Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Benedek Zacharie: Bugetul e promițător, dar sunt și multe semne de întrebare

Benedek Zacharie: Bugetul e promițător, dar sunt și multe semne de întrebare

Deputatul UDMR, Benedek Zacharie, susține că bugetul pe anul 2019, votat săptămâna trecută, e total diferit, față de modul în care a fost propus inițial de majoritatea PSD – ALDE. ”Bugetul e mult mai bun decât a intrat. Noi, grupul UDMR, am reușit să aducem modificări importante, vizibile, iar alături de noi a contribuit foarte mult și Asociația Municipiilor din România. Sunt câteva date, care dacă sunt așa cum sunt preconizate de Guvern, vom avea un an foarte bun. Singura condiție este ca aceste date să fie confirmate de către economie”, susține liderul UDMR Sibiu.

Conform declarațiilor lui Benedek, UDMR a reușit să negocieze cu PSD-ALDE, astfel încât minusul din bugetele consiliilor județene, care după prima formă de proiect de buget se cifra între 17 și 70 de milioane de lei pe fiecare județ, să fie acoperită. ”Este o victorie foarte importantă deoarece conferă liniște financiară consiliilor județene. Totodată, am reușit să dublăm suma alocată pentru drumurile județene de la 300 de milioane de lei, la 600 de milioane”, spune Benedek.

Deputatul UDMR spune însă că numeroase cifre, dacă nu sunt acoperite de realitate, vor deveni foarte periculoase pentru România. ”Pot să vă dau câteva exemple. Paritatea leu/euro cu care e construit bugetul este de 4,67 de lei. Dacă mă uit acum, schimbul se face undeva la 4,76. Este preconizată o creștere economică 5,5%. Anul trecu, creșterea a fost de 4,5%. Sunt niște semne de întrebare foarte reale, mai ales dacă ținem cont de ce s-a întâmplat anul trecut. Pe anul 2018 era estimată o inflație de 2,8%, și a ajuns la 4,63%”, spune Benedek Zacharie.

O altă problemă semnalată de reprezentantul UDMR în Camera Deputaților ține de surplusul de 13 miliarde de lei blocați, cel puțin pe hârtie, bugetelor locale. ”Vorbim de aproximativ 3 miliarde de euro, bani alocați pentru a acoperi investițiile realizate din fonduri europene. Dacă vom considera o cofinanțare de 10% pentru autoritățile locale, atunci reiese că în acest an vom putea avea investiții de 30 de miliarde de euro. Mi se pare foarte puțin realist. În plus, am văzut că la Ministerul Transporturilor s-au alocat foarte mulți bani pe lucrări inexistente. Sunt lucruri care nu se mișcă în realitate de 20 de ani, dar care sunt acum bugetate. Mie îmi este foarte clar că acești bani nu vor fi folosiți niciodată, însă apar în statistici. Nu știu ce se va întâmpla în realitate, dar așa cum arată pe hârtie bugetul nu este deloc catastrofal, așa cum se spune”, a concluzionat Benedek Zacharie.

Bugetul pe 2019 a fost votat de parlament și se află pentru promulgare la Președintele României.

Cum arată banii destinați autorităților locale:

 

Impozitul pe venit (cote I.V. - estimat 22.219.947 mii lei) se distribuie 100% astfel:

  • 15% - la bugetul județului, venituri proprii ale consiliilor județene
  • 60% - bugetele locale ale municipiilor, orașelor, comunelor – venituri proprii
  • 17,5% - se distribuie bugetelor locale (județ, mun., comune, orașe) pentru echilibrare, astfel:
    • județ 450 lei/loc., maximum 275 milioane lei/județ;
    • minimum 12 mil.lei pentru municipii;
    • minimum 6 mil.lei pentru orașe;
    • 1000 lei/loc., minimum 2 mil.lei pentru comune.
  • 7,5% - se împarte în mod egal între județe (max. 28,5 mil. lei/județ), de unde se echilibrează, prin hotărâre a consiliului județean, bugetele locale pentru finanțarea:
    • proiectelor de dezvoltare locală
    • proiectelor de dezvoltare a infrastructurii locale (incl. cofinanțare)
    • cheltuieli de funcționare
TVA (estimat 14.792.100 mii lei) defalcat pe destinații astfel:
  • 938,8 mil.lei pentru cheltuieli descentralizate la nivelul județelor*) - anexa 6
  • 665,2 mil.lei pentru cheltuieli descentralizate la nivelul orașelor, comunelor si municipiilor**) – anexa 5
  • 409,6 mil.lei pentru echilibrare anexa 7 - (în completarea veniturilor proprii din taxe/impozite locale și 17,5% din impozitul pe venit, inclusiv pentru bugetele de funcționare, precum și pentru acoperirea diferențelor cote IV+sume TVA 2018 mai mici față de 2019)
  • 600 mil.lei pentru drumurile de interes local –anexa 6 - a 30% lungimea drumurilor și 70% invers proporțional cu capacitatea financiară
 

*) următoarele cheltuieli se finanțează din venituri proprii, inclusiv din TVA defalcat

- sistemul de protecție a copilului

- centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap

- completarea drepturilor salariale pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult din țară

 

**) din veniturile proprii, inclusiv TVA defalcat se asigură fondurile pentru:

finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

konrad

Acum 5 ani

Daca taceai filozof ramaneai... Zaharie draga! daca nu cunosti un domeniu, nu-ti da cu parerea ca devi penibil, asa ca acum.
Raspunde

Arpad

Acum 5 ani

Oare ce spun locuitorii din Harghita (ca acolo ai fost votat, nu?) ca ai cabinet in Sibiu ? sau ai si acolo si aici, ceea ce nu este tocmai legal. Lor le vorbesti despre autonomie si noua de bugete! Hai sa fim seriosi, nu faci decat jocul PSD. Lupul in blana de oaie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus