După patru săptămâni în care o parte din magistrații sibieni au întrerupt câte o oră pe zi lucrul cu publicul și au ieșit, o dată pe săptămână, pentru a protesta în tăcere în fața sediului, acțiunile de protest au fost oprite. Majoritatea dintre judecători a ajuns la concluzia că acțiunile lor nu mai au forța necesară pentru a determina o schimbare.
Cele patru săptămâni de protest în rândul magistraților Justiției sibiene sunt rezultatul deciziilor luate de Adunarea generală a magistraților din cadrul Judecătoriei Sibiu. Aceștia au întrerupt activitatea Judecătoriei Sibiu, zilnic, între 10:00 și 11:00 și, în patru zile de vineri, au ieșit în fața instituției, tot în semn de protest față de modificările aduse legilor Justiției, fără nicio dezbatere publică reală și fără transparență. Protestului în tăcere i s-au alăturat și procurori sibieni, dar și o parte din judecătorii Tribunalului Sibiu (instituție la nivelul căreia s-a luat decizia ca fiecare magistrat să acționeze după propria conștiință).
Aceeași Adunare generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sibiu a stabilit, la cea mai recentă întrunire, faptul că protestele nu își mai au rostul, chiar dacă modificările cel puțin discutabile aduse legilor Justiție nu au fost retrase. “S-a renunțat la orice formă de protest, deocamdată. Nu au fost niciun fel de presiuni pentru această decizie. Efectiv, majoritatea colegilor a considerat că protestul nu mai are forța necesară astfel încât să mai tragă un semnal de alarmă și să mai ducă la rezolvarea acestei situații“, arată Alexandru Zereș, judecător în cadrul Judecătoriei Sibiu.
Protestele magistraților au fost susținute “în direct“ de către societatea civilă din Sibiu
“Nu cedăm“
Ca urmare a protestelor magistraților sibieni, reprezentanți ai comunității Vă vedem din Sibiu au organizat mai multe evenimente pentru a-și arăta susținerea față de oamenii legii, inclusiv prin acțiuni zilnice în fața sediului Tribunalului. În “contrasens“, de protestul magistraților sibieni și a altor colegi de-ai lor din țară s-au delimitat majoritatea președinților și vicepreședinților curților de apel din țară, inclusiv a Curții de Apel Alba Iulia, în circumscripția căreia intră și județul Sibiu. Protestul magistraților sibieni a continuat, însă, și după delimitarea șefilor de curți de apel, semnalată printr-o scrisoare transmisă în atenția Consiliului Superior al Magistraturii. “Nu e vorba că cedăm. Faptul că am ieșit de patru ori în stradă a fost un semnal serios, zicem noi, dar s-a considerat că protestul nu mai avea forță și impact. Și a face ceva doar așa... Eu, personal, am votat pentru continuarea protestelor“, a mai declarat judecătorul Alexandru Zereș pentru Turnul Sfatului.Judecătorii și magistrații sibieni care au protestat timp de patru săptămâni au cerut abrogarea OUG 7/2019, adoptată într-o după-amiază fără nicio dezbatere publică. Printre efectele negative ale acestei ordonanțe se numără blocarea activității parchetelor, amestecul carierei judecătorilor cu cea a procurorilor, introducerea unor clauze arbitrare pentru menținerea în funcții, dar și afectarea independenței Justiției, arătau judecătorii sibieni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Tribunalului Sibiu , Judecătoriei Sibiu , Judecătoria Mediaș , Turnul Sfatului , Consiliului Superior , Apel Alba Iulia , elevii sibieni , Acţiunile Transgaz , Procurorii Parchetului , Alexandru Zereş , magistrati , Pentru Sibiu , Aceeași Adunare , Serviciului Acțiuni Speciale , proteste
Vizualizari: 2269
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
A
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 2 ore
@@atentie
Acum 2 ore
A
Acum 2 ore
Avrigean