Sâmbătă,
13.08.2022
Partial Noros
Acum
29°C

Copacii vor continua să cadă pe șosea, pe Valea Oltului.  Trei ministere au căzut de acord cu asta

Copacii vor continua să cadă pe șosea, pe Valea Oltului.  Trei ministere au căzut de acord cu asta

A fost nevoie de trei ministere pentru a se ajunge la o concluzie: copacii vor continua să cadă pe DN 7, chiar dacă se pune în pericol siguranța celor care tranzitează zona și indiferent câte ambuteiaje se vor crea. Miniștrii Gabriela Leocadia Gavrilescu, Carmen Daniela Dan și Rovana Plumb susțin că nu au ce să facă, pentru că fie nu intră în raza lor de competență, fie nu au mijloace prin care să se taie copacii care stau să cadă în drum. ”Această zonă este periculoasă și totodată aglomerată de mulți ani fără a se lua vreo măsură concretă pentru a preveni astfel de incidente. Ne confruntăm cu zeci de accidente pe lună pe Valea Oltului, fapt pentru care vă solicit să interveniți de urgență”, a cerut Constantin Șovăială.

Mediul n-are treabă cu copacii

Deputatul Constantin Șovăială a depus în luna decembrie o interpelare în care a cerut explicații pentru copacii care au căzut pe DN7 pe tot parcursul iernii. Prima solicitare a fost la Ministerul Mediului. Mediu – oxigen – copaci, s-a gândit probabil deputatul. Greșit, răspunde ministrul Gavrilescu. „Aspectele semnalate nu intră în sfera de competență a Ministerului Mediului, conform Hotărârii Guvernului nr. 19/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Mediului și pentru modificarea altor acte normative, cu modificările și completările ulterioare”, transmite ministrul Mediului, Gabriela Leocadia Gavrilescu.

”Nu se circumscrie instituției noastre”

A doua interpelare se duce către ministerul de Interne. Probabil pe logica siguranță rutieră – polițiști. Aproape, dar greșit din nou. ”Reducerea riscului de producere a accidentelor de circulație și asigurarea fluenței traficului rutier sunt permanent în atenția poliției rutiere, însă pentru crearea unor condiții optime de deplasare a autovehiculelor pe rețeaua rutieră națională este necesar aportul altor autorități publice. În acest context, vă informăm că efectuarea lucrărilor de toaletare a copacilor din zona drumului public și de montare a plaselor de protecție pe versanții munților străbătuți de artere deschise circulației publice nu se circumscrie instituției noastre, fiind de competența administratorilor drumului public”, scrie Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

”Până în prezent nu s-a ajuns la niciun acord”

Deputatul a mai făcut o încercare: ministerul Transporturilor. Copaci pe drum – drum blocat – ministerul Transporturilor. A primit în sfârșit răspunsul: nu se poate. ”DRDP Brașov nu are voie să intervină preventiv pentru tăierea copacilor, ci doar la îndepărtarea bucăților de lemne care ajung pe corpul drumului. Acești arbori fac parte din fondul forestier și se supun regimului silvic, iar pentru tăierea lor preventivă este nevoie de acceptul proprietarului și de marcarea lor în conformitate cu legea. Cu toate că Secția Drumuri Naționale Sibiu a încercat în repetate rânduri rezolvarea acestei probleme cu ajutorul UAT-urilor din zonă, până în prezent nu s-a ajuns la niciun acord din partea proprietarilor de păduri”, susține ministrul Rovana Plum. În partea de DN7 din Vâlcea, situația e alta. Dar tot nu se poate. ”În ce privește operațiunea de tăiere a copacilor din vecinătatea drumului național pe sectorul de drum administrat de Secția de Drumuri Naționale Râmnicu Vâlcea, aceasta este obstrucționată de Ocoalele Silvice private sau de stat, dar și de normele privind protecția ariilor protejate (DN 7 străbat o zonă foarte mare a Parcului Național Cozia)”, susține ministrul interimar, Rovana Plumb.

”Cad copaci pe drum fără oprire”

În lunile decembrie și ianuarie mai mulți copaci au căzut pe DN7 Valea Oltului din cauza ninsorilor abundente. "Pe DN 7 Valea Oltului judeţul Sibiu cad copaci pe drum fără oprire", constata purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, Robert Elekes. În aceste condiții, polițiștii au recomandat șoferilor care circulau în zonă să se deplaseze cu atenție sporită, să mărească distanța între autoturisme și să nu se angajeze în depășirea coloanelor. De asemenea, în cazul în care participanții la trafic observă copaci căzuți sau stânci, pietre pe carosabil, să anunțe de urgență Dispeceratul IPJ SIBIU.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Trandafir

Acum 3 ani

Au nevoie mare de aeroport la Vâlcea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus