Marţi,
26.10.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

Cât de pregătiți sunt absolvenții de Științe Socio-Umane pentru piața muncii: „Nu mai asistăm la realitățile din anii '90”

Cât de pregătiți sunt absolvenții de Științe Socio-Umane pentru piața muncii: „Nu mai asistăm la realitățile din anii '90”

Deși în ultimii ani mulți tineri se orientează către domeniul tehnologic, iar în Sibiu apar tot mai multe companii și afaceri în domeniile IT, automotive sau imobiliare, tinerii care studiază științe socio-umane nu rămân fără un loc de muncă, asigură decanul Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul ULBS, Sorin Radu.

„E adevărat că în ultimii ani trendul național, dar și cel european, este acela ca studenții sau potențialii candidați să caute cu predilecție domeniile tehnice, economice și mai puțin cele socio-umane. În general, se poate observa că asistăm la un declin în ceea ce privește concurența candidaților la domeniile științe socio-umane.

Pe de altă parte, dacă e să urmărim cifrele de admitere în cazul facultății noastre, răspunsul este ușor diferit, în sensul că pe de o parte la anumite programe care la nivel național au întâmpinat dificultăți, noi ne-am menținut cifrele, iar la câteva dintre programe am avut o creștere foarte consistentă: la Psihologie, la Resurse umane, la Asistență Socială, Conservare-Restaurare, Studii de Securitate. În aceste domenii concurența nu doar s-a menținut, dar a crescut. N-aș vrea să dau cifre, pentru că suntem în universitate, într-o familie, și n-aș vrea să fie interpretate de colegii mei ca fiind lipsă de modestie”, ne-a spus recent Sorin Radu într-un interviu.

Potrivit decanului, absolvenții facultății își găsesc loc chiar și în companiile private din domeniile tehnice.

„Dacă ne uităm la profilul angajatului, inclusiv la companiile private, o să aveți poate surpriza că foarte mulți din acea zonă sunt absolvenți de socio-umane. Pentru că pregătirea din Facultatea de Științe Socio-Umane este destul de complexă și abilitățile de comunicare și capacitatea lor de a se adapta și integra la locul de muncă le oferă posibilități destul de largi, astfel că nu mai asistăm la realitățile din anii 90 când un absolvent de Istorie era obligatoriu să lucreze în domeniul Istorie. Ci abilitățile și capacitățile asumate și însușite în facultate le dau posibilitatea să se integreze în piață”, a comentat Sorin Radu.

Întrebat dacă, în acest caz, pregătirea studenților la facultate corespunde cu cerințele de pe piața muncii, decanul a fost de acord că piața muncii este „mult mai rapidă în schimbări” și că „o facultate nu se poate schimba peste noapte în funcție de nevoile pe care piața muncii le solicită celor care livrează forța de muncă”. „Sigur că visul oricărui angajator este acela de a avea la momentul angajării un candidat care să întrunească toate cerințele necesare pentru jobul respectiv. E un vis, dar nicăieri în lumea asta nu există absolvenți care să se încadreze din prima în piața muncii. Dar în pregătirea de care beneficiază absolvenții noștri le oferim acea capacitate de a se adapta rapid jobului, pentru că în general aceste firme le oferă o serie de facilități, de traininguri care le oferă posibilitatea integrării rapide (...)”, a adăugat decanul Facultății de Științe Socio-Umane din  cadrul ULBS. Potrivit lui, facultatea colaborează cu instituții publice, „pentru că în mare parte absolvenții noștri se adresează instituțiilor publice, de la învățământ la instituții de stat, primării etc.”, dar și cu firme din zona privată, cu fundații, organizații non-profit.

Citiți interviul complet în această săptămână pe pagina turnulsfatului.ro.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Ion ionescu

Acum 2 ani

E plin de absolventi Ulbs peste tot, de la casieri la Lidl pana la zona industrială Vest, ca muncitori desigur, marea majoritate cel putin. Dl decan umbla cu abureli ieftine.
Raspunde

///

Acum 2 ani

Exact!! Au interes sa auiba studenti. Daca isi gasesc sau nu de lucru, treaba lor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus