Luni,
01.06.2020
Innorat
Acum
10°C

Sibianul George Părăian vrea să schimbe fața dansului. Lucrează cu vedete, dar și cu copii cu dizabilități

10 Martie 2019 21:12

Sibianul George Părăian vrea să schimbe fața dansului. Lucrează cu vedete, dar și cu copii cu dizabilități

George Părăian este, la 22 de ani, unul din cei mai tineri dansatori cu o sală de dans și un bagaj impresionant de experiență în spate. A început să danseze de mic, dintr-o întâmplare, însă nu îi pare rău. A descoperit încă de tânăr că dansul este vocația lui, a ajuns să lucreze cu artiști de renume din țară, iar la Sibiu a reușit să își deschidă propria sală, în care lucrează și cu copii cu diferite dizabilități.   

Cel mai mult își dorește să schimbe fața dansului în România și modul în care oamenii îl percep. Nu e vorba de stres, nu e vorba de un pas perfect. Pur și simplu, spune George, fiecare trebuie să se simtă bine în pielea lui și să găsească bucurie în dans. Tânărul sibian a participat la diverse proiecte împreună cu artiști renumiți, precum trupa M&M a Casei de Cultură a Studenților din Sibiu, Delia Matache, Cristina Spătar, trupa noului concept FETNO și mulți alții.

Tânărul explică faptul că de cele mai multe ori copiii învață de la vârste prea mici pași mult prea complicați sau nepotriviți.

„Îmi doresc să dezvolt un concept pentru că multe lucruri care se întâmplă în dans la momentul actual sunt greșite. De exemplu, vezi copii de 7-10 ani care îți dansează tango, un lucru total greșit având în vedere istoria tango-ului, ce tip de dans este și faptul că trebuie să transmiți foarte multă pasiune, senzualitate și așa mai departe, chestii care nu se raportează vârstei lor. În al doilea rând, vezi costumațiile care sunt făcute pentru ei, extrem de extravagante și aiurea pentru niște copilași”, explică George.

george paraian dansator (4)

Pentru el dansul a venit ca o întâmplare. Mama sa îl înscrisese la modelling, doar ca să descopere ulterior că de fapt era vorba de un curs de dans. I-a plăcut mult micului George, așa că a rămas acolo și bine a făcut. Asta pentru că imediat după începerea cursurilor a fost observat, a ajuns să danseze într-o trupă, apoi în Capitală, a cunoscut vedete naționale cu care a dansat de-a lungul anilor. Toate astea, până la de-abia 22 de ani.

„Am mai făcut dansuri și la grădiniță, întotdeauna am avut ureche muzicală și mă descurcam oriunde era vorba de dans. Dintr-o greșeală m-am apucat de dans. Spun asta pentru că mama de fapt m-a înscris la un concurs de modelling și de fapt erau dansuri”, spune tânărul.
42273414_1493020447464649_1337664617991634944_o

„Am început cu dansul de pe la vreo 11 ani, la Școala de Arte și Meserii „Ilie Micu”, apoi la Casa de Cultură a Studenților, datorită profesorului meu care preda și acolo. Am fost cel mai mic dintre studenții de atunci. Am ajuns să călătoresc cu trupa M&M peste tot, după care am început o colaborare datorită căreia am și început să predau. După o scurtă perioadă de timp, am decis să încep o afacere pe cont propriu”, mai spune George.

Cursuri susținute pro bono, pentru copiii cu nevoi speciale

George are acum o sală de dans la Școala Finlandeză. „E o sală foarte mare comparativ cu cea pe care am avut-o la început. Practic mi-am mutat sediul aici de anul trecut din februarie”, spune acesta. Iar în acest spațiu are loc magia. George se ocupă de toate categoriile de vârste, iar pentru fiecare în parte are un anumit „plan de lecție”. De la 3 ani, până la miri și oameni mai în vârstă, cu toții au oportunitatea de a se bucura de lecții de dans inedite, create special pentru ei.

„Lumea trebui întâi și întâi să înțeleagă ce e cu dansul, să treacă de frica de penibil. Ceea ce contează, sincer, este să dansezi. Nu contează cum. Tocmai de aceea, am un curs de dans și dezvoltare personală pentru adulți, în care tocmai aceste lucruri sunt abordate – partea psihologică a dansului, dar și cum încetinește îmbătrânirea, cât e de sănătos și multe alte astfel de aspecte.
george paraian dansator (1)

Alături de Asociația Diakoniewerk, lucrează uneori și cu copii cu diferite dizabilități și spune că îl împlinește mult această activitate.

„Copiii se atașează tare de mine, pentru că am un stil aparte cu ei. Nu am avut probleme din partea lor, chiar dacă am avut micuți cu ADHD spre exemplu. Am lucrat și lucrez în continuare și cu persoane cu dizabilități, precum sindrom DOWN, demență și tot felul de alte afecțiuni. Pentru astfel de copilași este greu să facă până și doi la stânga, doi la dreapta, dar efectiv am o răbdare de fier și o dorință extrem de mare de a-i ajuta să găsească bucuria dansului, la fel ca noi toți”, spune tânărul.
Sibianul de 22 de ani spune că această activitate este benefică și pentru el, nu numai pentru discipolii lui. Asta pentru că a învățat să aibă mai multă răbdare, să se dedice întru totul și să fie un profesor mai bun.

„La fiecare trebuie să stai și să explici, pentru fiecare copil trebuie să ai aceeași energie, la fiecare trebuie să te oprești, să exersezi pasul cu fiecare în parte. Acesta este un lucru pe care eu îl fac atât pentru mine cât și pentru ei, îl fac voluntar, nu le percep nici un fel de taxă. M-a ajutat mult pe plan personal. Este extraordinar când văd că acești oameni cu diferite afecțiuni reușesc după multă muncă să vină într-o oră și să își amintească pașii făcuți la celălalt curs. Nu este lucru care să mă facă mai mândru”, explică George.

De la mici dansatori, în vârstă de trei ani, până la cupluri de miri

51818548_2293589650699952_1975053368334221312_n

Copiii de la trei ani la 15 ani merg să învețe să danseze și le place foarte mult, spune George. În mare parte pentru că tânărul profesor încearcă să le insufle pasiunea pentru dans în cel mai plăcut mod – cu mici pauze, multe zâmbete și pași de dans potriviți vârstelor lor.

„Cei mici sunt foarte perceptivi și învață destul de ușor. Eu am un stil aparte de a-mi ține orele. Practic, în fiecare oră repetăm întâi ce am învățat cu o oră înainte și abia apoi continuăm cu un nou pas. În plus, e foarte important să știi să vorbești pe limba fiecăruia și să poți explica viitorului dansator ce are de făcut, de ce trebuie făcut așa și totul într-o atmosferă prietenoasă, plăcută, fără stres. Cel mai important lucru este să fii egal cu cei care îți urmează cursul. Eu nu sunt domnul profesor, sunt George”, spune tânărul.

george paraian dansator (3)

În ceea ce privește cuplurile care vor să învețe coregrafii complexe pentru ziua nunții, George le explică întotdeauna că important e să se simtă bine, iar atunci perfecțiunea momentului va fi garantată.

„Am avut miri care au venit cu o anumită melodie de acasă, pentru că li s-a părut lor că sună bine, dar dacă melodia nu vorbește despre iubirea ta sau despre ceva fericit, ce sens are să o pui la nuntă? Așa că le explic faptul că trebuie schimbat cântecul. Asta în primul rând. Apoi, pe măsură ce avansăm în coregrafie, urmăresc să văd dacă mirii se descurcă cu pașii, dacă se simt bine… pentru că nu pot să îi pun să danseze și să facă o coregrafie dacă în ziua nunții lor tot ce vor face va fi să repete în gând pașii și să nu se bucure deloc de momentul lor”, spune tânărul sibian.

George Părăian poate fi găsit atât pe site-ul oficial al sălii sale de dans, Dance Life Studio, cât și pe pagina de facebook cu același nume.

_DSC0718 - Copy

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Social
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Alex

Acum 1 an

Bravo
Raspunde

sibianca

Acum 1 an

Foarte frumos! Un lucru bun pentru copii si cred ca si parintii ar trebui sa practice acest sport.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus