E opt dimineața, iar în fața Oficiului Poștal din Șelimbăr sunt deja câțiva oameni. Unii bat din picior nervoși, alții au priviri resemnate... iar trebuie să caute prin munți de plicuri și să-și găsească toată corespondența. Nici loc destul nu e în clădire să intre mai mulți, așa că intră doi-trei și restul mai stau preț de câteva minute afară, înainte să-și facă puțin curaj să intre. La Oficiul Poștal 6 Cedonia e același peisaj, dar după-masa. După ce ies de la muncă, înainte să meargă în Cartierul Arhitecților, rezidenții se opresc la poștă să-și ceară corespondența. Aici nu-i lasă nimeni să caute singuri, dar nici angajata nu e prea pornită neapărat pe căutat intens.
De câteva luni bune, locuitorii din Șelimbăr și Cartierul Arhitecților sunt frați de suferință - nu are cine să le livreze corespondența acasă, așa că sunt nevoiți să meargă la oficiile poștale de care aparțin și să caute prin teancuri și teancuri de plicuri și cutii.
După câteva zile în care locatarii Cartierului Arhitecților s-au îndestulat cu plicuri și pachete aduse de un poștaș apărut de nicăieri, bucuria le-a fost retezată subit - atât au fost doar... câteva zile. De cealaltă parte, locuitorii din Șelimbăr se confruntă cu problema aceasta deja de mai bine de trei luni și nu e prima dată. În mod constant, la o anumită perioadă de timp, oamenii ajung iar să sape după corespondență, prin sacii de la Oficiul Poștal din Șelimbăr.
Salarii prea mici și muncă prea multă
Oamenii spun că poștașii au renunțat din cauza salariilor prea mici comparativ cu nivelul de muncă. Au sute de străzi de luat la rând, de dimineața până seara, pentru niște bani de nimic. „Am vorbit cu ultimul poștaș care a mai lucrat pe zona noastră. Când a venit la mine mi-a zis că el pe 11 milioane (n.r. 1100 de lei) nu mai vine la lucru. Nu merită. Eu îl înțeleg, dar nu înțeleg de ce oamenii aceștia care sunt la conducere nu pot să conștientizeze acest lucru și să mărească salariile alea. Nu vede nimeni cât ne chinuim?”, spune Bogdan, rezident în Cartierul Arhitecților.
Același lucru îl spune și Maria, din Șelimbăr. „Nici eu nu aș lua un asemenea loc de muncă. Cine ar vrea să muncească pentru niște bani de nimic atâtea ore? Și dă-ți seama câte altele se pot întâmpla, că intri în curtea unuia mai nervos de fel, te atacă cineva pe o stradă mai lăturalnică, nu știi... orice se poate întâmpla. Nu merită banii să îți asumi așa riscuri”, spune aceasta.
Vin în zilele libere și își așteaptă rândul la căutat
Totuși, înțelegerea oamenilor are o limită. Atunci când ajung din nou la oficiul poștal și stau uneori și cu orele să-și caute facturile și coletele, situația se schimbă. Acela e momentul în care și-ar dori să poată da cu pumnul în masă și să ceară să se schimbe ceva. „Dar ce să cerem? Cui? Că dacă omul nu vrea să vină să muncească, nu vine. Eu nu mă duc să lucrez în locul lui... Am stat o oră aplecat peste cutii, căutându-mi corespondența. Nici nu am găsit-o și acum m-au mai luat și amețelile”, spune ostenit un localnic din Șelimbăr, în timp ce-și șterge fruntea cu mâneca.
O altă localnică spune că a venit acum să caute, că în următoarea perioadă nu va mai avea timp. „Am câteva zile libere și am venit să-mi caut corespondența... riști să ți se taie gaz, curent, că nu primești plicurile și nu știi când și cât ai de plată. Soțul e bolnav, m-am concentrat mult și pe asta, normal că nu mi-a mai prea stat mintea la facturi. Asta este... ne sacrificăm noi din timp și venim să stăm la rând că nu e mereu timp de pierdut așa”, spune aceasta.
Diriginta oficiului, care nu a dorit să dea o declarație oficială, a mărturisit însă că de două săptămâni de când s-a angajat, a găsit numai probleme la poștă și nu mai contenește cu munca. Alături de cealaltă angajată, încearcă să pună plicurile în ordine alfabetică, dar oamenii vin, caută ce îi interesează și haosul se reinstaurează printre plicuri.
Rezidenții Cartierului Arhitecților își duc mai des nemulțumirile pe internet. Discută pe Facebook, se sfătuiesc și în mare parte se întreabă reciproc fie dacă e poștaș în zonă în sfârșit, fie de unde trebuie să își ridice corespondența.
„Oare de care oficiu poștal aparținem?”, întreabă un internaut.„Am fost la alte două oficii poștale până să ajung aici”, spune Cătălina. „Și când în sfârșit am ajuns unde trebuie (n.r. OP 6 Cedonia), trebuie să stau la coadă până îmi cade rău, pentru că toată lumea așteaptă același lucru”, conchide aceasta.„Aici e discutabil. Aș spune că de cel de la Cedonia, din spate, dar cred că nu ar strica să încercați și la cel de pe Plugarilor...”, răspunde un altul. Și așa începe de fiecare dată periplul câte unui localnic prin oficiile poștale din Sibiu.
Reporterul Turnul Sfatului a încercat să obțină o poziție oficială și de la Oficiul Județean de Poștă Sibiu, dar până la momentul publicării acestui articol, nu a primit un răspuns.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Cartierul Arhitecților , Oficiul Județean , Poștă Sibiu , Reporterul Turnul Sfatului , La Oficiul Poștal , Oficiul Poștal , Oficiului Poștal Sibiu , Cartierului Arhitecților
Vizualizari: 6204
Ultimele comentarii
Acum 59 minute
Super Tata
Acum 1 oră
Alzara 1918
Acum 2 ore
Sibian
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian