Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Dan Fleșeriu, antrenor BC CSU Sibiu: „Anul acesta se și simte la fiecare meci că avem șanse să câștigăm o medalie”

Dan Fleșeriu, antrenor BC CSU Sibiu: „Anul acesta se și simte la fiecare meci că avem șanse să câștigăm o medalie”

BC CSU Sibiu este în fruntea clasamentului la momentul actual, galben-albaștrii bucurându-se, alături de suporteri, de un parcurs excelent până acum. Speranța lui Dan Fleșeriu, antrenorul echipei sibiene de baschet, este ca echipa să rămână în formă în următoarele meciuri și să evolueze cât mai mult pe teren. Următoarea partidă se va disputa la începutul lunii martie, în deplasare, cu U BT Cluj Napoca. 

Mereu dedicat echipei sale, atât în timpul meciurilor cât și în afara lor, antrenorul Dan Fleșeriu caută întotdeauna cele mai bune soluții pentru ca echipa să ajungă cât mai aproape de marele titlu. Spune că banii nu contează atât de mult pe cât contează dedicarea și dorința de a evolua, de a rămâne în top. Reporterul Turnul Sfatului a vorbit cu antrenorul sibian despre jucătorii săi, regula U23 și despre problemele pe care echipa le mai are de rezolvat pentru a ajunge la marele titlu.

Cât de mulțumit ești de modul în care se prezintă echipa până acum? De ce ai adus încă un jucător?

Am fost și sezonul trecut și acum două sezoane în perioada asta tot în vârful clasamentului, dar asta nu înseamnă nimic deocamdată. Foarte mulți dintre antrenori spun că play-off-ul e cel mai important și așa și este, mai ales când ai echipa completă, când ai suficient de mulți jucători în așa fel încât dacă cumva se accidentează unul sau au altfel de probleme, jucătorii să poată să fie înlocuiți. Acesta este și motivul pentru care am ales să aducem și al șaptelea străin. Dacă avem probleme cu vreunul dintre ei, celălalt va putea să îi ia locul.

De ce Daniel Ewing?

Căutam un jucător foarte experimentat, conducător de joc dar să poată să joace și cel puțin încă o poziție, să fie apărător bun, pentru că toți ceilalți sunt apărători buni și dacă trebuie să înlocuiască pe cineva, să nu pierdem acolo, să fie suficient de înalt, să aibă un procentaj bun la aruncările de la distanță dar să aibă și recuperări, pentru că acesta e profilul lui Hardy de exemplu, cu foarte multe recuperări, lui Pratt cu recuperări și assist-uri, ambii cu o apărare foarte bună sau al lui Tamulis cu shoot foarte bun de afară. Dacă oricare dintre ei trebuie înlocuit, ideea este să nu pierdem. Era foarte greu de găsit tipul acesta de jucător. Daniel are experiență de NBA, de Euroligă, Eurocup, chiar dacă nu mai este tânăr cu siguranță ceea ce poate să aducă el pentru Hardy, Pratt și Tamulis, va fi extrem de important.

Care sunt problemele pe care le are echipa la momentul actual?

Apărarea colectivă este mai slabă decât ne-am fi așteptat asta și pentru că fiecare dintre ei știe că celălalt e apărător bun și nu dau 100%. Lucrul acesta nu e tocmai ceea ce ne dorim acum, dar cred că până în play-off se vor activa toți și vom face o apărare mai bună. Trebuie să jucăm în viteză și mai mare, pentru că avem recuperări multe, dar mai puține puncte înscrise pe contraatac decât în sezoanele trecute. E adevărat că sezonul acesta avem și mai multe opțiuni și pentru atacurile poziționale și atunci nu suntem așa de sub presiune sau stresați că nu știm ce vom face pe contraatac, dar cred că și aici vom crește puțin. Dacă le rezolvăm pe acestea două, cred că vom fi destul de periculoși pentru oricare dintre adversari.

Ca antrenor ai ceva să îți reproșezi?

Toate înfrângerile pe care le facem mi le reproșez eu în primul rând, pentru că 100% erau alte feluri de a aborda respectivele meciuri. 100% puteam să antrenez echipa mai bine în așa fel încât să nu se accidenteze sau să nu existe probleme în momentele importante. Este un proces din care învăț în fiecare săptămână, nu doar în fiecare sezon. La fel cum jucătorii devin mai experimentați de la un sezon la altul, la fel și noi antrenorii creștem și devenim mai buni, cu speranța că vom crește și ca echipă de la un sezon la altul.

Pe de altă parte, ai doi jucători convocați la națională. Te bați și pe tine pe umăr pentru asta?

Când Radu Paliciuc a fost convocat prima dată la lotul național și a și jucat, mi-a trimis un mesaj de mulțumire și de recunoaștere a muncii pe care am făcut-o împreună. Mi-a spus că mi se datorează și mie acea convocare. I-am spus că nu e adevărat, pentru că eu fac același lucru pentru toți și cu toți jucătorii. Faptul că unul sau celălalt joacă mai bine într-o perioadă din campionat sau ajunge la națională se datorează exclusiv fiecăruia dintre ei. Noi ca antrenori facem tot ce putem să-i ajutăm, iar jucătorii reacționează fiecare diferit.

Suporterii se bucură mereu când văd că îți crește barba. Ai speranța că o vei putea lăsa să crească până la finalul sezonului?

Să vedem. Cred că play-off-ul va fi cel mai important. Dacă până în play-off vom mai pierde un meci în campionatul regulat, n-aș vrea și în cupă, sau să pierdem un meci din tur-retur în cupă, dar să ne calificăm, barba va mai dispărea. Ideea de bază va fi ca în sfârșitul campionatului să putem sărbători și să sperăm că barba va fi acolo.

Cum vezi meciurile cu Craiova din Cupă?

Craiova e o echipă puternică sezonul acesta, cu jucători experimentați. Într-un meci tur-retur nu ar trebui să fie surprize foarte mari și cred că suntem favoriți, deși am pierdut un meci pe terenul lor la începutul campionatului, dar de atunci și noi ne-am mai îmbunătățit jocul. Dacă nu vor mai face nicio altă modificare în lot, repet, cred că suntem favoriți, dar sunt o echipă grea. Puteam să avem norocul să picăm și cu echipe mai puțin periculoase decât Craiova. Au un antrenor bun, au jucători cu experiență, îl au pe Igor (n.r. Igor Mijaljovic), fost jucător de-al nostru, care ne cunoaște și îl cunoaștem… va trebui să dăm foarte aproape de 100% ca să putem trece de ei.

Cât de bine funcționează regula U23? Vezi o evoluție mai bună a tinerilor jucători?

Noi am ales sezonul acesta să mergem cu majoritatea jucătorilor sub 23 de ani, doar Mirel Dragoste este peste, dar nici el nu e cu mult mai mare, tocmai pentru a crea o concurență foarte mare între jucătorii de sub 23 de ani, pentru a avea continuitate și pentru sezoanele următoare, pentru că majoritatea vor fi sub 23 și în sezoanele care vin și au contracte cu Sibiul pe mai multe sezoane și pentru că dacă regula ne obligă să fie 20 de minute în teren un jucător de U23, era foarte greu de folosit un alt jucător în prima parte a jocului care să nu fie de U23. Dăm credit celor tineri și nu ne-au dezamăgit deloc. Lucas Tohătan a jucat foarte bine în ultimele meciuri, Gavriloaia chiar ne-a surprins cu evoluții foarte bune la nici 18 ani – a făcut majoratul între timp, la noi – de Brosser știam că poate să joace bine, dar nu e foarte constant pentru că la el concentrarea nu se poate întinde pe durată foarte lungă, dar sunt meciuri în care ajută foarte mult echipa.

Cum stați din punct de vedere financiar?

Bugetul a crescut de la an la an, nu într-un mod extrem cum e la alte echipe care își dublează sau triplează banii. Noi am crescut constant și cred că e mai sănătos așa, decât să dispărem după un sezon sau două. Nu am ajuns la un buget cum au Clujul, Oradea sau poate chiar cum avea Steaua, dar suntem în creștere și se vede asta pe lotul pe care îl avem. Anul acesta se și simte la fiecare meci că avem șanse să câștigăm o medalie în primul rând pentru că avem opt, nouă, zece jucători în rotație care pot oricând să facă diferența în joc. Asta evident costă mai mult decât în sezoanele trecute.

E mai ușor acum să găsești jucătorii pe care ți-i dorești, având un buget mai mare?

Nu neapărat. Exemplul cel mai bun este Clujul, care are un buget mai mult decât dublu față de noi și totuși diferența dintre jucătorii lor și ai noștri nu este atât de vizibilă. Cel puțin nu deocamdată. Nu știu dacă un buget mai mare îți garantează că vei și găsi cei mai buni jucători de pe piață. Evident că dacă ai 5 lei pentru un jucător, te uiți la unul care teoretic cere 7 lei sau 8 lei. Dacă ai 3 lei, te uiți la unul care cere 5 lei. Atunci s-ar putea să ai norocul să găsești un jucător care de fapt ar putea valora dublu cu un preț mai mic sau invers, să găsești un jucător care nu valorează în sezonul respectiv nici măcar jumătate din cât primește. Depinde foarte mult și de coechipieri, de chimie, de ceea ce noi ca antrenori le cerem lor și cât de dispuși sunt ei să dea.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus