Joi,
10.10.2024
Partial Noros
Acum
26°C

Două milioane de euro. Șefi puși să dea înapoi sporurile primite pentru “ore suplimentare“

Două milioane de euro. Șefi puși să dea înapoi sporurile primite pentru “ore suplimentare“

În afară de banii pe care șefii Romgaz și i-au acordat în mod nelegal drept spor pentru lucru peste programul normal, judecătorii au stabilit că în bugetul societății trebuie returnate și biletele de avion către concedii, care au fost decontate unora dintre angajații societății cu sediul central la Mediaș.

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au decis, definitiv, că inspectorii Camerei de conturi din Sibiu au avut dreptate atunci când au cerut conducerii Romgaz să dea înapoi o parte din sporurile încasate pentru “muncă sistematică peste programul normal de lucru“. Decizia vine în urma unui proces de peste doi ani, deschis de Romgaz împotriva unui raport de control întocmit de Camera de conturi Sibiu (CCS) în anul 2016. Pe fond, Tribunalul Sibiu a anulat o parte din deciziile emise de CCS, dar la recursul judecat la Alba Iulia, dreptatea a fost acordată în întregime inspectorilor Camerei de conturi.

Prejudicii de peste 200 de milioane de lei

În primăvara lui 2016, inspectorii CCS au făcut naveta la Mediaș, la sediul SNGN Romgaz, timp de aproape două luni, în cadrul unei misiuni de audit public extern care a vizat modul de cheltuire a banilor societății pe o perioadă de mai mulți ani.

Printre abaterile constatate de reprezentanții CCS, cea mai costisitoare este cea referitoare la livrarea unor cantități de gaze din producția internă mai mare decât obligația legală. Acest gaz, realizat din producția internă, a fost vândut pe piața reglementată la un preț mai mic decât cel de pe piața liberă, au arătat reprezentanții CCS. Care au stabilit că, în acest mod, în perioada 2013 – 2015 s-a adus societății un prejudiciu total de peste 177,9 milioane de lei (cu tot cu TVA). Tot în rândul marilor abateri s-ar putea înscrie și cele aproape 15 milioane de lei, care ar fi trebuit repartizate drept dividende, deoarece respectivele sume nu au mai fost investite, așa cum se prevedea inițial. Dividendele de 15 milioane de lei ar fi trebuit să ajungă la Ministerul Economiei (70,01%), Fondul Proprietatea (14,99%) și la restul acționarilor persoane fizice și juridice (15%).

Sporuri pentru prea multă muncă. Alături de bonusuri

În ceea ce privește modul în care banii Romgaz au fost deturnați înspre folosul unora din conducerea societății, auditorii din cadrul CCS au stabilit – în cadrul controlului de acum trei ani – că șefii societății și-au acordat în mod nelegal sporuri. “SNGN Romgaz SA a acordat persoanelor cu funcții de conducere un spor pentru lucru sistematic peste programul de lucru, fără ca acest timp să fie demonstrat prin documentele legale de evidență din care să rezulte timpul efectiv lucrat peste programul de lucru“, se arată în raportul de control din 2016. Valoarea totală a acestor sporuri acordate nelegal este de peste 9,1 milioane de lei, au socotit auitorii CCS pentru anii 2013 și 2014.

De amintit că, în afara acestor sporuri pentru orele suplimentare de lucru, șefii cei mari ai Romgaz beneficiau, anual, și de bonusuri pentru îndeplinirea anumitor criterii de performanță. Spre exemplu, în 2016, pe lângă salariul total de 945.118 lei, directorul general Virgil Metea (foto) a mai primit și un bonus de 779.552 de lei, acordat ca urmare a rezultatelor obținute de compania la a cărei conducere a fost. Selecționat director al Romgaz în 2013, Virgil Metea a fost înlăturat de la conducerea societății la finele anului 2017, în urma unei decizii a Consiliului de administrație. Printre motivele invocate de membrii CA pentru înlăturarea lui Metea s-a aflat și raportul Curții de conturi în discuție.

Acum, Virgil Metea spune că nu are prea multe a comentat. “Felul în care s-a judecat acest proces surprinde și pe mine. La Tribunalul Sibiu s-a dat o decizie, pentru ca acum, la Curtea de Apel, situația să se întoarcă cu 180 de grade. Referitor la acele sporuri, acestea au fost acordate deoarece la venirea mea acestea erau prevăzute în contractul colectiv de muncă“, a declarat Virgil Metea pentru Turnul Sfatului.

decizie ccs

Și banii de bilete de avion pentru concedii trebuie recuperați

Șefii – foști sau actuali – din conducerea Romgaz vor mai trebui să returneze Romgaz și suma de 353.956 de lei. Aceasta a fost acordată, în 2015, unora dintre angajații societății pentru decontarea unor bilete de avion cumpărate pentru “tratament sau odihnă în afara țării“. Asta deși în contractul colectiv de muncă este precizat că “în cazul biletelor de tratament sau odihnă, în stațiuni din afara țării, decontarea transportului se face până la aeroport sau până la punctul de ieșire din țară“.

Printre banii care mai trebuie recuperați în urma controlului CCS și a proceselor ce au urmat mai intră și cei peste 620.000 de lei pe care Romgaz i-a plătit casei de avocatură Boștină și Asociații, în perioada 2013 – 2015. Banii au fost plătiți pentru servicii de consultanță și asistență, fără să se obțină aprobările ordonatorului principal de credite și deși Romgaz avea un departament juridic în cadrul căruia lucrau nouă persoane, au mai arătat reprezentanții CCS.

În fine, de la SC Foraj Sonde SA Craiova, Romgaz mai trebuie să recupereze 1,05 milioane de lei, banii fiind plătiți în cadrul unui contract drept contribuții sociale aferente salariilor, cu toate că sumele erau încadrate la “utilaje“ și “transporturi“.

“Temeinică e prima soluție“

În baza controlului derulat în perioada martie – mai 2016, Camera de CCS a demis decizia referitoare la abaterile mai sus descrise în iunie 2016. Decizia a fost contestată la Curtea de Conturi de către conducerea Romgaz la jumătatea lunii iunie 2016. Două luni mai târziu, Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a respins contestația formulată de Romgaz.

Prin urmare, Romgaz a cerut anularea deciziei CCS la Tribunalul Sibiu, în cadrul unui proces care a început în septembrie 2016 și s-a încheiat în iulie 2018. Tribunalul Sibiu a admis o parte din pretențiile Romgaz. Astfel, la Sibiu au fost anulate prevederile referitoare la cele 14 milioane de lei dividende nerepartizate și la cele aproape 178 de milioane de lei prejudicii prin vânzările pe piața reglementată. În plus, Tribunalul Sibiu a admis ca din cele peste nouă milioane de lei alocate drept sporuri în mod nelegal să fie scăzută suma de 1,8 milioane de lei.

Împotriva hotărârii Tribunalului Sibiu au formulat recurs atât Romgaz, cât și Curtea de Conturi. Procesul s-a derulat la Curtea de Apel Alba Iulia și s-a încheiat pe 19 februarie, când a fost admis recursul formulat de Curtea de conturi.

Acum, actuala conducere a Romgaz arată că va respecta deciziile instanței, deși cosideră că decizia Tribunalului Sibiu a fost cea mai apropiată de adevăr. “Ca urmare a situaţiei date, Romgaz cu bună credință, va acționa în consecință, şi va respecta atât Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia, cât şi obligaţiile ce îi revin din punerea în aplicare a Deciziei Curţii de Conturi, chiar dacă, în aprecierea societăţii soluţia temeinică şi legală era cea pronunţată de prima instanţă. Societatea consideră temeinică soluţia primei instanţe, înrucât aceasta a fost pronunţată cu luarea în considerare a argumentelor legale ale societăţii, precum şi în baza unei expertize judiciare tehnice administrate în cauză, expertiză care confirmă faptul că nu există prejudiciu care să rezulte din activitatea de comercializare gaze“, se arată într-un comunicat remis de Romgaz redacției Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

yyy

Acum 5 ani

Asta e Romania unde niste ciumpalaci cu ciorba in mustata de la Curtea de Conturi vin cu pretentii de semizei la firme mici dar mai ales mari si cer ca totul sa fie facut cu oameni competenti, cinstiti si, neaparat ieftini. Nu stiu daca managerii de la Romgaz si-au atins indicatorii de performanta asta ramane sa judece si sa recompenseze/amendeze actionarii insa...nu poti avea o firma de calibru Romgaz de la care ai asteptari de "Campion national", "jucator regional" care sa nu angajeze, de ex, cheltuieli serioase pe partea judirica. Sa iasa Curtea de Conturi sa spuna cati din aia 9 juristi din Medias stiu o Limba straina, cati au negociat contracte de achizitii sau de asociere cu entitati straine, cati au pledat la bara in cazru similare cu, in exemplul de fata Bostina. Mai departe, vrem manageri care nu sunt coruptibili de alde Eon, Gazprom, MVM, Mercuria, dar in acelasi timp sa mearga in concediu la Sovata, sa isi porneasca masina la manivela si sa manace paine cu salam pe capota pt ca ei sunt prost platiti. La fel, vrem oameni dedicati dar nu se platesc ore suplimentare, daca cineva isi inchipuie ca se face performanta cu directori/manageri care lucreaza de la 9 la 15.30 e un idiot sau un comunist. O ipocrizie cumplita...
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

Se vede de la o posta ca esti postac. Curtea de conturi tocmai asta trebuie sa faca.Cum si pe ce se cheltuies banii statului. Curtea de conturi nu verifica nicio firma mica, ci doar pe acelea "de stat". Juristii aia de care vorbesti tu daca nu sunt competenti sa fie schimbati cu altii. Sau daca tot vor sa angajeze firme externe, sa o faca legal. Ia zi, crezi ca au ajuns pe bune sa fie abonati la contracte cu statul? https://jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/anchete/avocatul-doru-bostina-la-a-treia-condamnare-consecutiva-740290.html Salariu de 945.118 lei/an, 78.759/luna sau 17.500 euro/luna eu cred ca e mai mult decat decent pentru orice firma din romania.
Raspunde

un sas

Acum 5 ani

Jumatate din angajatii de la Romgaz sunt pe pile si neamuri...ci care mai stiiau ceva meserie sunt in pensie sau au decedat.Cati bani sau facut ...si furat la Romgaz Mediasul trebuia sa fie ca si LAS VEGAS ..cu centura ocolitoare SUSPENDATA si METROU pana la Sibiu....Dar sa facut un palat de sticla iar pe santier vai de capul lor saracii sondori...
Raspunde

edy

Acum 5 ani

yyy, ma cuprinde o mila cand citesc..... Mare performanta sa scoti gazul si sa.l vinzi. Ciumpalacii acestia pusi politic nici in piata de legume nu ar face fata la concurenta. Da cei din linia doi si trei din system merita mai mult.ei duc gruel si fac sistemul performant. Asa ca nu mai ridica osanale, fiind dintre ei in mod sigur sau bucurandu.te de privilegiile lor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

yyy

Acum 5 ani

tipule, plin de specialisti aici, cu tine in frunte vreau doar sa mentionez, ca aici nu vorbim de gaze dinalea de la tine din sufragerie dar daca esti plin de mila, aprinde si o lumanare si cu domnul inainte
Raspunde

edy

Acum 5 ani

yyy, din pacate se vede ca esti putin cretinel. Eu vorbeam de chiar de ROMGAZ,de cumetrii si specialist pusi de partied dupa 1989.PDSR,PD,PNL iarPD,PSD ....transportul si inmagazinarea se chama tot servicii in scopul comercializarii fraere. CAT DESPRE GAZUL DIN SUFRAGERIE FRAERE, aici v.au luat cascavalul nemtii. PA.
Raspunde

yyy

Acum 5 ani

urmareste cu atentie cum un idiot care se crede destept, isi termina argumentele si incepe sa injure sau sa jigneasca (asa ca tine) https://twitter.com/nowthisnews/status/1098354862364839936 daca nu stii engleza, cheama un prieten sa iti traduca (daca stii, ma tem ca pana acum nu ti-a folosit la nimic)
Raspunde

John

Acum 5 ani

In timp ce romanasul ala amarat munceste la greu pe minim pe economie domn director se gandeste pe unde sa mai plece cu zdreanta de nevastasa pt ca este plictisit de Romania. Banii inapoi fetitelor si nu mai plangeti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus