La doi pași de Sibiu câteva animale moarte stau întinse la câțiva metri de pista pentru biciclete. Doi bursuci au murit împreună, unul lângă altul. Ceva mai departe zace un arici. Sibienii care au mers în plimbare, în week-end, în această zonă spun că sunt mult mai multe animale moarte: arici, veverițe, bursuci, iepuri. ”Cel mai probabil sunt otrăvite, pentru că sunt foarte multe”, ne-a transmis un sibian. Cele mai multe animale sunt pe Calea Poplăcii, în zona de lângă poligon.
Sâmbătă și duminică nu ai nicio șansă să întrebi ceva o autoritate publică, însă luni am descoperit că problema este total neinteresantă. Agenția pentru Protecția Mediului nu are nicio legătură cu animalele moarte, suntem informați. Încercăm la Garda de Mediu. Aici, ni se explică foarte clar că nu au nicio treabă. ”Noi nu ne ocupăm cu așa ceva, poate știu cei de la Direcția de Sănătate Publică, de la Direcția Silvică sau de la Direcția Sanitar - Veterinară”, ni se transmite de la telefonul de relații cu publicul.
Apelul la Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost cel mai nostim. ”Domnul doctor, noi ne ocupăm și de animale moarte din pădure?”, s-a interesat și doamna care ne-a răspuns la telefon. Află și ea, aflăm și noi că nu au nicio treabă. Dar pentru orice eventualitate, ”să aduceți o hârtie scrisă să o depuneți la secretariat, să vedem ce putem face”. Ca să scurtăm procedura, întrebăm de un e-mail. Ar fi mai simplu. ”Domnu doctor, avem mail?”, sună întrebarea mai departe. Domnul doctor nu știe, așa că ni se comunică un număr de telefon de la secretariat. Ca într-o adevărată zi de 1 Aprilie, numărul dat de funcționară nu este valabil...
Directorul Direcției Silvice, Robert Blaj, spune că instituția pe care o conduce nu are atribuții în domeniu. ”Din păcate, nu avem ce să facem. Acolo este un fond de vânătoare de care nu ne ocupăm noi”, ne spune directorul. Dar ne ajută cu un telefon al celui care se ocupă de acest fond: Gheorghe Cârje.
Administratorul fondului de vânătoare care are zona pădurii Dumbrava în areal ne spune că a luat act de situație, va verifica, dar mai departe nu prea are ce să facă. ”Este ciudat ce-mi spuneți, pentru că așa ceva nu s-a întâmplat la noi în ultimii 10 ani. Da, cel mai probabil animalele au fost otrăvite, dar nu-mi pot da seama care a fost scopul. Vom face verificări, dar noi nu putem face mai mult”, ne spune Gheorghe Cârje.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Direcția Sanitar , Siguranța Alimentelor Sibiu , Robert Blaj , Sănătate Publică , Protecţia Mediului Sibiu , ferma animale , Calea Poplăcii , Pentru Sibiu , animale moarte , Directorul Direcției Silvice S , Direcția Silvică Sibiu , Gheorghe Cârje , Daniel Pădureanu
Vizualizari: 8359
Ultimele comentarii
Acum 55 minute
Rob
Acum 1 oră
Bitt Dannman
Acum 1 oră
John Doe
Acum 1 oră
Newman
Acum 1 oră
Un sibian vero