Proiectul de buget pe anul în curs este construit luând în calcul venituri de peste 495 de milioane de lei, cu 93% mai mari decât cele estimate la începutul anului trecut. Cu toate acestea, cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile, arată reprezentanții conducerii județene. Care preconizează un an mai dificil decât cel anterior.
Venituri de 495,3 milioane de lei ar urma să intre, anul acesta, în conturile administrației județului Sibiu. Comparativ cu bugetul construit la începutul anului trecut, creșterea este de aproape 100%: în 2018, reprezentanți CJ Sibiu estimau că în total se vor putea baza pe venituri de 256 de milioane de lei.
Creșterea veniturilor, însă, nu ține ritmul cu creșterea cheltuielilor, care sunt de două ori și jumătate mai mari decât cele estimate anul trecut. În 2018, autoritățile județene estimau că vor avea cheltuieli totale de 228,96 de milioane de lei, pe când anul acesta acestea au crescut la o estimare de 557,84 de milioane de lei.
Venituri din creșteri îndoielnice
Dezechilibrul evident se datorează transferului de cheltuieli de la bugetul central la bugetele locale, fără ca acestor cheltuieli să le și fie asigurată sursa necesară de bani. ”De exemplu, în plus sunt cheltuielile pentru asistența socială. S-au transferat mult mai multe cheltuieli decât venituri, prin urmare bugetul l-am putut constitui doar reducând bugetul de investiții”, arată Daniela Cîmpean (foto), președinta Consiliului Județean Sibiu.În afară de transferul unor cheltuieli la bugetul județean, acesta mai este afectat și de creșterile salariale impuse de la începutul anului. Iar în subordinea CJ Sibiu funcționează nu doar miile de angajați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială, ci și cele câteva mii de persoane angajate la Spitalul Județean, cel de Psihiatrie și cel de Pneumoftiziologie. Anul trecut, de exemplu, cheltuielile de personal din cadrul sistemului județean de asistență socială erau de 45,1 milioane de lei. Anul acesta, salariile din acest domeniu au crescut la 78,76 milioane de lei. ”Majorările salariale care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019 nu mai sunt suportate integral, prin fondurile alocate prin Casa de asigurări. Prin urmare, trebuie acoperite din bugetele care sunt orientate către medicamente sau aparatură, de exemplu”, mai arată Daniela Cîmpean, exemplificând situația din Sănătate.
”Toate majorările salariale, care erau necesare, acest fapt nu este contestat de nimeni. Însă ar fi trebuit alocate sume care să susțină aceste majorări. Nu s-a avut în vedere faptul că ne crește bugetul de funcționare”, Daniela CîmpeanAnul trecut, pentru funcționarea instituțiilor din județul Sibiu, bugetul alocat inițial era de 228 de milioane de lei. Acum, pentru funcționarea administrației de la nivel județean este nevoie de 242 de milioane de lei. ”Conform legii, primele cheltuieli care trebuie asigurate sunt cele de funcționare, unde intră și salariile. Prin urmare, se reduc bugetele de investiții. Dar nici aceste sume, de fapt, nu sunt sigure. Partea alocată nouă din impozitul pe venit este raportată la o creștere de 8,44%. Și nu este sigur că economia României va dudui, iar acea creștere se și concretizează. Deci trebuie să gândim preventiv și să avem în vedere că am putea face chiar o rectificare pe minus a bugetului”, mai declară Daniela Cîmpean.
Investiții de cinci ori mai mari
Bugetul de investiții pe anul în curs este estimat la nu mai puțin de 315 milioane de lei, o creștere spectaculoasă față de cea din 2018, când județul estima că va avea investiții de doar 60 de milioane de lei. Anul trecut, Sănătatea (cu investiții de 23 de milioane de lei) și infrastructura rutieră (cu investiții de 22 de milioane de lei) erau capitolele bugetare cu cele mai mari alocări pentru investiții. Anul acesta, pentru investițiile din Sănătate bugetul propus este de peste 64 de milioane de lei. Pentru Transporturi (bugetul care include infrastructura rutieră) bugetul de anul acesta este propus la peste 220 de milioane de lei. Creșterea acestui din urmă capitol se datorează proiectelor susținute din fonduri europene nerambursabile (CJ estimează că va atrage anul acesta peste 124 de milioane de lei pentru astfel de proiecte). ”Fondurile europene sunt singura șansă de a mai face investiții. Din fonduri proprii nu se mai pune această problemă, deoarece abia ne asigurăm funcționarea.Proiectul de buget al județului Sibiu este supus consultării și dezbaterii publice. Modul în care a fost construit acest buget poate fi consultat aici
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Spitalul Județean , Consiliului Județean , Consiliului Județean Sibiu , Asistenţă Socială , Daniela Cîmpean , investitii , Direcţiei Generale , Pentru Transporturi , 2019 , buget , cheltuieli
Vizualizari: 2304
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Lucrețiu Corduneanu
Acum 3 ore
George