Duminică,
29.05.2022
Acum
0°C

Protestele se extind: judecătorii Tribunalului se adresează CSM-ului. “Protestăm până se schimbă ceva“

Protestele se extind: judecătorii Tribunalului se adresează CSM-ului. “Protestăm până se schimbă ceva“

La o săptămână după ce Judecătoria a fost prima instituție din sistemul juridic sibian care a reacționat împotriva normelor de modificare a legilor Justiției, magistrații din instanța ierarhic superioară anunță că s-au întrunit în adunare generală pentru a lua o poziție față de cele mai recente acțiuni ale Executivului. Magistrații Judecătoriei par mai hotărâți, însă, în demersul său și arată că sunt hotărâți să își continue protestele.

Judecătorii Tribunalului Sibiu s-au reunit într-o adunare generală convocată de o treime dintre magistrații instanței, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului în cursul zilei de vineri. Adunarea generală a avut loc în cursul zilei de marți și a avut drept subiect de discuție analiza efectelor OUG 7/2019, prin care sunt modificate toate cele trei legi ale Justiției. În urma discuțiilor, a fost adoptat un punct de vedere care urmează a fi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii – secția Judecători. În adresa ce urmează a fi transmisă la București, judecătorii Tribunalului Sibiu arată că pentru ei este evident faptul că prevederile ordonanței inițiată de ministrul Tudorel Toader nu are niciun fel de caracter de urgență, cu excepția prevederilor referitoare la admiterea în magistratură (prevederi care, de fapt, nu sunt contestate de nimeni din sistemul juridic românesc).

În aceeași adresă, magistrații Tribunalului vor arăta că sunt nemulțumiți de lipsa de transparență în care acest act normativ a fost adoptat. “Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu (...) îşi exprimă îngrijorarea faţă de nerespectarea de către puterea Executivă a principiului cooperării loiale, prin adoptarea actului normativ menţionat în mai puţin de 24 ore, de la momentul solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii, punând acest organism în imposibilitatea practică de a-l formula, fiind considerată o lipsă de transparenţă, aceasta fiind a doua ordonanţă de urgenţă a Guvernului României prin care se aduc modificări legilor justiţiei“, se arată în comunicatul Tribunalului.

Totodată, judecătorii sibieni arată că Ordonanța redactată sub îndrumarea lui Tudorel Toader este neconstituțională, prin faptul că subordonează – în cele din urmă – justiția politicului. Judecătorii sibieni au redactat această idee în termeni juridici, invocând “modul de nerespectare a dispoziţiilor art.132 alin.1 din Constituţie şi a Deciziei nr.33/2018 a Curţii Constituţionale a României prin eliminarea controlului ierarhic superior al actelor emise de procurorul şef al Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie“.

În fine, judecătorii sibieni mai arată că anumite prevederi ale OUG 7/2019 nu sunt deloc justificate, fiind ambigui și intrând în conflict cu alte prevederi legale. “Privind condiţia de «buna reputaţie», necesară menţinerii în funcţie, se impune definirea unor criterii transparente de apreciere, mai mult că o atare situaţie este deja reglementată, fiind o faptă disciplinară (art. 99 lit. a din L.303/2004), ce atrage răspunderea magistratului gradual, raportat la gravitatea abaterii. În acest context nu este justificată nici adoptarea modificării în regim de urgenţă şi nici explicabilă introducerea unei condiţii a cărei neîndeplinire conduce direct la excluderea din magistratură, atâta timp cât există deja reglementată o procedură cu acelaşi rezultat posibil, dar în concordanţă cu gravitatea abaterii disciplinare“, se mai arată în comunicatul Tribunalului Sibiu.

Codruța Kovesi, un imbold pozitiv

La finele acestei săptămâni, alături de judecătorii din cadrul Judecătoriei Sibiu, la protestul de 15 minute au ieșit și magistrați din cadrul Tribunalului Sibiu. Referitor la proteste, adunarea generală a Tribunalului Sibiu nu a luat o decizie, lăsând la latitudinea fiecărui magistrat formele de protest adoptate.

În acest context, magistrații Judecătoriei par mai determinați în acțiunile lor. “Protestăm până se schimbă ceva. Nu știu dacă vom ajunge la forme mai radicale de protest. Depinde și de amploarea pe care o va lua în țară“, au declarat pentru Turnul Sfatului, magistrați care au ieșit vineri în fața sediului de pe Calea Dumbrăvii.

Referitor la amenințările venite dinspre reprezentanți ai PSD, precum Eugen Nicolicea, care a anunțat că legea prevede inclusiv pedepse cu închisoarea pentru magistrații care protestează, judecătorii sibieni nu s-au arătat intimidați. “Am citit titlul în presă, nici nu am considerat că merită să citesc mai mult“.

Un alt efect, însă, l-a avut succesul Codruței Kovesi, fosta șefă a DNA, în parcursul său către șefia Parchetului European, fiind în acest moment principala candidată pentru acest post. “E un semn de recunoaștere a magistraturii românești, cel puțin a unei părți a magistraturii. Și evident că acesta contează“.

Spre diferență de magistrații Tribunalului, cei ai Judecătoriei au decis să suspende activitatea în fiecare zi, timp de o oră, în perioada 4 – 8 martie 2019, ca formă de protest împotriva modificărilor aduse de OUG 7/2019. Pe 8 martie ar urma să aibă loc o nouă adunare generală a Judecătoriei Sibiu, în care să fie reanalizată situația și “adoptarea unor noi forme de protest, după caz“, după cum se arată într-un comunicat al Judecătoriei.

La nivel național, numeroase instanțe, dar și parchete, au anunțat diferite forme de protest împotriva modificărilor aduse la legile Justiției.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Voltaire

Acum 3 ani

Protestati pana se aplica legea. :)
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

hotzi si altii bagati mare ca astia sint in greva,nu va judeca nime
Raspunde

Toma

Acum 3 ani

Vai,cata ignoranta!Cum sa nu asculti de marii juristi ai neamului?Ilustrii Nicolicea,Iordache si Serban Nicolae!Oameni care au scris tratate de drept!Sau pe gigantii corifei ai dreptatii Tudorel si Valer?Trebuie sa avem mare grija cu aceste somitati;cred ca toate tarile au pus ochii pe ei!Ca nu fie furati de straini ar fi bine sa-i "ascundem"la Aiud sau Rahova!
Raspunde

Bravo

Acum 3 ani

Foarte bine, in sfarsit protesteaza si ei. Ar fi bine sa nu inceteze, pana acest PSD, adunatura penala nu va fi cercetata penal si scoasa in afara legii, precum PCR, ca tot aia sunt.
Raspunde

Rousseau

Acum 3 ani

Am fost pesedist multi ani. Pe interes, recunosc. Dar ce face dragnea si clica lui de lachei acuma e impotriva Romaniei. sunt absolut sigur ca o sa se produca schimbari mari la urmatoarele alegeri, sunt multi ca mine. Nu merita sa devii sluga pentru dragnea
Raspunde

Topor

Acum 3 ani

...pana se schimba VREMEA !!
Raspunde

Klara

Acum 3 ani

Pot fi diminuate salariile proportional cu timpul de lucru!Executivul Romaniei este cel care gestioneaza banii,deci pot fi solutii finnanciare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus