Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
21°C

576 de cazuri de infecții luate în spitalele din județ în 2018. 73% din ele provin de la spitalul județean

576 de cazuri de infecții luate în spitalele din județ în 2018. 73% din ele provin de la spitalul județean

La 100 de pacienți tratați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, unul se infectează în spital. Asta reiese din datele prezentate de Direcția Județeană de Statistică, potrivit evidențelor din anul trecut. Totuși, față de anul 2017, anul trecut numărul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAASM) a scăzut cu 80 de cazuri, producându-se 576 de infecții în spitalele publice, față de 655 în 2017. ”Scăderea numărului de IAAM din anul 2018, cu circa 80 cazuri faţă de 2017, se explică prin reducerea semnificativă a cazurilor la copii, cu circa 40, , precum şi prin faptul că totalul din 2018 cuprinde doar unităţile sanitare din subordinea Ministerului Sănătății, pentru care vă putem oferi informaţii”, susține Dr. Georgeta Marga, de la Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile Sibiu al Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

De departe, cele mai multe infecții se produc la Spitalul Clinic Județean de Urgență – 422 de cazuri în 2018. Spitalul Municipal Mediaș urmează în acest clasament cu 62 de infecții, Spitalul Clinic de Pediatrie – 51, Spitalul de Pneumoftiziologie – 14, Spitalul de Psihiatrie – 26, Spitalul Orășenesc Cisnădie – 1 și Spitalul Orășenesc Agnita fără nicio infecție. Incidența infecțiilor asociate asistenței medicale este la Spitalul Clinic Județean de Urgență este de 1,07%, ca mai mare din județ. Această incidență este calculată în funcție de numărul total de pacienți înregistrați într-un an în aceste spitale.

Au dispărut infecțiile după primul trimestru

Dacă în 2017 au fost 655 de infecții raportate în tot anul, doar pe primul trimestru din 2017 au fost raportate în județul Sibiu 311 infecții, deci aproape jumătate. În următoarele trei trimestre rămase din 2017 s-au mai raportat  alte 344.

Din totalul de 19.607 infecții spitalicești, câte au fost raportate în total în România în anul 2017, în spitalele din județul Sibiu au fost raportate 655. Peste județul Sibiu mai erau doar București – 5.246, județul Iași, cu 2.469 de infecții spitalicești raportate, Cluj, cu 1.720 de infecții raportate și Timiș (1.525). După Sibiu, cele mai multe infecții raportate sunt în județele Galați (547), Dâmbovița (439), Suceava (429), Brașov (406) și Mureș (401). La polul opus, județele care au raportat cele mai puține infecții sunt Covasna, Ialomița, Giurgiu, Gorj și Tulcea. Datele apar într-un răspuns formulat de Institutul Național de Sănătate Publică la o interpelare transmisă de deputatul PNL Costel Alexe. Numărul mic de infecții raportate de unele spitale nu înseamnă neapărat că acolo nosocomialele sunt mai puține. Atât ministrul Sorina Pintea, cât și unii dintre medici au atras atenția că subraportarea infecțiilor reprezintă un fenomen în România, arată sursa citată. “Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condițiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”, arată reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, în documentul citat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, în iulie anul trecut că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%, adică de peste 5 ori mai mare. Chiar și așa, în anul 2017 s-a înregistrat un record de infecții raportate în România – cele mai multe din ultimii 10 ani.

Investiții minime înainte de Summit

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat în luna noiembrie în timpul unei vizite efectuate la Sibiu că se va construi un nou spital judeţean în oraş. În acest context, ministrul Sănătăţii a spus că există secţii din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu care nu pot fi decât igienizate şi dotate cu aparatură medicală de urgenţă, până la Summit-ul european din mai 2019. Pintea a precizat că reabilitarea lor va fi imposibilă până atunci. Sorina Pintea a menţionat că totuşi urgenţele medicale pot fi rezolvate, în mare parte, în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii a alocat deja 3 milioane de lei pentru dotarea cu aparatură a spitalului sibian, urmând să mai fie date alte 2 milioane de lei, în acest sens, până la Summit.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

binema

Acum 3 ani

La Sibiu in spitalul ala infect mor pe capete din cauza infectiilor intraspitalicesti, nenorocitii ascund asta….oamenii stiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus