Duminică,
17.01.2021
Acum
0°C

Micile afaceri: Sibianul care a renunțat la ospătărie pentru un atelier de biciclete. „E o pasiune din copilărie”

Micile afaceri: Sibianul care a renunțat la ospătărie pentru un atelier de biciclete. „E o pasiune din copilărie”

Marius Costin are 25 de ani iar cea mai mare pasiune a lui o constituie bicicletele. Fie că își prinde urechile să le repare sau iese cu una la plimbare, toată viața tânărului sibian se învârte în jurul lor. Așa că a decis ca în loc să lucreze ca ospătar pentru bani și să lucreze la biciclete în timpul liber, să își deschidă mai degrabă o afacere în care să îmbine partea financiară cu marea lui pasiune. Așa s-a născut un mic atelier de reparat biciclete, pe Ocnei, nr. 38.

Pentru Marius ideea unei noi afaceri nu a fost una de moment. Toată viața lui a fost atras de această latură, a reparatului bicicletelor, iar fiecare moment din copilărie și până în prezent l-a adus cumva mai aproape de concluzia că singurul lucru pe care îl poate face este să deschidă acest mic atelier. „Trebuia să îmi deschid o firmă și să-mi împlinesc visul legat de pasiunea pentru biciclete pe care o am încă din copilărie - un service și magazin pentru biciclete. Încerc în egală măsură să promovez mișcarea și să le arăt sibienilor că se poate merge și cu bicicleta prin oraș, nu doar cu mașina”, spune acesta.

Totul a început cu adevărat acum doi ani, atunci când și-a cumpărat prima bicicletă cu banii lui.

„E adevărat, nu era nouă, pentru că nu îmi permiteam, așa că a trebuit să o repar. Aveam ceva cunoștințe, minime, din copilărie când bibileam Pegas-ul de culoare verde al mamei mele, păstrat de bunicul meu. El este morar de meserie și este cel care m-a introdus în tainele mecanicii”, spune Marius.
reparat biciclete micile afaceri (2)

De acolo totul a mers ca uns. A început să își cumpere tot ce avea nevoie pentru a-și repara bicicleta, fără să fi știut că de fapt pregătirea lui pentru viitoarea afacere începuse chiar în acel moment. „Încet, încet, am cumpărat un set de chei, o pompă, imbusuri, apoi un stand de lucru și un schimbător de viteze profi... și tot așa, până am ajuns să desfac bicicleta pe bucăți pentru a înlocui piesele vechi cu altele noi. Aveam în gând să îmi fac bicicleta după gustul meu, neștiind că de fapt exersez și învăț ceea ce urma să fac doi ani mai târziu”, își amintește sibianul.

După ce a terminat reparațiile, a păstrat-o o perioadă până și-a dat seama că ar vrea parcă o alta. Așa s-a ales cu o Merida, cu frâne pe disc, mecanice și piese mult mai bune. A modificat-o și pe aceasta și a lăsat-o deoparte, a ajuns la a treia, a investit bani și pasiune și a ținut-o tot așa până când a descoperit că asta ar trebui să îi aducă și bani.

reparat biciclete micile afaceri (5)

O afacere de nici 10.000 de lei, pentru ca bicicliștii să nu mai aștepte la reparat

Costurile cu înființarea firmei, un stoc minim de marfă, închiriere spațiu, casa de marcat fiscală și toate cele necesare l-au făcut pe Marius să scoată din buzunar în total vreo 6.000-7.000 de lei. Nu-i pare rău de banii investiți și spune că era nevoie de un astfel de loc în Sibiu.

„Momentul când am început să fac reparații contracost a fost atunci când mi-am dat seama că sunt foarte multe biciclete în Sibiu și foarte puține service-uri, iar timpii de așteptare pentru o reparație la acestea era foarte mare, în special în sezon”, povestește Marius.
Clienții vin cu tot felul de probleme, „majoritatea pentru reglaje, revizii, depanări, înlocuit o anvelopă, o cameră, aerisire frâne hidraulice și multe altele”, iar până acum nu a avut nicio bicicletă pe care nu a putut să o „salveze”. „Orice se poate repara sau înlocui! Bicicletele nu pleacă de la service până nu sunt rezolvate toate problemele tehnice și apoi testate și probate de mine personal”, spune tânărul.

reparat biciclete micile afaceri (3)

Un atelier de familie

În spațiul de pe Ocnei 38 nu se află doar Marius. „Atelierul de Reparații Biciclete Sibiu” este deschis în incinta unui atelier de copiat chei, ascuțit cuțite profesional și reparat ochelari, aparținând tatălui său.

„Este maestrul familiei noastre. Tata ne-a îndrumat mereu să practicăm o meserie, pentru că, spune el, <<Meseria nu moare niciodată, Tată!>> și încep să cred din ce în ce mai mult că are dreptate. Pe același principiu a mers și fratele meu mai mare, care, deși a terminat acum câțiva ani Facultatea de Drept, acum este bijutier de meserie și are atelierul învecinat cu al nostru”, concluzionează tânărul meseriaș.

Marius poate fi găsit la numărul de telefon 0747835842 sau pe pagina de facebook a afacerii sale.

reparat biciclete micile afaceri (1) reparat biciclete micile afaceri (4) reparat biciclete micile afaceri (7)

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

un sibian

Acum 1 an

felicitari! e mare nevoie de asa ceva in Sibiu!
Raspunde

Ion Veres

Acum 1 an

Felicitari! Un adevarat exemplu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus