Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Scandal fără precedent în cea mai grea secție a Spitalului Județean. “Ori noi, ori ea!“

Scandal fără precedent în cea mai grea secție a Spitalului Județean. “Ori noi, ori ea!“

O parte importantă a asistenților care lucrează în cea mai dificilă secție a Spitalului clinic județean de urgență Sibiu, cea de Anestezie și Terapie Intensivă, este într-un conflict de durată cu asistenta șefă, al cărei comportament afectează actul medical, susțin contestatarii: “materialele sanitare sunt ținute sub cheie“. Sesizată, Comisia de etică și deontologie a spitalului a emis un raport care, potrivit inclusiv conducerii spitalului, nu rezolvă situația. “Ori plecăm noi, ori pleacă ea“, este varianta la care, din punctul de vedere al asistenților, s-a ajuns acum. De cealaltă parte, asistenta șefă consideră că ea este, de fapt, victima acestui conflict.

Nicoleta Popa a fost numită pe postul de asistent șef în vara anului 2015, după plecarea celei care a coordonat timp de aproape 40 ani activitatea asistentelor din cadrul secției denumită acum ATI 1. “De atunci a început dictatura“, rezumă o parte din asistenții secției respective. “Suntem făcuți «proști», «tâmpiți» sau ni se spune «muriți dracului de foame fără sporul de tură pe care vi-l dau eu». Am ajuns niște sclavi pe plantație“, se plâng contestatarii care s-au întâlnit cu reporterul Turnul Sfatului.

De altfel, “sporul de tură“ este unul subiectele acestui conflict. Acest spor de 15% la salariu este acordat acelor asistenți medicali care lucrează, pe parcursul unei luni, în cinci ture de dimineață, cinci de după-amiază și cinci de noapte, arată contestatarii. Graficul cu împărțirea pe ture este realizat de către asistenta șefă Nicoleta Popa în funcție de trecerea pe care angajații secției o au în fața ei, mai arată asistenții medicali. “Cei care nu sunt în grațiile ei sunt scoși de la ture și astfel nu mai primesc acel spor de 15%. Adică, asta este un fel de penalizare, dar în afara legii“.

În timp ce unii nu sunt distribuiți în suficiente ture, alți angajați ai secției ajung să lucreze și câte 20 de ture pe lună. “Ceea ce iarăși, e nebunie. Deci pe lângă faptul că lucrăm într-o secție în care vezi moartea în fiecare oră, mai ai și un mediu de lucru ostil“. Asistenții contestatari arată că și împărțirea concediilor este realizată în mod arbitrar, colegii lor aflați “în grații“ fiind favorizați. “Eu am primit concediu, de exemplu, doar pe perioada școlii. Unde să pot pleca în vacanță cu copii? Noi nu putem pleca în concediu decât când vrea șefa“.

“Nu vine la serviciu“ și “ține sub cheie materiale sanitare“

Nicoleta Popa a fost numită în funcție fără să aibă studii superioare. Pe care le urmează acum, ca studentă la zi în cadrul Facultății de medicină de la Sibiu, specializarea Asistență medicală generală. “Toți avem program. Mai puțin ea. Vine la 11 și pleacă la 12, de exemplu. Căci e la cursuri. Abia în ultimele două săptămâni, de când a fost desemnat un nou director medical, și Nicoleta Popa vine la serviciu de la șapte dimineața, căci e verificată“, descriu asistenții.

Iar dacă multe din conflictele dintre ei și asistenta șefă țin de relațiile acesteia cu colegii, o parte din acestea vizează și calitatea actului medical. Una din cele mai grave acuzații aduse la adresa Nicoletei Popa este modul de gestionare a materialului sanitar, “ținut sub cheie“. “Sunt aparate și materiale ținute sub cheie, astfel încât când avem nevoie de acestea noi mai întâi trebuie să alergăm să găsim cheia. Sau suntem obligați să rămânem fiecare la boxa noastră și să nu ne ajutăm colegii, atunci când putem. Dar nu o ascultăm: atunci când nu e în preajmă mergem să ne ajutăm colegii. Căci, până la urmă, pe pacienți îi ajutăm“.

Sesizări urmate de “interogatorii“

Nemulțumirile acumulate “de-a lungul anului“ au fost expuse verbal și șefului secției ATI, medicul Mihai Sava. Deoarece nu au avut efect, din decembrie anul trecut au început a fi depuse și sesizări scrise despre nemulțumirile angajaților. “«Îți faci hârtie să pleci sau ți-o fac eu?», a fost reacția pe care am primit-o de la șefi, după ce am depus prima sesizare“, arată unul dintre asistenți. Au urmat noi sesizări către conducerea Spitalului județean, semnate de această dată de grupuri mai mari de angajați din cadrul secției ATI 1. “Activitatea doamnei Nicoleta Popa este deosebit de periculoasă și cu posibile repercusiuni negative asupra actului medical și asupra pacienților internați în cadrul secției ATI 1, întrucât se încalcă dispozițiile art. 39 din Regulamentul de ordine interioară, întrucât aceasta păstrează materialele sanitare într-o încăpere încuiată, la care doar dânsa are acces și le distribuie în mod arbitrar. Este evident că aceste materiale sanitare nu sunt suficiente pentru pacienți, aspect de care ne-am plâns în nenumărate rânduri, însă doamna Popa ne spune «vă descurcați cu ce aveți». În aceste condiții, riscul transmiterii unor infecții sau declanșării unor alte complicații este doar o chestiune de timp, motiv pentru care considerăm că este de datoria subsemnaților să semnalăm aceste aspecte deosebit de grave, care pot duce nu numai la antrenarea răspunderii disciplinare, ci și a răspunderii penale în ceea ce o privește pe doamna Nicoleta Popa“, se arată într-o sesizare depusă în atenția managerului general al Spitalului, la începutul acestui an.

Sesizare în care mai sunt detaliate aspectele referitoare la limbajul folosit de asistenta șefă, la “mediul neadecvat și ostil desfășurării activității medicale“, la stabilirea programului de lucru și a concediilor, la neprogramarea asistenților pentru controalele specifice medicinii muncii.

Cei care au semnat această sesizare au început a fi hărțuiți, susțin asistenții. “În prima zi mă întreabă de ce am semnat, a doua zi la fel, a treia zi la fel, a patra zi mă întreabă dacă m-am răzgândit. A început să îți sufle, la propriu, în ceafă. Aproape toată lumea a trecut pe la «interogatoriu». «Ce-ați crezut că îmi faceți? Eu nu plec nicăieri de aici»“, enumeră asistenții o parte din replicile pe care susțin că le-au primit după depunerea sesizărilor colective. Potrivit celor care au vorbit cu reprezentanții Turnul Sfatului, în cadrul secției ATI 1 majoritatea asistenților, infirmierilor și brancardierilor sunt nemulțumiți de modul de lucru. “Dar nu vorbesc pentru că le este frică“.

Comisia de etică: mustrare scrisă

În cursul săptămânii trecute, Comisia de etică a răspuns sesizărilor respective. Potrivit răspunsului, Nicoleta Popa nu și-a respectat programul de lucru, a avut un comportament neadecvat față de subordonați, a elaborat în mod arbitrar graficele lunare de activitate, a efectuat programări ale concediilor de odihnă pentru personalul din subordine după propria apreciere. Cu alte cuvinte, sunt confirmate mai toate sesizările angajaților, mai puțin cele referitoare la materialul sanitar “ținut sub cheie“, aspect la care Comisia nu face nicio referire în răspuns. “Comisia (...) a propus managerului unității sancționarea doamnei asistent șef Nicoleta Popa cu avertisment scris. (...) Comisia de etică și deontologie medicală a solicitat medicului șef Secție clinică ATI, conf. univ. dr. Mihai Sava, ca, în termen de cinci zile, să procedeze la reevaluarea activității doamnei asistent șef Nicoleta Popa, ținând cont de graficele lunare de activitate ale secției, pontajele secției, pontajele secției predate Compartimentului de audit public intern și calitatea dumneaei de student la zi cu frecvență la Facultatea de Medicină – Asistenți medicină generală, anul III, precum și la reorganizarea managementului secției“, se mai arată în răspunsul dat sesizărilor de către comisia de etică.

O parte din concluziile Comisiei de etică O parte din concluziile Comisiei de etică

Mustrarea scrisă dispusă îi face pe asistenți să ia în considerare o analiză nedreaptă a situației din secția ATI 1, analiză influențată de cel care conduce acum secția. “Din comisie face parte și domnul doctor Sava, șeful secției noastre. Cine din comisia de etică i s-ar opune lui, pentru că toți din acea comisie au nevoie de Anestezie? După acest răspuns, unii dintre cei care au semnat sesizările au început să se retragă. Se tem de urmări negative asupra lor“, arată asistenții contestatari. Cei care s-au întâlnit cu reporterul Turnul Sfatului spun că, în acest moment, nu prea mai există cale de mijloc. “Ori noi, ori ea, cineva trebuie să plece“.

“Nimeni nu le vrea răul. Ci doar să își facă treaba“

Contactată de Turnul Sfatului, Nicoleta Popa nu a dorit să intre în foarte multe detalii și a refuzat o întâlnire, arătând că pentru acest lucru ar fi mai întâi nevoie de aprobarea conducerii Spitalului. Din punctul ei de vedere, acuzațiile care îi sunt aduse sunt false, iar asistenții care o contestă au o impresie eronată că “ar avea cineva ceva cu ei“. “Au adus niște acuzații și s-au făcut niște constatări, care este problema? S-au făcut niște acuzații, care nu sunt adevărate în marea lor parte. Vă rog să vorbiți cu cei din conducere, au fost controale pe tema aceasta. Consider că nu este în regulă să vorbim pe acest subiect“, a spus Nicoleta Popa.
“Noi am încercat să rezolvăm problema, dar nu se poate, căci sunt orgolioși. Nu vor să cedeze, au impresia că cineva vrea să le facă lor rău. Dar nimeni nu vrea să le facă lor rău, ci ne dorim doar ca fiecare să își facă treaba“, Nicoleta Popa, asistent șef Secția ATI 1
În cadrul secției pe care o conduce există o stare conflictuală, recunoaște asistenta șefă, dar din punctul ei de vedere cea care este victimă a aceste situații este ea. “Este o mare problemă de frustrare și de răzbunare. Eu nu am greșit și nu le-am făcut acestor oameni niciun rău. Din contră, i-am înțeles de câte ori au greșit ei. Dacă ei continuă cu aceste amenințări și lucrări va trebui să demarez un proces. De atâtea luni de zile sunt supusă acuzațiilor acestor oameni care mint și nu au dreptate. Plus că nici nu au vreun fel de dovezi la acuzațiile pe care le aduc“.

Potrivit ei, din cei care au semnat sesizarea, zece sunt asistenți, raportat la numărul total de 50 de asistenți care lucrează în secția ATI 1. Restul semnatarilor sunt infirmiere și brancardieri.

Până la publicarea acestui articol, dr. Mihai Sava, șeful secției ATI din cadrul Spitalului județean nu a răspuns solicitărilor Turnul Sfatului.

O nouă întrunire a Comisiei de etică

Managerul general al Spitalului județean, Cornel Benchea, apreciază că este cel mai amplu conflict creat la nivelul unei secții de la venirea sa. “Este o situație chiar complicată. Sesizările făcute de-a lungul timpului din acea secție le vom mai da încă o dată Comisiei de etică, să le spunem că asta e situația și până când nu se ia o decizie mai radicală, conflictul de acolo nu se dezamorsează. S-a ajuns destul de departe“, spune Cornel Benchea. El cere prudență în judecarea acestor situații, deoarece “adevărul este întotdeauna undeva la mijloc“.

Managerul instituției mai spune că în cursul zilei de joi este programată și o ședință cu angajații secției ATI 1, condusă de șeful secției însoțit de reprezentanți din conducerea Spitalului județean. Ședința are drept subiect tocmai conflictul izbucnit între asistenta șefă și o parte din angajați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

nobody like everybody

Acum 3 ani

Privatizat tot . Tot sistemul. Esti competent si faci treaba, iti iei banii, nu - nu . Simplu, fara povesti. Gata cu acesti : Dumnezei " ai institutiilor de stat. Eu nu zic ca asistenta sefa e diavolul iar ailalti sunt sfinti fara de prihana dar sa fim seriosi, cu totii stim ce " greutate " au cei ajunsi in functii ca astea. ... Acum multi ani lucram la una din firmele lui Carabulea si, aveam masina de serviciu cu loc alocat in parcarea firmei ( jupânu' a fost un occidental din multe puncte de vedere si un tip extrem de riguros - eu ii port un respect deosebit, sa-l judece altii pentru lucrurile rele facute - dar asta e alta poveste ) Intr-o buna zi, la lucru, vine la mine directorul firmei ( un bou sinistru si un pupincurist ca multi altii care au pus umarul vartos la distrugrea holdingului ) si imi zice ( porunceste ) sa scot masina din locul alocat ca tebuie sa vina Doamna Haşu ( cine n-o cunoaste !? ) de la Finante si nu sunt locuri de parcare .Il intreb " eu unde pun masina? " el se enerveaza si urla la mine ca nu inteleg ca vine doamna HAŞU de la Finante! !!!!! Ma enervez si eu si-I spun ca sunt cu impozitele la zi, si daca tot vrea sa -I faca loc altetii sale regale doamna Hasu de la Finante sa-si scoata EL masina.... Evident ca am supt-o la greu. Dupa doua zile eram detasat la Suceava la sucursala. .......Trei saptamani am stat in moldova in caminul de la TASA, meditand la ignoranta si imbecilitatea mea de a nu intelege ce obligatii imi reveneau mie ca angajat la o firma privata fata de Maria sa doamna HAŞU! !!! ( cei ce au trait vremurile alea stiu ce zic, daca zic parcarea de la Posta Atlassib de pe Autogarii inteleg perfect ce povestesc, daca zic TASA Suceava, de asemenea imi sunt frati de suferinta ) Nu mai discut ca toti fara exceptie ar trebuie sa tremure de frica si respect cand pronunt " doamna HAŞU de la Finante! !!!!!!)
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Nobody , nu l-ai intuit pe patron in soațele deciziei “ boului “? Cui îi era frica de Dna Hașu ? Dv , care aveați “ impozitele la zi “ - nu ! Dar patronului “ occidental “?
Raspunde

dan

Acum 3 ani

De cateva saptamani ma plimb zilnic pe la chirurgie 1 si 2 si pe la ATI din motive de boala grea a unui apropiat si nu pot decat sa spun ca e jale , e o mizerie de nedescris , doctorii si asistentele de la ATI , de la chirurgie ,infirmiere, etc. intra si ies din blocul operator intro veselie, vorbesc la telefon , intra din nou, nu cred ca exista vreo regula acolo. Din cand in cand mai iese cate una nervoasa si striga la bietii apartinatori sa nu stea in fata blocului operator de parca ar fi loc sfant .Nimeni dar chiar nimeni nu se gandeste la pacient. Si aici nu e vorba doar de sectiile amintite e vorba de un sistem putred si care cred ca nu se va indrepta niciodata, din pacate fiindca toti putem ajunge bolnavi chiar si asistentele , doctorii si chiar si directorii(cand vor fi pensionari poate nu mai au bani sa mearga in alta parte).
Raspunde

Stefan Dobre

Acum 3 ani

Vă rugăm să ne trimiteți fotografii.
Raspunde

LaFlemme

Acum 3 ani

Numai in spitalele romanesti sa nu ajungi. Daca nu te omoara virusii, bolile sau alti oameni, cu siguranta te omoara doctorii sau asistentele din spitalele romanesti. Si nu pentru ca nu sunt competenti, ci pentru ca nu au pic de empatie si omenie in ei. Eu cred ca poporul asta nu poate fi salvat.
Raspunde

pacientul englez

Acum 3 ani

Asta e Spitalul judetean Sibiu unde nu mi-as lasa nici pisica!
Raspunde

Cosmina Alina

Acum 3 ani

Sunt foarte curioasa cum a ajuns doamna asistenta sefa pe competente, a dat examen? Ma indoiesc! Probabil este suntinuta de cineva de isi permite un asemenea comportament! Cu siguranta o sa fie in continuare asistenta sefa si cel mult primeste doar un avertisment
Raspunde

Radu

Acum 3 ani

Exista o vorba veche care spune ca: ce face o femeie cu ...... nu fac zece barbati cu capul!
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

o datbexamen ca si kovesi! sustinata de profa de muzica cimpan si directorul poliitic benchea
Raspunde

C

Acum 3 ani

Din cauza PSD suntem unde suntem. Sa arda in chinuri toti care isi bat joc de oamenii bolnavi din aceasta sectie,
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 3 ani

PSD e efectul. Cauza sunteți voi...
Raspunde

Che

Acum 3 ani

Sa mori tu...vai ce mai conduce psdul la sibiu...traiesti pe alta planeta...e fdgreul cu peneleii de "sute de ani"...
Raspunde

X

Acum 3 ani

Ia să îl întrebați pe șeful contestatarilor, Sergiu Danciu, cum pleacă el cu saci de materiale sanitare de pe secție, materiale pe care le folosește la firma lui. Hai că nici contestatarii nu sunt ușă de biserica.
Raspunde

Dna Mary

Acum 3 ani

Nu are cum ,ca pe sectie nu sunt materiale. Pe mine m a pansat la domiciliu cu materiale de calitate superioara.fata de ce exista in spital.
Raspunde

Neagu

Acum 3 ani

Pregatirea profesionala a asistentelor lasa mult de dorit. Majoritatea au facut un curs igenic, o post-liceala, si din cauza lipsei de personal au ajuns asa-zise asistente. Habar nu au de actul medical.
Raspunde

Sd

Acum 3 ani

Serios, si cand vi la spital cu ma-ta sau tu ca ai băut ca porcul, tot asistentele sunt de vina,de unde sti tu incultule de scolarizarea fiecarei asistente medicale, cadrele medicale sunt la curent cu tot ceea ce este nou in materie de tehnică medicală și actul.medical, tu la randul tau ai cumva toate studiile in meseria pe care o procedezi, sau cumva esti un rebut al societății si stai acasa si bei bere , mănânci seminte si ragai?
Raspunde

Antonela.Anto

Acum 3 ani

Oricum de pe vremea in care era doar asistenta era cu nasul pe sus, nimeni in lume nu era ca ea, de pe acum 8-9 ani ținea locul asistentei șefe din aceea vreme care era putin spus o mare doamna și o asistenta deosebita
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigel din Mohu

Acum 3 ani

Pentru contestatari.Niste rebuturi sociale care nicia macar nu stiu sa se spele pe mâine. Ce chestie s-au răsculat proaspeții angajați de nici doi ani instigati de Sergiu Danciu care fura materiale din spital si le introduce în firma lui, pe deasupra el pleacă atunci când vrea de la servici fără să anunțe pe nimeni si pe deasupra mai iubește și motaneii . Ce pramatii psediste care își ascund incompetența prin circ si acuzații grave la adresa probabil a celei mai competente asistente pe care le are spitalul . Hai pa si puneti mana si muncit ca de aia veniți la servici . Nu sa socializati si sa fiti fericiti , asa ca la treaba contestatarilor si mitingarilor . Eagle eye va priveste de sus si va veghează fiecare mișcare ,asa ca poate ar fi frumos sa va cereți scuze si sa vă retrageti în peșteră voastră insignifiantă. Ar fi frumos domnisorule etern Sergiu Danciu sa întocmiti un articol pertinent nu unul care sa emane frustrare si sa aiba o tentă de retard.
Raspunde

un curios

Acum 3 ani

Ce vrei sa spui cu "iubitul motaneilor"?
Raspunde

Pustoaica

Acum 3 ani

Sa spuna sergiu danciu, si cu ceilalti contestatari, de ce când au afirmat "ori ea ori noi" nu a fost primul să-și dea demisia asa cum a împînzit acest zvon in tot sibiul? Sa spuna sergiu danciu cum fura materialele de pe sectie, si le folosea la firma lui de îngrijiri la domiciliu, apoi le vindea pe secția unde lucreaza si nu numai fara bon sau factura, oare el este fara nici o pată, oare el se crede Dumnezeu pe pamant
Raspunde

inValid

Acum 3 ani

Cu NIKOlete nu i de a glumii - ale dracului muieri !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus