi fac simtita in societate.
Raspunde

Nelu

Acum 3 ani

In marginime toberoanele negre sunt pline varf cu plastic, hartie, sticla ce pot fii reciclate, iar alti se plang ca nu exista material de reciclat. Da-ti la case tomberoane galbene, la fiecare casa, verzi la 2 case, albastre la 2 case, tomberoanele de pe strada sunt pline cu ce nu trebuie
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

pana nu se vor da amenzi si nu se va mai ridica tomberoanele acolo unde nu se selecteaza gunoaiele de catre cetateni nu se va rezolva nimic. mai ales la blocuri este problema. ar trebui verificati si cei de la Soma care le amesteca si in plus la blocuri puse camere de supraveghere pentru a putea fi gasite persoanele care nu selecteaza. In plus ar trebui ca la blocuri sa nu fie ridicate pubelele in care gunoiul nu este selectat si pusi cei din asociatia respectiva sa resorteze gunoaiele si apoi sa vezi cum se trezeste spiritul civic in ei si ii cearta pe cei care arunca aiurea gunoaiele... in alta ordine de idei ar trebui ca toate gunoaiele sa fie bagate in pamant ca in Sebes alba sau alte localitati si sa fie gurile de acces mai mari sa nu trebuiasca sa ajungi la gunoi si sa incepi sa scoti bucata cu bucata gunoaiele sa le pui in tomberon
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

Interesant articolul, multumesc pentru informatie.
Raspunde

Delia

Acum 3 ani

Ori Sibienii nu fac colectarea selectiva ori masinile de la Soma nu ridică selectiv,in consecinta nu duc gunoaiele selectate la reciclat ci le arunca la groapa de gunoi ,totul la comun.....păcat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus