Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Județul Sibiu are un buget de două ori mai mare decât cel de anul trecut. ”Dar nu e bine!”

Județul Sibiu are un buget de două ori mai mare decât cel de anul trecut. ”Dar nu e bine!”

Proiectul de buget pe anul în curs este construit luând în calcul venituri de peste 495 de milioane de lei, cu 93% mai mari decât cele estimate la începutul anului trecut. Cu toate acestea, cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile, arată reprezentanții conducerii județene. Care preconizează un an mai dificil decât cel anterior.

Venituri de 495,3 milioane de lei ar urma să intre, anul acesta, în conturile administrației județului Sibiu. Comparativ cu bugetul construit la începutul anului trecut, creșterea este de aproape 100%: în 2018, reprezentanți CJ Sibiu estimau că în total se vor putea baza pe venituri de 256 de milioane de lei.

Creșterea veniturilor, însă, nu ține ritmul cu creșterea cheltuielilor, care sunt de două ori și jumătate mai mari decât cele estimate anul trecut. În 2018, autoritățile județene estimau că vor avea cheltuieli totale de 228,96 de milioane de lei, pe când anul acesta acestea au crescut la o estimare de 557,84 de milioane de lei.

Venituri din creșteri îndoielnice

Dezechilibrul evident se datorează transferului de cheltuieli de la bugetul central la bugetele locale, fără ca acestor cheltuieli să le și fie asigurată sursa necesară de bani. ”De exemplu, în plus sunt cheltuielile pentru asistența socială. S-au transferat mult mai multe cheltuieli decât venituri, prin urmare bugetul l-am putut constitui doar reducând bugetul de investiții”, arată Daniela Cîmpean (foto), președinta Consiliului Județean Sibiu.

În afară de transferul unor cheltuieli la bugetul județean, acesta mai este afectat și de creșterile salariale impuse de la începutul anului. Iar în subordinea CJ Sibiu funcționează nu doar miile de angajați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială, ci și cele câteva mii de persoane angajate la Spitalul Județean, cel de Psihiatrie și cel de Pneumoftiziologie. Anul trecut, de exemplu, cheltuielile de personal din cadrul sistemului județean de asistență socială erau de 45,1 milioane de lei. Anul acesta, salariile din acest domeniu au crescut la 78,76 milioane de lei. ”Majorările salariale care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019 nu mai sunt suportate integral, prin fondurile alocate prin Casa de asigurări. Prin urmare, trebuie acoperite din bugetele care sunt orientate către medicamente sau aparatură, de exemplu”, mai arată Daniela Cîmpean, exemplificând situația din Sănătate.

”Toate majorările salariale, care erau necesare, acest fapt nu este contestat de nimeni. Însă ar fi trebuit alocate sume care să susțină aceste majorări. Nu s-a avut în vedere faptul că ne crește bugetul de funcționare”, Daniela Cîmpean
Anul trecut, pentru funcționarea instituțiilor din județul Sibiu, bugetul alocat inițial era de 228 de milioane de lei. Acum, pentru funcționarea administrației de la nivel județean este nevoie de 242 de milioane de lei. ”Conform legii, primele cheltuieli care trebuie asigurate sunt cele de funcționare, unde intră și salariile. Prin urmare, se reduc bugetele de investiții. Dar nici aceste sume, de fapt, nu sunt sigure. Partea alocată nouă din impozitul pe venit este raportată la o creștere de 8,44%. Și nu este sigur că economia României va dudui, iar acea creștere se și concretizează. Deci trebuie să gândim preventiv și să avem în vedere că am putea face chiar o rectificare pe minus a bugetului”, mai declară Daniela Cîmpean.

Investiții de cinci ori mai mari

Bugetul de investiții pe anul în curs este estimat la nu mai puțin de 315 milioane de lei, o creștere spectaculoasă față de cea din 2018, când județul estima că va avea investiții de doar 60 de milioane de lei. Anul trecut, Sănătatea (cu investiții de 23 de milioane de lei) și infrastructura rutieră (cu investiții de 22 de milioane de lei) erau capitolele bugetare cu cele mai mari alocări pentru investiții. Anul acesta, pentru investițiile din Sănătate bugetul propus este de peste 64 de milioane de lei. Pentru Transporturi (bugetul care include infrastructura rutieră) bugetul de anul acesta este propus la peste 220 de milioane de lei. Creșterea acestui din urmă capitol se datorează proiectelor susținute din fonduri europene nerambursabile (CJ estimează că va atrage anul acesta peste 124 de milioane de lei pentru astfel de proiecte). ”Fondurile europene sunt singura șansă de a mai face investiții. Din fonduri proprii nu se mai pune această problemă, deoarece abia ne asigurăm funcționarea.

Proiectul de buget al județului Sibiu este supus consultării și dezbaterii publice. Modul în care a fost construit acest buget poate fi consultat aici

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Ptiulicuta

Acum 3 ani

Câtă incompetență! Se contrazice singura, iar nu a fost umbra lui ciordă de la cecia. Cel mult consilier local la o primărie de la țară!
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

Ce anume nu intelegi din "Dezechilibrul se datorează transferului de cheltuieli de la bugetul central la bugetele locale, fără ca acestor cheltuieli să le și fie asigurată sursa necesară de bani."? Nu pricepi ca tovarasii de la PSD au trecut pe sest cheltuielile sociale la consilii si primarii. EI "dau" la toata lumea dar nu dau de la ei dupa aia ivn si spiun ca au "dat si au marit". Au "dat" de la primarii si CJ-uri si, tocmai au marit, din proaspatul imprumut de 3 miliarde EUR pt care se platesc dobanzi nesimitite (asa se intampla cand te iei in coarne cu bancile si apoi mergi si le lingi clantele...te taxeaza).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ILEANA VIOLETA

Acum 3 ani

Daniela Cimpean priveste realist lucrurile si nu se lasa inselata de povesti. Degeaba e dublu daca obligatiile sunt mai multe si mai mari.
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

ceva nu-i clar in calcule! mai calculati o data
Raspunde

Ionut1595

Acum 3 ani

Daniela Cimpean macar a rezolvat terenul noului spital si se lupta pentru el. PSD cu Cindrea in frunte , cu guvern PSD la Bucuresti nu a facut nimic . Asa cum nici cu Trif nu sunt in stare sa faca nimic pt Sibiu.
Raspunde

David

Acum 3 ani

Daniela Campean se cam incurca in cifre din calcule reiese ca ramane cu mai multi bani decat anul trecut dar deja ne-am obisnuit cu stilul ei in care altii sunt de vina.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus