Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Modernizarea străzilor de pământ din bani împrumutați: Primăria prelungește proiectul cu încă opt străzi și încă doi ani

Modernizarea străzilor de pământ din bani împrumutați: Primăria prelungește proiectul cu încă opt străzi și încă doi ani

Din cele 67,5 milioane de lei împrumutate de municipiul Sibiu de la BERD în urmă cu mai bine de trei ani, reprezentanții Primăriei Sibiu au ajuns la concluzia că mai pot moderniza încă opt străzi, pe lângă cele 62 luate în considerare inițial. Proiectul de modernizare este prelungit, de asemenea, pe încă doi ani.

Opt străzi ai căror indicatori tehnico-economici au trecut în mai multe rânduri prin fața consilierilor locali pentru aprobare ajung din nou în dezbaterea forului legislativ local. Este vorba de străzile Mozaicului, Varului, Zăvoi (tronson II), Neppendorf, Granitului, Bradului, Macazului și Viilor, pentru care administrația locală propune gruparea într-un singur pachet care urmează a fi scos la licitație. Valoarea estimată pentru proiectul de modernizare a celor opt străzi de pământ este estimată la 14,5 milioane de lei, fără TVA, din care lucrările de construire și montaj ar reprezenta 13,3 milioane de lei, fără TVA. “Propunem adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Sibiu pentru modificarea Hotărârii nr. 356/2018 în vederea aprobării următorului obiectiv de investiții, cuprinzând un număr de opt străzi, în cadrul «Programul de reabilitare a străzilor în municipiul Sibiu»“, se arată într-un raport al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. Cele opt străzi grupate în pachetul care va avea denumirea “pachet Turnișor – Gușterița II“ se alătură astfel celorlalte 62 de artere de pământ grupate în 12 pachete pe care administrația le-a scos sau urmează să le liciteze înspre proiectare și execuție.

Lista celor 62 de străzi de pământ incluse inițial, în 2015, în proiectul de moderniare susținut de creditul BERD Lista celor 62 de străzi de pământ incluse inițial, în 2015, în proiectul de moderniare susținut de creditul BERD

Încă doi ani de credit

În decembrie 2015, administrația Sibiului a semnat un contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare 67,5 milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro la data contractării), cu o perioadă de grație de trei ani și una de rambursare de șapte ani.

Potrivit acordului inițial de împrumut, toți cei 67,5 milioane de lei ar fi trebuit cheltuiți până la finalul anului 2018. Însă, conform rapoartelor de execuție bugetară adoptate de Consiliul local Sibiu la finalul fiecărui an, până la 30 noiembrie 2016 nu s-a făcut nicio tragere din împrumutul de la BERD. Potrivit aceleiași surse, în 2017, până la data de 30 noiembrie s-au făcut trageri în sumă de 13,92 de milioane de lei. Iar anul trecut, până în ziua de 30 noiembrie 2018, valoarea totală a tragerilor a fost de 8,3 milioane de lei (de unde rezultă că până acum, din împrumutul de la BERD a fost folosită pentru modernizarea străzilor de pământ suma de aproximativ 22,2 milioane de lei).

În acest context, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, Comisia de autorizare a împrumuturilor locale din cadrul Ministerului Finanțelor a emis o nouă hotărâre, la solicitarea reprezentanților municipiului Sibiu, “privind reautorizarea efectuării de trageri din finanțarea rambursabilă în valoare de 67,5 milioane de lei, contractată de la BERD în anul 2015“. Potrivit acestei noi hotărâri a comisiei amintite, din creditul BERD erau permise trageri în sumă totală de 53,33 de milioane de lei. Pentru anul în curs, din creditul BERD ar urma utilizați zece milioane de lei, iar pentru 2020 – suma de 4,16 milioane de lei.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Ionel

Acum 5 ani

Bravo tanti Fodor. Mai bine platim dobanzi la credite in loc sa luam bani europeni... vezi ex Oradiei.... si inca cate proiecte se mai pot accesa!!!!!
Raspunde

Nelu

Acum 5 ani

cu psd nu prea va da bani europeni
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogo

Acum 5 ani

Super poza. Arata țais burgul dupa 19 ani de administratie deutschen romanizata! :) Mai avem putin si depasim Wien.
Raspunde

John

Acum 5 ani

Vai de capul administratiei lui tanti fodor...credite la greu platite de prostime...si la sf.de an excedent bugetar...bleah....dna ce face???
Raspunde

Vrem respect !!!

Acum 5 ani

Sa se tot prelungeasca .....unii functionari (nu doar cei din biroul specific) ci si multi altii ( investitii, achizitii, contabilitate, urmarire lucrari) se pontaza pe maxim, bine mersi de ani buni din aceste fonduri. La fel cum se intampla si cu putinele proiecte pe fonduri europene. Asadar sa tot fie proiecte......Pe o treaba spre exemplu se ponteaza 5 (cel care face treaba si inca 4 care o verifica chipurile. Nimic nu este intamplator...............chiar si sefutii pun boticul si il pun bine de tot. Vedeti declaratiile de avere in 2015-2016-2017 cand unii erau mult mai bine platiti decat altii si daca tot va uitati puteti vedea si conturi bancare declarate incomplet adica fara declararea sumei din conturi. Oare ANI nu a vazut sau asteapta vreo sesizare.
Raspunde

iarba verde de acasa

Acum 5 ani

nici eu nu sunt si cred ca nici domnul ziarist nu este expert financiar sau contabil. De aceea rog pe cine se pricepe sa ne spuna daca aspectul iterat ca si stire, este unul pozitiv sau negativ. Daca e de bine, de ce, daca e de rau, de ce. Asa, ca sa pricepem si noi ca tot platim taxe, multumesc
Raspunde

Cosmin

Acum 5 ani

Str Poiana Sibiului ... pe când?
Raspunde

Cam asa.....ceva

Acum 5 ani

Depinde, nici eu nu cred ca sunt expert financiar dar daca tot ne dam cu parerea pot sa spun ca pentru angajatii primariei este foarte bine pana la 30% plus la salariu pe toata durata proiectului pentru aceeasi munca (buget local sau Berd sau fonduri este aceeasi treaba). Unii si aceiasi incaseaza sumele astea de multi ani dar cum salariile au crescut si cei 30 sunt mai mari. Din pct de vedere al administratiei chiar nu inteleg de ce este nevoie sa faci un imprumut la care sa plătești dobanzi atat timp cat ai banii in bugetul local care an de an este pe excedent fara al utiliza la vreun proiect major. Pentru noi cetatenii platitori de taxe nici nu stiu cum este mai bine pentru ca intradevar platim mai mult pe dobanzi si cheltuielile de personal aberante care gestioneaza aceste fonduri dar macar presupun ca lucrarea se face mai bine (calitativ) si se evita "parandaratul" fiind proceduri diferite de atribuire a contractelor si de urmarire. Desi nu ma pricep financiar, totusi nu inteleg care este meritul functionarilor, de ce sunt platiti suplimentar angajatii care lucreaza cu aceste fonduri pentru ca nu sunt fonduri europene atrase ci este un imprumut practic de la Banca Europeana care se ramburseaza. Asadar merit 0 pentru multi dintre acestia care nu lucreaza suplimentar (adica nu fac ore suplimentare) ci in loc de buget local lucreaza pe un imprumut de la o banca europeana. Asta înseamnă daca facem un exercitiu de imaginatie la salariile de acum 15000 pe an / ....furajera x 10 functionari = 150000 x 2 ani = 300000 lei NET. Asta cred ca este interesul, rotunjirea salariilor, altfel nu-mi explic de ce sa te imprumuti cand ai banii. Nu vreau sa generalizez dar sunt persoane care nu fac practic nimic pentru aceste ore "platite suplimentar". Cam asa: functionar (face treaba si verifica) se ponteaza de numa, sef birou/sef serv (verifica nimic) se ponteza maxim, dir. (verifica verificarea se ponteaza max). Cam asa se tot verifica pana trec maximul de ore. Daca se constata ca sunt cheltuieli eligibile bravo lor si la mai mare. Dar cu constiinta, daca mai aveti, ce faceti mai oamenii, ca sunt pana la urma banii nostrii pe care v-ati facut legal, nu spun nu, stapani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus