Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
0°C

Trei liceeni sibieni, premiați pentru că au făcut un sistem care controlează în mod automat luminile dintr-o casă

Trei liceeni sibieni, premiați pentru că au făcut un sistem care controlează în mod automat luminile dintr-o casă

Trei liceeni de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu au creat un sistem ce controlează în mod automat luminile dintr-o locuință, iar acest lucru i-a clasat pe locul al treilea în concursul PlayEnergy.

PlayEnergy este un program educațional care este dezvoltat de compania Enel în zece țări și este dedicat școlilor gimnaziale și liceelor. Scopul este acela ca tinerii să contribuie cu ideile lor la un viitor sustenabil și inovator.

La ediția din acest an s-au înscris 190 de instituții de învățământ, iar echipe au format aproximativ 1.500 de elevi din toate regiunile țării. În total, aceștia au concurat cu 303 proiecte, elaborate în cadrul a cinci categorii: E-home, E-mobility, E-city, E-power și E-world.

O echipă formată din trei liceeni de la Colegiul „O. Goga” a reușit să se evidențieze printre echipele înscrise în concurs ce au reprezentat liceele din România. Este vorba despre Alexandru Rădac, Codrin Muntean și Daniel Marpozan care învață în clasa a X-a la profilul Matematică-Informatică. Tinerii au fost coordonați de profesoara Florentina Ileșan.

Aceștia au creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroșu prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuință și care ține evidența numărului de persoane din încăpere.

La sediul Enel din Sibiu aceștia au fost astăzi premiați de directorul general al companiei, Michele Abbate: „Aceștia tineri au o mare responsabilitate, pentru că trebuie să aibă grijă de viitor, la fel ca și companiile mari”.

Festivitate premiere Enel Play Energy - Sibiu 2

„Am găsit o idee care ni s-a părut destul de bună, apoi pe parcursul mai multor săptămâni am dezvoltat-o. Ideea era de a crea un sistem de economisire a energiei electrice. Ne bucurăm că am reușit să finalizăm și că am luat un loc bun în acest concurs și sperăm să putem să aplicăm în viitor ideile noastre și la o scară mult mai mare”, a spus Alexandru, care a fost reponsabil de designul proiectului echipei. Daniel a fost responsabil de partea electronică; iar Codrin de cea de programare.
Directoarea colegiului, Laura Dumitru, i-a felicitat și ea pe tineri, precizând că aceștia sunt cunoscuți în liceu ca activi în mai multe concursuri județene, naționale sau regionale. „Îi felicit pentru disponibilitatea lor de a participa nu doar în acest concurs. Au obținut mai multe premii la concursurile județene, naționale sau regionale. Vreau să subliniez energia la propriu a dnei profesoare are este una dintre cele mai prolifice în ceea ce privește rezultatele elevilor pe care îi coordonează. Abilitățile pe care le dobândesc nu le pot fi decât benefice. Aș menționa în mod deosebit spiritul de echipă, creativitatea și gândirea critică a celor trei elevi”.

Echipa din Sibiu a fost depășită în acest concurs de două echipe ale Colegiului Național „Neagoe Basarab” din Oltenița, județul Călărași. Elevii și profesorii clasați pe primele trei poziții au fost rpemiați cu gadgeturi și echipamente electrice, tablete, proiectoare smartphone, smartwatch-uri, amplificatoare de imagine smartphone, ochelari VR. În plus, instituțiile de învățământ ale echipelor clasate pe primele trei locuri primesc finanțări în valoare de 13.500, 9.000 și 4.500 lei pentru dotări de laborator.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus