Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a demarat procesul de selecție Erasmus+ pentru anul academic 2019-2020. Cei interesați au venit azi la sediul Serviciului Relații Internaționale și Programe Comunitare (SRIPC), în clădirea Rectoratului, unde au aflat mai multe destalii despre desfășurarea mobilităților de studiu și practică Erasmus+. Tineri care s-au întors recent din Portugalia, Italia sau Cambodgia le-au povestit actualilor studenți din primii ani de studiu despre experiența lor.
La evenimetul informal SRIPC au venit mai mulți studenți, aproape convinși că în acest an vor depune dosarul pentru a pleca la studii - pentru un semestru sau un an - într-o universitate europeană. Aceștia i-au ascultat cu interes pe unii dintre studenții sibieni reveniți nu demult din străinătate, de la care au vrut să afle dacă urmează să facă alegerea corectă. „E chiar necesară și vă îndemn să profitați”, le-au sugerat foștii studenți care au revenit în Sibiu cu un bagaj întreg de experiențe.
Înainte de aceasta însă, Dana Preda, director al Departamentului Relații Internaționale al ULBS, le-a explicat tinerilor de ce programul Erasmus+ este unul care „o să vă schimbe destinele”.
„Cred foarte mult în potențialul pe care voi îl aveți. Vă îndemn să mergeți cu încredere în orice universitate, în orice companie, în orice instituție sau entitate din afara țării, pentru că veți face față. Programul Erasmus+ este foarte generos cu oportunitățile pe care le oferă - vă va ajuta în viitor pentru jobul pe care îl veți avea. Legislația este flexibilă și vă susține foarte mult. Ceea ce ne-am dori este să duceți valoare peste hotare, să aduceți valoare înapoi. Orice vi se oferă, încercați să beneficiați la maxim de lunile de program”, a spus Dana Preda.Au urmat discursurile a trei tineri care au revenit la ULBS după trei experiențe diferite ca să-și finalizeze studiile.
Fadi Hajouan este un tânăr care e studiază în ultimul an la Medicină. Acesta a fost pentru un an în Italia, unde și-a aprofundat cunoștințele în Stomatologie. A făcut și practică în Germania timp de 6 luni. Spune că încă nu a decis dacă va munci în România sau în străinătate, dar vrea ca și după finalizarea studiilor să aibă o carieră cu amprentă internațională.
„Dacă la nivel național ni se întâmplă uneori lucruri interesante, atunci închipuiți-vă cum e la nivel internațional, cât de important este totul pentru noi. Totul este în dezvoltare. Ca și un sfat – nu aveți nimic de pierdut, creșteți pur și simplu, vă dezvoltați, sunteți pe cont propriu, deveniți altă persoană”, i-a încurajat Fadi pe studenții din primii ani de studiu.Tudor Urea a avut o experiență inedită în trei țări. Tânărul studiază Istoria, specializându-se în domeniul „Elitelor politice românești”, dar este passionat și de arheologie. Acesta a studiat câte un semestru în Polonia și Ungaria, iar a treia oară a făcut un semestru la master în Portugalia.
„Aș avea multe să vă zic despre experiența mea, cred că putem sta aici până la Paști. Eu, studiind istoria pe partea de arheologie, pe partea greco-romană, am plecat - să zic așa - în căutare de „romani”. M-am dus până în Anglia, am făcut o excursie extra, până la zidul lui Hadrian, granița Imperiului Roman. E atât de uimitor să vezi pe viu și să atingi ceea ce este în cărți, e ceva wow. Experiența Erasmus m-a făcut să văd pe viu ceea ce am văzut la televizor. Și chiar am profitat la maximum, și asta vă îndemn și pe voi să faceți, să profitați, cât aveți ușile deschise, că viața e scurtă și trebuie trăită frumos”, a spus Tudor.O experiență exotică a avut Sandra Popimoise. Tânăra a făcut comunicare în Cambodgia pentru un semeestru. A revenit în Sibiu cu 3 săptămâni în urmă.
„Am fost singură. Nu știu de ce am ales Cambodgia, consider că am fost foarte curajoasă că am făcut asta. Deși am fost singură am primit suport de la Departamentul de externe al ULBS, mi se răspundea la email exact la subiect indiferent de ora la care îl scriam. A fost totul diferit. Am trăit experiențe extraordinare și cu bune și cu rele – am participat și la o nuntă, dar am fost și la spital. Dar m-am descurcat peste tot, am primit ajutor de la gazdă, de la facultate etc.”, a povestit Sandra.Printre tineri s-au aflat și doi studenți străini care au venit, tot prin intermediul progarmului Erasmus, la Sibiu. Unul dintre ei este din Slovacia și studiază jurnalismul, iar altul este origiinar din Turcia și studiază mecatronica.
„Nu trebuie să vă faceți griji de nimic, poate în prima săptămână – când totul e nou. Dar apoi totul devine interesant. E frumos, întâlnești mulți oameni”; „În prima săptămână le spuneam tuturor Nice to be here (Mă bucur că sunt aici - trad. din eng.). Dacă vii dintr-o țară ca Turcia atunci înțelegi de ce spun asta - e minunat să întâlnești oameni din Europa. Sibiul este mai bun decât mă așteptam”, le-au transmis cei doi studenți străini colegilor sibieni.Precizăm că bursa pe care o primesc studenții care pleacă la o universitate europeană prin intermediul Erasmus+ este de 470 sau 520 de euro pe lună, în funcție de țara de destinație, la aceasta adăugându-se banii pentru plasament - 670 sau 720 de euro pe lună. Tinerii primesc 80% din întreaga sumă în momentul în care pleacă la studii, astfel având posibilitatea de a-și planifica și gestiona banii pentru întreaga perioadă de studiu.
ULBS are 283 de acorduri bilaterale cu unversități din 28 de țări în cadrul programului Erasmus. În total, studenții pot aplica la 877 de programe educaționale pentru mobilitate (licență), 427 de programe de master și 107 de programe de doctorat.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Târgu Mureș , Victoriei Nr , Lucian Blaga , Imperiului Roman , Programul Erasmus , Programe Comunitare , Dana Preda , Erasmus Open Doors Days , Tudor Urea , Inginerie Meatronică , Sediul Serviciul Relații Inter , Fadi Hajouan , Experiența Erasmus , Sandra Popimoise
Vizualizari: 2057
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Nada
Acum 2 ore
Barosanu
Acum 2 ore
ID
Acum 3 ore
Aciduzzu
Acum 3 ore
Ion