Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Proiect USR: 10 ani închisoare pentru răspândirea simbolurilor comuniste

Proiect USR: 10 ani închisoare pentru răspândirea simbolurilor comuniste

Deputaţii USR Cristian Ghinea şi Vlad-Emanuel Duruş au depus o propunere legislativă care prevede interzicerea constituirii organizaţiilor cu caracter comunist şi a promovării în public a doctrinei comuniste. Conform unui comunicat transmis de Uniunea Salvaţi România, proiectul urmăreşte şi interzicerea răspândirii simbolurilor comuniste, cu excepţia activităţilor desfăşurate în interesul artei, ştiinţei, cercetării sau dezbaterii unei chestiuni de interes public. "Proiectul deputaţilor USR vine să repare o injustiţie, aplicând în oglindă propagandei şi activităţilor comuniste acelaşi regim legal existent pentru propaganda şi activitatea fascistă şi legionară. Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvăşit-o în secolul XX. (...) Proiectul este un răspuns la toate atrocităţile care s-au întâmplat în România între anii 1945-1989, perioadă în care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vieţii economice, sociale, politice şi culturale a ţării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuţia minorităţilor etnice, religioase, culturale ori a minorităţilor sexuale, reprimarea mişcărilor studenţeşti, muncitoreşti şi a disidenţilor politici", se arată în comunicat.

Închisoare pentru cei care neagă crimele comunismului

Conform proiectului legislativ, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel. ”Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin 1, dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului”, se arată în proiectul USR.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspunderii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi. Tot cu închisoare de la trei luni la zece ani se sancționează utilizarea în public a simbolurilor comuniste. Distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani. De la șase luni până la trei ani de închisoare sau sancționarea cu o amendă pentru negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia.

Prin simboluri comuniste se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepțiile sau doctrinele comuniste

La proiect şi-a adus contribuţia Cristian Vasile, istoric şi membru al USR, care a participat la redactarea Raportului final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Sufana

Acum 3 ani

Eu zic sa se aprobe doar sorosismul la nivel de lege si toti cei care calca stramb sa fie, dupa caz, arestati, executati sau sa li se smulga unghiile! Barna likes this.
Raspunde

elevul bula

Acum 3 ani

Astia mai si gandesc???
Raspunde

10 ani!? Sunteti zdraveni?

Acum 3 ani

"Cine va indrazni sa pomeneasca de perioada in care in Romania romanii au fost capabili sa construiasca fabrici, lacuri de acumulare, hidrocentrale, scoli si spitale, invatamant gratuit, sa cultive tot terenul si sa plateasca toata datoria externa a Romaniei sa putrezeasca in puscarieeee!"
Raspunde

sibian100%

Acum 3 ani

Doar naziștii erau așa de categorici în ceea ce privește alte forme de organizare partinică.Mai urmează la USR interzicerea sindicatelor,a rețelelor sociale,mass mediei.Atenție pe cine votați oameni buni,că lucrurile nu arată bine deloc.
Raspunde

A

Acum 3 ani

Lege comunisto-fascista pentru a combate comunismul si/sau fascismul. Bravo baietii! Pe langa asta, sunt curios cum definesc ei in lege aceasta negara sau minimalizare a crimelor comuniste. Daca o lasa in aer la fel ca legea aia #FaraPenali, ai toate legile de care ai nevoie pentru a porni o politie politica/securitate. Dar hei, ce stiu eu, sunt doar un comentator pe net, nu un zeu de la butoanele politicii. Pana la urma noi suntem sclavii si ei dumnezeii.
Raspunde

Zexe

Acum 3 ani

Paradox, taman ăștia de la USR sunt copiii bolșevicilor cu nume ca Saul Bruckner sau Ana Pauker... ...
Raspunde

un om de bine

Acum 3 ani

Stau si ma mununez cum a putut sa le vina asa o idee creata unor intelectuali?! Sunt de groaza. E mai grav ca in deceniul stalinist cand nu aveai voie nici sa zambesti in fata unor tablouri, nici sa pronunti cuvantul burghez... Rau am ajuns! Si domnii acestia doresc voturile romanilor? Nu suntem nostalgici, dar asa o lege inseamna ingradirea legilor si a dreptului la libera exprimare...
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Domnu' Ghinea, dar pentru raspandirea semnelor facute cu un dejet de la tribuna parlamentului cati ani sa (va) dam?
Raspunde

Nicu

Acum 3 ani

Formularea juridica este organizatii totalitare,forma proiectului e neconstitutionala!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Tovarasi deputati,tricoaiele cu Che Guevara intra sub incidenta legii?Basca mai am voie sa port?Che si Fidel tineau mina la piept la intonarea imnului cubanez.E un gest comunist sau de indigestie?Daca vreti 10 ani de pirnaie pentru asemenea rahaturi sper ca macar prostia se taxeaza ''pe viata''.Ce creiere odihnite aveti,ghidusilor!
Raspunde

gigi contra

Acum 3 ani

Dar daca apar pe balcon cu ciocanul in mana ca sa bat vreun cui intr-un raft? O sa fiu arestat, amendat, condamnat? Dar daca vreun badea Gheorghe iese cu secerea pe marginea santului sa taie buriuenile, va avea aceeasi soarta cruda?
Raspunde

sibian

Acum 3 ani

inseamna ca trebuie sa intre la puscarie toti psd-istii pentru ca raspandesc imagini cu mutrele lui dragnea si a veoricai
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus