Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

PSD obligă BNR să aducă aurul în țară. Legea a trecut de Senat, urmează Camera Deputaților

PSD obligă BNR să aducă aurul în țară. Legea a trecut de Senat, urmează Camera Deputaților

Senatul a adoptat astăzi în calitate de prim for sesizat, proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României a fost adoptată în plenul Senatului cu 60 de voturi „pentru”, 29 de voturi „împotrivă” şi 16 abţineri, anunță Mediafax.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeşai din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Faţă de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor având rol de for decizional.

Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat că liberalii nu susţine proiectul legislativ. „Atât timp cât este acolo nu este nevoie să îl vadă nimeni, toată lumea ştie că este acolo. Ceea ce face această lege este să intervină direct în modul în care politică monetară este implementată în România. În formă actuală proiectul nu este susţinut de PNL”, a declarat Florin Cîţu. Liberalul Marcel Vela a susţinut că adoptarea proiectului de lege privind repatrierea aurului va afecta viitorul României.

Senatorul USR Eduard Dircă a propus retrimiterea la Comisie pentru două săptămâni a proiectului legislativ, solicitarea fiind însă respinsă de majoritatea plenului.

În replică la afirmaţiile Opoziţiei, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că repatrierea aurului nu va afecta credibilitatea ţării, în documentele oficiale nefiind precizat câte tone sunt în ţară şi câte tone sunt în străinătate.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Republica Teleormăneană România

Acum 4 ani

Acum mai rămâne doar să-i fure pesede-ul! De fapt cred că o să-și pună copii să-i fure să se antrenezen
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 4 ani

Daca tot il aduce domnu Liviu pe el pe aur, nu il impartim sa ne facem lănțâc toți? Ma gandesc ca de asta il aduce. Care stie si iubeste partidul nostru al tuturor, de ce il aduce? Va rog raspuns ca sa stiu daca caut model sau nu! Urgent! Mersi PS: vand lănțic de aur sau schimb cu iPhone 6 - oferta valabila peste cateva saptamani :)
Raspunde

S

Acum 4 ani

Propun vânzarea Teleormanului cui vrea să-l ia. Plata în aur care sa rămână în tara, dacă tot ne preocupa asta, mai nou.
Raspunde

TiTi

Acum 4 ani

din pacate nimeni n-are nevoie, poate daca le dati niste milioane......... https://www.timesnewroman.ro/files/attach/images/stories/Bulgaria_Mare.jpg
Raspunde

Sigur

Acum 4 ani

Da si Sibiu cu Brasov le alipim la Germania ...si am " rezolvat " invrajbirea marca serviciilor străine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus