Miercuri,
05.10.2022
Partial Noros
Acum
15°C

Magistrații sibieni au renunțat la proteste: nu mai au forța necesară

Magistrații sibieni au renunțat la proteste: nu mai au forța necesară

După patru săptămâni în care o parte din magistrații sibieni au întrerupt câte o oră pe zi lucrul cu publicul și au ieșit, o dată pe săptămână, pentru a protesta în tăcere în fața sediului, acțiunile de protest au fost oprite. Majoritatea dintre judecători a ajuns la concluzia că acțiunile lor nu mai au forța necesară pentru a determina o schimbare.

Cele patru săptămâni de protest în rândul magistraților Justiției sibiene sunt rezultatul deciziilor luate de Adunarea generală a magistraților din cadrul Judecătoriei Sibiu. Aceștia au întrerupt activitatea Judecătoriei Sibiu, zilnic, între 10:00 și 11:00 și, în patru zile de vineri, au ieșit în fața instituției, tot în semn de protest față de modificările aduse legilor Justiției, fără nicio dezbatere publică reală și fără transparență. Protestului în tăcere i s-au alăturat și procurori sibieni, dar și o parte din judecătorii Tribunalului Sibiu (instituție la nivelul căreia s-a luat decizia ca fiecare magistrat să acționeze după propria conștiință).

Aceeași Adunare generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sibiu a stabilit, la cea mai recentă întrunire, faptul că protestele nu își mai au rostul, chiar dacă modificările cel puțin discutabile aduse legilor Justiție nu au fost retrase. “S-a renunțat la orice formă de protest, deocamdată. Nu au fost niciun fel de presiuni pentru această decizie. Efectiv, majoritatea colegilor a considerat că protestul nu mai are forța necesară astfel încât să mai tragă un semnal de alarmă și să mai ducă la rezolvarea acestei situații“, arată Alexandru Zereș, judecător în cadrul Judecătoriei Sibiu.

Protestele magistraților au fost susținute “în direct“ de către societatea civilă din Sibiu Protestele magistraților au fost susținute “în direct“ de către societatea civilă din Sibiu

“Nu cedăm“

Ca urmare a protestelor magistraților sibieni, reprezentanți ai comunității Vă vedem din Sibiu au organizat mai multe evenimente pentru a-și arăta susținerea față de oamenii legii, inclusiv prin acțiuni zilnice în fața sediului Tribunalului. În “contrasens“, de protestul magistraților sibieni și a altor colegi de-ai lor din țară s-au delimitat majoritatea președinților și vicepreședinților curților de apel din țară, inclusiv a Curții de Apel Alba Iulia, în circumscripția căreia intră și județul Sibiu. Protestul magistraților sibieni a continuat, însă, și după delimitarea șefilor de curți de apel, semnalată printr-o scrisoare transmisă în atenția Consiliului Superior al Magistraturii. “Nu e vorba că cedăm. Faptul că am ieșit de patru ori în stradă a fost un semnal serios, zicem noi, dar s-a considerat că protestul nu mai avea forță și impact. Și a face ceva doar așa... Eu, personal, am votat pentru continuarea protestelor“, a mai declarat judecătorul Alexandru Zereș pentru Turnul Sfatului.

Judecătorii și magistrații sibieni care au protestat timp de patru săptămâni au cerut abrogarea OUG 7/2019, adoptată într-o după-amiază fără nicio dezbatere publică. Printre efectele negative ale acestei ordonanțe se numără blocarea activității parchetelor, amestecul carierei judecătorilor cu cea a procurorilor, introducerea unor clauze arbitrare pentru menținerea în funcții, dar și afectarea independenței Justiției, arătau judecătorii sibieni.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sufana

Acum 3 ani

Poate au citit si ei ordonantele alea si li s-a luat voalul sorosist de pe ochi!
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 3 ani

Felicitări tuturor celor care au avut verticalitatea de a se împotrivi întoarcerii în stepa rusească și în secolul XVIII ghidată de farul călăuzitor al Ciumei Roșii! Din păcate încet, încet prin intimidare, uzură sau forță vor reuși să frângă coloana tuturor celor care nu respiră precum Partidul! Exact cum au făcut și părintii lor după război!
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

Aiurea. Demagogie. Treaba e simpla. Nu stiu cum nu e inteleasa. Cei ce au PUTEREA, fac ce vor. Nu conteaza absolut nimic, dar absolut nimic pe lumea asta decat PUTEREA. Vorbesc acum de puterea absoluta de decizie si actiune la nivel statal sau suprastatal. ( in contextul temei abordate ) Cum nu au inteles magistratii ca puterea judecatoreasca ( e o putere! de necontestat ) este ( le este ) conferita dar si CONTROLATA de ăla care au PUTEREA aia mare! Ce naiba, ma asteptam sa fie mai isteti. .... Restul ( actiunI de strada, lozinci, principii, proteste, haştaguri ,presa, etc ) sunt doar gargara si frectii demagogice. Bai e chiar atat de greu sa se inteleaga la nivelul maselor ( de oriunde de pe planeta asta ) ca unii ( putini ) ii conduc pe ailalti ( cei multi ). E singura si suprema lectie pe care orice muritor trebuie sa o invete de cand il fată măsa.
Raspunde

realistul

Acum 3 ani

Ai dreptate. Stii vorba aceea> De fapt lumea e condusa de cativa baieti destepti. Restul, masa de manevra. Ce naivi sau increzuti sunt unii sa creada ca ei au schimbat ceva... Asa am crezut si noi la Revolutie si uite unde am ajuns...
Raspunde

///

Acum 3 ani

Poate le da dl. Vancu din forta sa!
Raspunde

Nicu

Acum 3 ani

După cum l au judecat pe fiul lui Maricuta,se vede că sunt obosiți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus