Luni,
01.03.2021
Ploi Scurte
Acum
4°C

Proiect de lege: Șoferii să decidă când să le fie permisul suspendat

Proiect de lege: Șoferii să decidă când să le fie permisul suspendat

Deputatul ALDE Ştefan-Alexandru Băişanu a depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care şoferii pot alege perioada de suspendare a permisului auto, potrivit faptei contravenţionale pe care a săvârşit-o, într-un interval de un an de la data contravenţiei.

„În cazul suspendării provizoriu permisul auto, conducătorul auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionale pe care a săvârşit-o. Conducătorul auto poate să-şi aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenţionale pe care a săvârşit-o într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârşirii faptei contravenţionale”, arată deputatul ALDE în proiectul de lege depus, în procedură de urgenţă, la Senat.

Excepţiile de la prevederile menţionate o fac faptele deosebit de grave, „care prezintă un pericol social, fiind săvârşite cu vinovăţie şi care sunt prezentate de legea penală şi sunt pedepsite de aceasta – infracţiuni”, potrivit sursei citate.

În expunerea de motive, deputatul ALDE notează că de această lege ar beneficia şoferii care „pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulaţie nu mai pot lucra şi rămân «fără pâine»".

„Sunt de părere că la nivel naţional avem o problemă mare legată de suspendarea permiselor de conducere ale şoferilor. Îmi exprim speranţa că această iniţiativă legislativă va găsi susţinători indiferent de doctrina politic, drept pentru care vă spun această propunere legislativă spre dezbatere şi adoptare”, susţine Alexandru Băişanu, în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiativa deputatului ALDE Ştefan-Alexandru Băişanu a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Potrivit Codului Rutier, şoferii pot fi sanctionaţi prin suspendarea permisului pentru o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile.

Suspendarea pentru o perioadă de 30 de zile şi o amendă între 4 şi 5 puncte primesc şoferii în următoarele cazuri: -dacă au depăşit coloanele de autoturisme oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferată; - neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor; - neacordarea priorităţii de trecere autovehiculelor care au acest drept; -nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului; -nerespectarea regulilor privind depăşirea; -nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu; -neprezentarea la unitatea de poliţie pe raza căreia s‑a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, în termen de 24 ore.

Suspendarea permisului pentru o perioadă de 60 de zile şi o amendă de 6-8 puncte este dispusă pentru: -nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s‑a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; -nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public; -nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană; -circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire.

Permisul de conducere este suspendat pentru 90 de zile, alături de o amendă între 9 şi 20 de puncte pentru următoarele contravenţii: - conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune (sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat); -conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii RAR; -neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semiba­rierele sunt coborâte sau în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune; -depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Schwartz R.

Acum 1 an

Ce concurs de initiative populist - cretiniste al grupului infractional ALDE + PSD . Suntem tara cu cele mai multe victime pe sosele din Europa , dar in loc ca legislatia sa fie mai aspra , ea devine tot mai permisiva pt. a o incalca . Nu m-as mira ca unul de teapa lui Baisanu sa propuna ca soferii care depasesc linia continua sa primeasca o prima de la politia rutiera , de pilda . Orice e posibil cand esti coleg de partid cu Slugarel Toader , aceasta mama si tata a infractorilor tarii .
Raspunde

Cititescu

Acum 1 an

Domnul deputat Baisanu a facut un efort intelectual remarcabil pentru a emite o asemenea "initiativa" legislativa. In fond, din moment ce se consemneaza, poti emite orice traznaie pentru ca in viitoarea campanie electorala sa te poti lauda ca ai avut activitate si... initiative! Asteptam cu interes propunerea ca sa se retina carnetul anticipat in vederea efectuarii unei contraventii la o data convenita!
Raspunde

sibianca

Acum 1 an

Domnule deputat cred ca nu sunteti in toata mintea. Cum sa ganditi o astfel de lege. Nu se intampla destule accidente pe sosele, strazile tarii, asta mai lipsea sa ne programam cand vdem sa ni se susepnde permisul in urma une greseli de circulatie.Azi maine veti veni si veti vrea sa mergeti si la parlament cand va vine, sa fiti platiti tot timpul, sa aveti pensii grase, pentru care nu platiti asigurari de pensie cat sunteti parlamentari, sa faceti legi pentru voi, dar atunci faceti legi si pentru noi sa ducem o viata mai buna, mai in siguranta, sa avem salarii si pensii ca ale voastre. Nu va deosebiti cu nimic fata de noi, din contra noi muncim mai mult, noi suportam legile prost gandite, noi vedem cum generatia actuala pleaca din tara si atunci de ce va framanta aceasta problema -lege-.Pentru cine o dati? Nu sunt de acord cu ea.
Raspunde

Fara

Acum 1 an

Acest proiect spune multe cat priveste persoanele care ajung in parlamentul Romaniei (cu "p" mic). Jalnic am ajuns. Si mai si platim pentru asemenea incompetenti.
Raspunde

Ion Veres

Acum 1 an

Se leaga cu legea care a scos puscariasii in libertate. Foarte inteligenti .. toata Europa se lupta sa fim mai civilizati, noi nu stim ce sa mai inventam sa facem viata usoara infractorilor. Multumiri burtosilor platiti regeste care produc ideile astea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus