Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Autoritățile au făcut curat cu forța în casa monument de pe Mitropoliei. ”Exista un risc de incendiu”

Autoritățile au făcut curat cu forța în casa monument de pe Mitropoliei. ”Exista un risc de incendiu”

Cunoscuta casă de pe strada Mitropoliei nr. 7 - acolo unde a poposit Avram Iancu în timpul Revoluției din 1848 - a fost aproape de a lua foc din cauza oamenilor fără adăpost și a gunoiului acumulat în interior. Autorități locale, chemate la fața locului să intervină pentru îndepărtarea pericolului.

Săptămâna trecută circulația rutieră din fața clădirii de pe strada Mitropoliei a fost redirecționată: mașinile erau obligate să evite banda și să circule pe partea marcată pentru locurile de parcare. Cu o zi înainte, Poliția Locală a înștiințat șoferii să nu parcheze în zonă din cauza lucrărilor care urmau să aibă loc.

Câteva zile la rând în fața clădirii monument a fost văzut un container al firmei responsabile cu colectarea și transportul deșeurilor în municipiul Sibiu - SC Soma SRL Bacău. Șeful companiei ne-a spus că au fost solicitați de autoritățile locale pentru a evacua gunoiul de acolo. Timp de 2 zile muncitorii de la Soma au tot scos gunoi, fiind monitorizați de polițiști locali. Unul dintre polițiști ne-a spus că se curăță curtea de gunoi, iar cei care erau prezenți aici au fost evacuați cu forța.

mitropoliei 7

mitropoliei 7 casa

Am solicitat Primăriei Sibiu informații cu privire la aceste lucrări, ținând cont de faptul că se știe că de mai mulți ani de zile în clădirea respectivă - abandonată de proprietari - s-au instalat mai mulți oameni fără adăpost. Monumentul, cândva sediu de hotel, apoi refugiu pentru Ion C. Brătianu și Avram Iancu, se află astăzi într-o mizerie de nedescris. Doar schelele și pânza care acoperă fațada casei dau impresia că acolo se lucrează la ceva. De fapt, nu se întâmplă nimic.

„La această clădire nu se execută lucrări în prezent. Poliția Locală a monitorizat starea acestui imobil, fiind aplicate 7 amenzi proprietarilor pentru că nu au întreținut corespunzător clădirea”, ne-au răspuns reprezentanții Primăriei. Clădirea are doi proprietari.
În ceea ce privește prezența lucrătorilor de la Soma și a polițiștilor, activitatea respectivă „a fost rezultatul unei acțiuni comune a proprietarilor din curtea imobilului și a Poliției Locale”. Se pare că monumentul s-a aflat în pericol de a lua foc.
„Polițiștii locali aflați în patrulare au observat fum ieșind din curtea imobilului și au solicitat intervenția pompierilor. Aceștia au constatat că exista un risc de incendiu și prin urmare s-a solicitat intervenția operatorului de salubrizare pentru a curăța mai multe încăperi în care se aflau materiale inflamabile (haine, PET-uri, cartoane). Pentru a preveni intrarea persoanelor fără adăpost, aceste încăperi au fost sigilate după curățare”, se mai precizează în răspunsul trimis de Primărie.
Nu cunoaștem însă câte persoane au fost evacuate din clădire și unde au fost duse. Într-un articol de acum 3 ani scriam că acolo s-ar fi instalat câteva familii de rromi.

Și ISU Sibiu a confirmat existența pericolului: „Într-adevăr, am fost solicitați prin 112, fiind semnalat fum, dar colegii nu au găsit nimic deosebit, doar fumul care ieșea de la un coș de fum”. Pe strada Mitropoliei au intervenit două autospeciale de stingere cu apă și o ambulanță SMURD, a transmis pe data de 4 martie instituția, fără a preciza locația exactă.

După 1990, mai mulţi presupuşi moştenitori au revendicat clădirea. Procesele au ajuns în instanţă încă de acum 20 de ani. De atunci s-au fluturat prin faţa judecătorilor acte de moştenire, testamente contestate, CF-uri. S-au luptat, pentru acest imobil, nepoţi şi fraţi. Foştii chiriaşi au pierdut în tribunal apartamentele în care locuiau, iar cei mai mulţi au plecat de bună-voie din casă. Nimeni nu a mai avut interesul s-o renoveze sau măcar s-o întreţină.

Clădirea este monument istoric, atestat încă din sec. XIV. O placă comemorativă dezvelită în 1968 aminteşte că „În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu (1824-1872), membru al Comitetului Naţiunii Române“.

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/09/casa-de-pe-mitropoliei-in-care-s-a-ascuns-bratianu-ocupata-abuziv-de-rromi/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Republica Teleormăneană România

Acum 5 ani

Casă monument a bor care stă să cadă din neglijența proprietarilor probabil intenționată ... oare nu sună cunoscut ... poate e un modus operandi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus