Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Directorul Palatului Copiilor: „S-au strâns jumătate din banii pentru renovări”

Directorul Palatului Copiilor: „S-au strâns jumătate din banii pentru renovări”

Firme și oameni de rând deopotrivă s-au implicat din nou într-un mare proiect al comunității, cu tot ce au putut – forță de muncă, bani, materiale. Toate aceste eforturi merg acum către Palatul Copiilor, instituție care este nevoită să își schimbe sediul în viitorul foarte apropiat.  

Palatul Copiilor Sibiu, singura instituție de învățământ extrașcolar care oferă copiilor și elevilor cursuri gratuite, a luat fiinţă în luna august a anului 1953, iar de atunci și-a schimbat sediul de mai multe ori. În speranța că aceasta va fi ultima mutare, conducerea instituției face de mai multe luni toate eforturile pentru a strânge banii necesari renovării viitorului sediu, o parte din fostul internat al Liceului Tehnologic „Henri Coandă”.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Daniel Vecsei, directorul Palatului Copiilor, pentru a afla în ce stadiu se află lucrările la noul sediu și de ce mai este nevoie pentru încheierea proiectului.

sediu nou palatul copiilor (20)

Cum a evoluat proiectul din punct de vedere financiar, de la momentul zero?

Deoarece clădirea se afla într-o stare avansată de degradare, am solicitat Ministerului Educației Naționale sumele necesare reabilitării acesteia, primind în primăvara anului 2018 suma de 125.000 (cu TVA), cu care am reușit să renovăm etajul I al clădirii (am schimbat parchetul, am înlocuit instalația electrică, am renovat grupurile sanitare și am zugrăvit sălile de clasă).

Între timp, fondurile de la Minister fiind insuficiente pentru renovarea totală a clădirii, am înființat Asociația Pro Palatul Copiilor Sibiu, în vederea susținerii activităților Palatului și a strângerilor de fonduri necesare renovării. În acest sens, am participat la Maratonul Internațional Sibiu 2018, unde am reușit să strângem suma de 17.000 lei. Cu acești bani și cu alte sponsorizări, am înlocuit instalația electrică de la etajul II. Tot în vederea strângerii de fonduri, am participat, împreună cu copiii de la cercul de chitară și la Sibiu Guitar Meeting, unde am strâns aproximativ 3.000 lei.

În luna decembrie 2018, la sugestia președintelui Asociației, domnul Liviu Rotaru, am trimis o cerere de sponsorizare către firma UNIMAT prin care i-am rugat să ne sprijine, fără să am, însă, prea multe speranțe. Nu mică mi-a fost mirarea când, a doua zi, un reprezentant al firmei ne-a chemat la discuții. Astfel, am început colaborarea cu un om deosebit, directorul firmei, domnul Mihai Balaban, care în copilărie a frecventat cursurile Palatului.

Până în acest moment, din sponsorizări s-au strâns aproximativ 150.000 lei, pentru finalizarea lucrărilor la etajul 2 și a izolației parțiale exterioare mai fiind nevoie de încă 150.000 lei, în vederea mutării activităților în această vară.

sediu nou palatul copiilor (12)

Ați apelat la forță fizică. În ce măsură s-au strâns sibienii pentru a da o mână de ajutor?

În perioada 21 - 26 ianuarie 2019 am lansat un program de voluntariat pentru a face curățenie la etajele II și III în vederea desfășurării lucrărilor ulterioare. Spre încântarea noastră, au participat peste 270 de voluntari, cu ajutorul cărora am reușit să facem curățenie și să radem huma de pe pereți, în proporție de 85%, materialele necesare acestei acțiuni fiind sponsorizate de UNIMAT. Un amănunt care mie mi se pare demn de remarcat este faptul că în data de 24 ianuarie, zi liberă pentru foarte multă lume, au participat 180 de voluntari.

Ulterior, peste 50 de firme și ONG-uri din Sibiu și din țară, s-au alăturat acestui proiect, fie prin sponsorizări în bani, fie prin materiale, produse și prestări servicii, multe dintre acestea fiind parteneri ai UNIMAT sau cunoștințe ale domnului Mihai Balaban.

Nu v-ați oprit la maraton și la bunăvoința comunității. Câte bazaruri ați organizat până acum?

Am organizat și trei bazaruri, primul în curtea actualului sediu, cel de-al doilea la Sala Transilvania, iar pentru acest lucru trebuie să îi mulțumesc domnului Adi Bibu, iar cel de-al treilea bazar s-a desfășurat pe domeniul public, în fața Magazinului Dumbrava.

În data de 7 aprilie, între orele 10-20, în Piața Habermann Markt va avea loc o Campanie de strângere de fonduri, inițiată de Outlaw Cuisine și susținută de UNIMAT și Asociația Pro Palatul Copiilor. La acest eveniment se vor desfășura ateliere de lucru, se va organiza cel de-al patrulea bazar și vom avea concerte susținute de elevii de la Palatul Copiilor, de la Cercurile de Muzică ușoară, Muzică populară, Muzică folk, Dans modern și Dans popular (între orele 11-16), cărora li se vor adăuga și vedetele locale Sebastian Stan, Teodora Pop și Radu Nechifor, precum și Dreamcatchers Band și Ceata Junilor Sibiu.

Aș vrea să mulțumesc și firmelor care s-au alăturat acestui eveniment și care vor dona o parte din vânzări pentru renovarea noului sediu: 1717, Arhiva de cafea și ceai, Proseco, 1001 Craftings, Greenarium, Gossip Tree, Manufactura de brânză, Ecozen Boutique, Ceramica de Nocrich, Braid Trends, Zamac Biju, Asociația „Vreau să fiu Moș Crăciun în fiecare zi” și Karpaten Meat Group. Sper ca publicul să vină în număr cât mai mare și astfel să ajute la reabilitarea noului sediu al Palatului Copiilor Sibiu.

De asemenea, în data de 12 aprilie, începând cu ora 18, la viitorul sediu al Palatului, de pe strada Henri Coandă nr. 51, vom organiza, sub coordonarea lui Cristian Bîscă, un vernisaj în memoria pictorului medieșan Marius Cioban, ultimele lucrări rămase ale artistului fiind donate de familia acestuia tot pentru renovarea noului sediu al Palatului, pe această cale dorind să-i mulțumesc soției acestuia, doamna Elena Cioban.

palatul copiilor bazar 2

Ce puteți să ne spuneți despre colaborarea cu firmele din Zona Industrială, tip „adopție”?

Firma Marquardt Schaltsysteme SCS a „adoptat” acum doi ani și jumătate, 4 cercuri din cadrul Palatului Copiilor (Aeromodele, Navomodele, Electronică și Informatică) pe care le dotează în fiecare an cu material didactic. Am continuat să atragem alături de noi și alte firme care să ia sub tutelă și celelalte cercuri. Astfel, firma UNIMAT a preluat în acest an, cercurile de Ceramică, Teatru, Dans modern și Dans popular. Cele două firme vor renova sălile aferente acesor cercuri și le vor dota cu tot ce este necesar funcționării în bune condiții a activităților.

Suntem în discuții și cu firmele ROPARDO (pentru cercul de Matematică aplicată în tehnică de calcul), Keep Calling (pentru cercul de Cultură și civilizație engleză) și Boromir Sibiu (pentru cercul de Pictură/Desen). Așteptăm, în continuare și alte firme sau ONG-uri care să se alăture acestui demers.

Ce ați reușit să faceți până în acest moment?

Până în acest moment am finalizat montarea geamurilor termopan la cele două etaje, am schimbat conductele de canalizare și ne-am racordat la rețeaua de apă, s-a realizat instalația de apă la baia de la etajul 2, iar în prezent sunt în curs de finalizare rețeaua pentru colectarea apei pluviale și montarea membranei bituminoase de pe acoperișul clădirii.

 Aș vrea să închei mulțumind tuturor firmelor și ONG-urilor care ne-au ajutat și ne ajută în continuare în demersul de finalizare al noului sediu, cu speranța că nu voi omite pe nimeni:

- UNIMAT SRL, SC Marquardt Schaltsysteme SCS, Wenglor Electronic Innovation Lito, Sigemo Impex,                 Ropardo, Alrro 2008, Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, IFM Prover, Swoboda Sibiu, GLS General Logistics Systems Romania, Jollycontor Impex SRL Cluj Napoca, Dak & H Design SRL, Gama Construct SRL, Print Center, Onyx Print, Policolor S.A., Bearing Point, KeepCalling, Simpa S.A., Carrefour Sibiu, Boromir Sibiu, S.C. Soma S.R.L, BMI Icopal România (Bramac), Geberit, Service Conf (domnul Mărgineanu), Mincons Prest (domnul Drăghici), Belle Fleurs Boutique, Komma Media (Cosmin Călinescu), Sala Transilvania Sibiu (Adi Bibu), Lasselsberger Knauf Sibiu, Plastic Pro (Radu Cotuțiu), Ideal Casa (Cătălin Chirilă), Eve Trans Macarale (Albert Kontza), Imperium Society Club (Arginatru Ionel), NV Const (Vlad Taloș), Albinuța Zumzee, Euro Ecologic WC, Cafeneaua Nod Pub

- Crucea Roșie Sibiu, Fundaţia Comunitară Sibiu, Asociația Domy Music Star, Aparatul cu povești (Cristi Bîscă), Fundația “Un copil, o speranță”, Asociaţia Culturală Play,  BC CSU Sibiu, Clubul Sportiv Comunitar Sibiu (Dani Troancă), Alpha Basketball Sibiu, Asociaţia Prietenii Mocăniţei, Asociația „Cu verdele-n SUS”, Asociația „Al 6-lea jucător” (Florin Iacob), Animal Life Sibiu, Asociația umanitară Alexandra Nanu, Fundația CONA Sibiu și copiii de la Rugby Sibiu.

Mulțumiri speciale doamnei director al Liceului Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu – profesor Dumitrescu Florina, domnilor Ioan Vonica (profesor proiectant instalații), Marius Timofte (arhitect), Andrei Kacso (instalator), Sebastian Buta, maiștrilor Unimat - Attila Mathe și Laurențiu Grancea (prezenți la toate acțiunile și etapele proiectului), personalului didactic și nedidactic de la Clubul Copiilor Avrig, voluntarilor de excepție, Flavia Muntean și Andreea Maria Popovici, precum și persoanelor fizice care au donat în contul Asociației și prin platforma Sprijina.ro.

Sperăm și în ajutorul promis de viitorii sponsori - Isopor Cluj Napoca, Firos SA și S.C. Hirsch Porozell.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: Radu Nechifor , Rugby Sibiu , Magazinului Dumbrava , Crucea Roșie Sibiu , Sala Transilvania , Sindicatelor Sibiu , Cluj Napoca , Marquardt Schaltsysteme , Asociația Culturală Play , Fundaţia Comunitară Sibiu , Henri Coandă , Moş Crăciun , Palatului Copiilor Sibiu , Sibiu Guitar Meeting , Palatului Copiilor , Boromir Sibiu , Animal Life Sibiu , Palatul Copiilor Sibiu , Zona Industrială Vest , Keep Calling , Dani Troancă , Carrefour Sibiu , Clubul Sportiv Comunitar Sibiu , Marius Timofte , Asociatia Prietenii Mocanitei , Clubul Copiilor Avrig , Sala Transilvania Sibiu , Liviu Rotaru , Marius Cioban , Reporterul Turnul Sfatului , Cristian Bisca , Bearing Point , Alpha Basketball Sibiu , Maratonul Internațional Sibiu , Sebastian Buta , Plastic Pro , Cosmin Călinescu , Sebastian Stan , Gama Construct , Daniel Vecsei , Teodora Popa , Florin Iacob , Liceului Tehnologic Mârşa , Asociația Domy Music Star , Dreamcatchers Band , Braid Trends , Mihai Balaban , Outlaw Cuisine , Karpaten Meat Group , Komma Media , Gossip Tree , Ideal Casa , Adi Bibu , Alexandra Nanu , Swoboda Sibiu , Asociația Pro Palatul Copiilor , Albert Kontza , Albinuța Zumzee , Andreea Maria Popovici , Andrei Kacso , Arginatru Ionel , Attila Mathe , Belle Fleurs Boutique , Cafeneaua Nod Pub , Ceata Junilor Sibiu , Cristi Bîscă , Cătălin Chirilă , Dumitrescu Florina , Ecozen Boutique , Elena Cioban , Onyx Print Sibiu , Euro Ecologic , Eve Trans Macarale , Print Center , Firma Marquardt Schaltsysteme , Flavia Muntean , Hirsch Porozell , Icopal România , Imperium Society Club , Ioan Vonica , Isopor Cluj Napoca , Jollycontor Impex , Lasselsberger Knauf Sibiu , Laurențiu Grancea , Mincons Prest , Piața Habermann Markt , Radu Cotuțiu , Service Conf , Sigemo Impex , Vlad Taloș , Wenglor Electronic Innovation , Zamac Biju

Vizualizari: 4543

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mihai

Acum 3 ani

Când oamenii se unesc, miracole se împlinesc! Mulțumim frumos pentru mesaj Andra Tâmbu!!!
Raspunde

Cetățean arogant

Acum 3 ani

Oare primăria de ce nu se implica? Banii de investiții sunt necheltuiti la sfârșit de an, dar interes pentru educația copiilor nu exista. Alo, Primăria Sibiu!!!
Raspunde

CX

Acum 3 ani

Primaria plateste bucatele si bautura pentru cei de la summit, dar soarta copiilor platitorilor de impozit nu o intereseaza. RUSINE! RUSINE! RUSINE!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus