Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sibianul care a fondat un start-up în Germania la care se înghesuie investitorii: 50 de milioane de dolari în 5 ani

Sibianul care a fondat un start-up în Germania la care se înghesuie investitorii: 50 de milioane de dolari în 5 ani

A plecat din Sibiu în anul 2009 după ce a absolvit Liceul „Stefan Ludwig Roth” din Mediaș, iar astăzi conduce una dintre marile companii IT aflate în primele 50 din Europa cu cele mai mari creșteri. Vlad Lata lucrează la un start-up pe care l-a fondat în Germania împreună cu alți doi tineri, companie ce a reușit recent să adune o investiție de 13 milioane de dolari. Sibianul spune că nu se vede revenind în România, deoarece crede că munca sa din străinătate va avea un impact mai mare pentru țara de origine.

Compania pe care a fondat-o Vlad Lata se numește KONUX, un start-up IT care dezvoltă o tehnologie de monitorizare a căilor ferate. Sistemul este folosit de mai multe țări europene printre care Germania și Suedia. Sediul central este la Munchen, acolo unde se dezvoltă soluţia care foloseşte inteligenţa artificială pentru a monitoriza traficul feroviar, astfel încât acesta să fie fluidizat şi să se evite întârzierile.

Startup-ul a fost fondat în anul 2014 de către trei parteneri: Andreas Kunze, Vlad Lata și Dennis Humhal.

KONUX Founders Andreas Kunze, Vlad Lata, Dennis Humhal

„Misiunea noastră este de a contribui la aceea ca industria feroviară să opereze cu cea mai mare precizie: punctualitatea trenurilor și capacitatea rețelei prin planificarea de întreținere predictivă și o utilizare optimizată a căilor ferate”, spune Vlad Lata.
Plecarea din România - o decizie grea, dar benefică

Vlad Lata a plecat din Sibiu după absolvirea liceului pentru a-şi continua studiile la Universitatea Tehnică din Munchen, iar apoi la Universitatea Berkeley, în California, urmând apoi și un al doilea master de management în tehnologie la Centrul pentru Tehnologie Digitală și Management din Munchen.

„Eu am plecat din România când aveam 18 ani pentru studii. A fost o decizie destul de dificilă atunci, dar s-a dovedit a fi benefică pentru mine”, concluzionează astăzi tânărul.

Într-adevăr, datorită muncii și perseverenței, astăzi compania la care lucrează Vlad Lata reușește să adune milioane de dolari din finanțări pentru a-și dezvolta și extinde produsele, ajungând de la momentul fondării și până în prezent la finanțări totale de peste 50 milioane de dolari. La începutul lunii februarie, într-o nouă rundă de finanțări, mai multe fonduri de investitii mari au decis să investească în KONUX aproape 13 milioane de dolari, printre care New Enterprise Associates (NEA), Upbeat Ventures, MIG AG şi Alibaba Group. În urma acestei investiţii, start-up-ul intenționează să intre pe piața chineză, care detine unul dintre cele mai mari sisteme de căi ferate.

„Datorită noii investiții, care se adaugă la alte 20 de milioane de dolari pe care i-am adunat cu 10 luni în urmă, devenim mult mai puternici financiar, ceea ce ne va permite să ne extindem portofoliul de produse și să accelerăm extinderea noastră pe piața internațională, inclusiv în China. China este cea mai mare piață din domeniul feroviar și care este în creștere rapidă, de aceea este una importantă pentru noi”, ne-a explicat Vlad Lata.
De ce a ales Germania

L-am întrebat pe Vlad dacă lui și celor doi parteneri i-au fost ușor sau greu să înființeze un start-up în Germania, dar mai ales cum au reușit să obțină succesul pe care îl au astăzi.

„Provocările au fost evidente: noi eram o echipă de tineri care se angaja să rezolve o mare problemă industrială. A trebuit să creștem mult ca și antreprenori și să învățăm cum să recrutăm cei mai buni oameni și să le insuflăm succesul la locul de muncă și să ne ajutăm să învingem ca și echipă. Pentru noi principiul este următorul: Oamenii pe primul loc, produsul pe locul doi și atunci și profitul va veni.

Eu am ales Germania pentru că mi-a oferit posibilitățile care nu erau în România atunci și care m-au pus în situații din afara zonei mele de confort. Eu sunt dintre cei care chiar cred că în viață înveți tot timpul, iar studiind în Germania m-a ajutat să-mi întăresc acest crez și am avut șansa să cresc în fiecare zi”, ne-a răspuns tânărul.

Vlad nu se vede revenind în România, însă contribuția sa pentru țară deja se vede – KONUX are o echipă de dezvoltatori de softuri în România.

„Acum eu sunt în totalitate concentrat ca să ajut echipa să construim o companie ce să atingă întregul ei potențial. Înainte avem mult de muncă și sunt foarte bucuros să fac parte din această poveste, având oportunitatea de a lucra pentru atingerea scopurilor noastre. În viitor, eu nu mă văd întorcându-mă în România, deoarece sunt convins că pot face mult mai multe și cu un impact mai mare pentru cultura și viitorul României - muncind mult și crescând oameni buni care să rezolve probleme mari. În prezent, noi avem o echipă KONUX de dezvoltatori de softuri în România”, a adăugat Vlad Lata.

Despre KONUX: KONUX își are sediul în Germania, de unde și operează o echipă de aproximativ 40 de oameni. Echipa din România este compusă din zece oameni. Start-up-ul intenționează să mai angajeze în jur de 20 de oameni în acest an în echipele internaționale. De la înființare, KONUX a reușit să strângă peste 50 de milioane de dolari de la investitori de top din lume și a fost plasat de Forumul Economic Mondial în clasamentul celor mai inovative 30 de start-up-uri din lume.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

dd

Acum 5 ani

Un exemplu pentru tineri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus