Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Turcan cere demisia Vioricăi Dăncilă după ce Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România

Turcan cere demisia Vioricăi Dăncilă după ce Regele Iordaniei și-a anulat vizita în România

”Viorica Dăncilă, demisia! Viorica Dăncilă nu trebuie lăsată să vorbească despre relațiile internaționale ale României! Nu știe, nu înțelege, nu are atribuții”, susține Raluca Turcan într-o postare pe pagina sa de Facebook, reacționând la anunțul oficial al Regelui Iordaniei care și-a anulat vizita ce era programată astăzi. ”Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat vizita oficială în România din cauza declarațiilor iresponsabile și revoltătoare cu privire la mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. În limbaj diplomatic, anularea unei astfel de vizite, în momentul în care Regele era deja pe scara avionului, este un semnal de o gravitate maximă! Din cauza Vioricăi Dăncilă nu vor mai fi semnate cele trei acorduri între România și Iordania pe justiție, sănătate și educație. România a ajuns o RUȘINE pe plan internațional din cauza gafelor unui premier diletant. Aceeași vină o are și ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, care a tolerat și tolerează în continuare greșelile de politică externă ale premierului”, susține Turcan.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei îşi anulează vizita pe care o avea planificată în România după ce premierul Viorica Dancilă a anunţat că ambasada României în Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit site-ului Arabnews.com, citat de Mediafax. "Majestatea Sa, Regele Abdullah al II-lea, îşi anulează o vizită în România, programată să înceapă luni, în solidaritate cu Ierusalimul", a declarat luni ministrul de Externe al Iordaniei.

Dăncilă a făcut anunţul duminică, la Washington, la o conferinţă a principalei agenţii de lobby pro-Israel din Statele Unite - Comitetul pentru Afaceri Publice Americane din Israel (AIPAC). "Eu, în calitate de prim-ministru al României, şi guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala statului Israel", a spus Dăncilă.

Ulterior, şeful Executivului a declarat duminică seara, la un post TV, că anunţul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituţionale.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a felicitat-o duminică seară pe Viorica Dăncilă, premierul României, pentru continuarea procedurilor în scopul mutării sediului Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. "O felicit pe prietena mea Viorica Dăncilă, premierul României, în legătură cu anunţul făcut la AIPAC (Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israelian) că va acţiona în sensul finalizării procedurilor necesare pentru a deschide Ambasada României la Ierusalim", a transmis Benjamin Netanyahu pe contul de Twitter al Biroului prim-ministrului Israelului.

Ministerul israelian de Externe a anunţat în decembrie 2017 că a iniţiat contacte cu cel puţin zece ţări care au exprimat interesul de a muta ambasadele la Ierusalim, după exemplul SUA, printre aceste state figurând, conform unor surse diplomatice, România.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuia să îl primească, luni după-amiază, pe Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei la Cotroceni, însă întrevederea a fost anulată, de partea iordaniană, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Israel e stat suveran.Daca decide mutarea capitalei la Ierusalim asa va fi,indiferent de parerea teroristilor arabi si a doamnei Turcan.Pina una alta de rusi ne apara SUA nu urmasii lui Yasser Arafat sau Nea Caisa Regele Iordaniei cel care i-a stricat programul Voievodului nost',dindu-se jos de pe scara.Cum se numeste ambasadorul Romaniei in Israel,dl Batu?
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

o fosta studenta la MOSCOVA vorbeste- pdlista ar trebui acuzata de antisemitism(daca stie ce e aia)l!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

S

Acum 5 ani

@till E vorba de mutarea ambasadei noastre, nu de unde își declara ei ca e capitala. Noi, ca tara care a recunoscut de zeci de ani independenta Palestinei (spre deosebire de SUA, de exemplu), cu ambasada a Palestinei la București, ar trebui sa fim mai cu cap. Plus ca poziția UE e alta decât și a Israelului, și a Palestinei.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Capitala unei tari este si centrul administrativ.Noi nu puteam recunoaste de zeci de ani independenta Palestinei pentru ca ONU a recunoscut statutul de stat palestinian in 2012.Nu confunda vizitele lui Yasser la Ceausescu cu recunoastere a unui stat.Mutarea ambasadei la Ierusalim ar fi,poate,singurul act de politica externa veritabil al Romaniei din ultimii 30 de ani.Am intrat in UE pentru ca eram tara NATO si am intrat in NATO datorita americanilor.E drept,indirect si datorita arabilor da' asta-i alta poveste.
Raspunde

???

Acum 5 ani

O fi aflat ca exista o blonda periculoasa , deputata de Sibiu si de-aia nu mai vine...
Raspunde

S

Acum 5 ani

@till eulenspiegel. Habbar n-ai de nimic. Documentează-te, e ușor. România și multe alte tari au recunoscut independenta Palestinei de zeci de ani. Uită-te pe site-ul MAE și o sa vezi ca România a recunoscut statul Palestina în 1988. Uită-te pe Wikipedia la Palestina și o sa vezi câte tari au recunoscut acest stat di cu cât timp înainte de 2012. Iar cu capitala... Pai Israel a declarat Ierusalim capitala de foarte mult timp și nimeni nu și-a mutat ambasada acolo, în afara de Trump.
Raspunde

S

Acum 5 ani

Și lasă cu americanii, când nu o sa mai fie Trump o sa o mute înapoi la tel Aviv.
Raspunde

S

Acum 5 ani

https://www.mae.ro/bilateral-relations/5585#945 Vezi cât de prost ești, till? Un prost pro iudaism ortodox care-și dorește probabil ca România să devină țintă a atentatelor. Rușine!
Raspunde

S

Acum 5 ani

Ia de aici, îți dau la botu calului... https://en.m.wikipedia.org/wiki/International_recognition_of_the_State_of_Palestine
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ILEANA VIOLETA

Acum 5 ani

Nivelul comentariilor de aici dovedeste multe. Indiferent de situatia din Israel, politica externa a Romaniei este atributul presedintelui. Voi vreti ca legile sa se aplice doar cand va convine!?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut1595

Acum 5 ani

Postacii PSD au sarcina sa o toace marunt pe Turcan fiindca altceva oricum nu au ce spune, nu guvernare, nu masuri pt Sibiu. Si atunci scriu si ei ce au auzit pe pe la altii- ca a fost la Moscova . Urmasii lui Iliescu scriu despre Moscova....
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

a fost la moskova scrie in cv dnei cauta-l pe net si dupa aia vorbieste!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioana

Acum 5 ani

Turcan a facut mai mult pt Sibiu din opozitie decat PSD-ul vostru cu ministru sibian la putere!
Raspunde

cetateanul neturmentat

Acum 5 ani

1.2.3! Spune-mi 3 lucruri pe care le-a facut Dna raluca pt. sibianul de rand, nu pt. clientela politica!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioana

Acum 5 ani

Mi-e greu sa inteleg de ce Turnul Sfatului permite astfel de comentarii. In ce consta moderarea?
Raspunde

un om de bine

Acum 5 ani

Dna are ce are cu viorica.Ba ca a ratat examenul de treapta si prima admitere la facultate, ba sa demisioneze... cred ca e invidioasa ca mai exista o blonda vopsita in politica si nu e singura, nici blonda, nici .....
Raspunde

S

Acum 5 ani

@ioana Lasa sa fie, nu fi comunista.
Raspunde

S

Acum 5 ani

Nu Fi comunista!, ca să nu vă obosiți cu corectatul:)
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 5 ani

Nu e nicio problemă... nu ne-a durut tastatura :)
Raspunde

alexandru graur

Acum 5 ani

Nu fi se scrie cu un singur i. O iei pe urmele lui Dancila?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus