Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
12°C

De ce întârzie extinderea Facultății de Inginerie. ULBS a dat în judecată Cadastrul

De ce întârzie extinderea Facultății de Inginerie. ULBS a dat în judecată Cadastrul

De aproape 4 ani studenții de la Facultatea de Inginerie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) sunt nevoiți să se plimbe pe la sediile altor facultăți unde au ore, din lipsă de spațiu. Se întâmplă din cauza unei chestiuni birocratice care întârzie realizarea unui proiect - gata scris - ce ar permite extinderea clădirii în care se află facultatea.

La sfârștul anului 2015, ULBS a realizat documentația tehnică pentru lucrarea „Reconfigurarea etajelor 4 și 5 la clădirea Facultății de Inginerie. Valoarea proiectului este de 6,1 milioane de lei, iar documentația a fost aprobată atunci de Ministerul Educației și Cercetării prin ordin. La sfârșitul anului 2016, clădirea Facultății de Inginerie din Sibiu trebuia să fie „mai înaltă”, deci mai încăpătoare.

„Aici undeva la nivel local lucrurile trenează și stau. Avem planurile, avem tot, am putea demara lucrările, dar nu avem toate avizele. Din cauza acestei probleme, orarul nu este de multe ori compact. Studenții fac 2 ore aici, după care pot avea o pauză de 2 ore, apoi pentru alte 2 ore să meargă în altă parte și așa mai departe (...) Facem o serie întreagă de „ehilibristici”. Mergem și ținem ore în spațiile de la Teologie, de la Medicină, de la Litere”, ne-a spus decanul Facultății de Inginerie, Liviu-Ion Roșca, într-un recent interviu pentru Turnul Sfatului.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/02/28/interviu-cu-decanul-facultatii-de-inginerie-o-data-pe-luna-am-intalniri-cu-noii-investitori-ai-sibiului/

Am dorit să aflăm care sunt motivele acestei tergiversări. Zilele trecute am primit explicația de la ULBS într-un răspuns semnat de rectorul instituției, Ioan Bondrea.

Astfel, după aprobarea documentației de către minister și obținerea certificatului de urbanism de la Primăria mun. Sibiu, universității i s-a mai cerut, între altele avizul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu pe planu lde situație.

„În registrele de Publicitate Imobiliară terenul de sub construcție și din incinta acesteia este în proprietatea Statului Român, iar dreptul de adminsitrare asupra acestuia, al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a fost radiat în anul 1996 în absența unui act justificativ”, se menționează în răspunsul conducerii ULBS. Această situație a determinat-o să se adreseze Guvernului, obținând, în cele din urmă, prin Hotărârea nr. 567 din 24 iulie 2018, dreptul de adminsitrare asupra terenului. (Nota de fundamentare a Hotărârii Guvernului poate fi consultată aici)

„ULBS a depus la Oficiul Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu/Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu, cererea (...) prin care instituția noastră a solicitat înscrierea provizorie în Cartea Funciară a dreptului ULBS de administrare a terenului.

Biroul de Cadastru Sibiu...  a respins prin încheierea din 17 septemrbie 2018 cererea noastră inițială și mai apoi și cererea noastră de reexaminare (...) prin Încheierea de respingere a reexaminării din 5 noiembrie 2018.

Pentru reglementarea situației juridice a terenului, ULBS a formulat cererea prin care să fie obligat Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu la notarea dreptului de administrare a terenului care face obiectul dosarului aflat pe rolul Judecătoriei Sibiu cu termen de judecată  data de 14 mai 2019”, ne-a explicat rectorul universității, Ioan Bondrea.

Astfel, lucrările de extindere a clădirii Facultății de Inginerie nu vor începe până la soluționarea definitivă a cererii ULBS, respectiv notarea în cartea funciară a dreptului ULBS de administrare asupra terenului. După care va urma etapa de obținere a autorizației de construire.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

IOO

Acum 3 ani

"ULBS a dat în judecată Cadastru" - Gramatica domnule ziarist! CadastruL !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus